Noc vědců bavila děti i dospělé, na UK přilákala tisíce lidí

neděle, 8. říjen 2023 10:14

Obrovský zájem dětí i dospělých vyvolal univerzitní program Noci vědců. Celorepubliková akce, jejímž cílem je poodhalit tajemství a kouzlo vědy široké veřejnosti, přilákala v pátek 6. října večer na Univerzitu Karlovu tisíce lidí. 

VS1 2743

„My tady zapalujeme děti! A děti nekřičí, děti nebrečí! Čím to je?“ vyvolával jeden ze studentů Matematicko-fyzikální fakulty UK a člen fakultního Optického spolku na pražském Albertově. V příšeří přicházejícího pátečního večera na jednoduchých pokusech, které trochu bublaly i trochu hořely, členové jeho spolku demonstrovali návštěvníkům základní fyzikální zákony a podobně jako kouzelníci si přitom brali na pomoc děti z publika. A stejně jako bývá ve filmech na závěr poznámka, že při natáčení nebylo zraněno žádné zvíře, ani při pokusech, které měli pevně pod kontrolou studující z MFF UK, nedošlo ke zranění žádného dítěte. Naopak, děti během programu nadšeně výskaly a ochotně stály dlouhé fronty, aby se také mohly zkusit nechat zapálit.

VS1 2310VS1 2285

Budovy Přírodovědecké fakulty UK na pražském Albertově se staly v pátek večer jedním z univerzitních center Noci vědců. Svůj zábavně-naučný program tam představilo hned čtrnáct univerzitních fakult. A bylo z čeho vybírat. Dospělí návštěvníci ocenili celou řadu přednášek zaměřených na rozmanitá témata od tajemství dlouhověkosti, o kterém hovořila Tereza Vágnerová z 1. lékařské fakulty UK, až po přednášku o tajemství božího jména, již přednesl profesor Martin Prudký z Evangelické teologické fakulty UK.

VS1 2531VS1 2539

Pro děti si jednotlivé fakulty nachystaly různé zábavné hry nebo kvízy. S geografy si tak mohly zkusit vyluštit geografický kvíz, s chemiky zase objevit tajemství periodické tabulky prvků. A že kolem expozice chemických prvků ve formě velké periodické tabulky ve druhém patře Chemického ústavu na Albertově byl nával. Desítky malých možná budoucích vědců s tužkami a zadáním kvízu v rukou si prostudovalo tabulku skutečně detailně, těm menším v tom mohutně pomáhali i jejich rodiče. Spolupráce nevadila, pro budoucí vědce je důležité naučit se kooperovat. Vidět to bylo tento týden i na vyhlašování nových nositelů Nobelových cen – dnes už se k velkým vědeckým objevům dochází většinou jen díky týmové práci.

VS1 2458I když se při hořících pokusech nikomu nic nestalo, Albertov přesto v pátek večer opouštělo neobvykle velké množství dětí vybavených novou sádrou na různých částech těla. Jedním z nejpopulárnějších programů totiž byl ten, který byl zaměřený na tajemství hojení zlomenin a při kterém si zkusmo mohly děti nechat zasádrovat libovolnou část těla. „Mám sádru na ruce, trochu to svědí, ale to nevadí, zatím si ji nechám. Je to dobré. Budu ji muset sundat až v neděli, to mám fotbalový zápas,“ usmíval se desetiletý Samuel z Prahy, který se svou maminkou také vyrazil na Albertov a právě tento program ocenil jako jeden z nejlepších.

Pro ty, které zajímá medicína detailněji, se otevřela také budova Ústavu anatomie 2. lékařské fakulty UK v Motole, kde bylo asi největším lákadlem zpřístupnění operačního sálu a pitevny. Tam si lidé mohli zkusit chirurgické šití, pohmatem určovat různé lidské kosti nebo proniknout do tajemství lidského mozku.

VS1 2007

Zájemci se mohli také zúčastnit rychlokurzu palpační anatomie, blíž se tedy seznámit se svým vlastním tělem a nahmatat si vybrané kosti a svaly. Kdo se chtěl dostat ještě trochu hlouběji, mohl si pod mikroskopem prostudovat histologické a embryologické preparáty – zvětšovací skla mu detailně ukázala třeba mozkové buňky nebo ženská vajíčka.

VS1 2156VS1 2139

Během Noci vědců se otevřelo také vzdělávací centrum UK a Kampusu Hybernská Didaktikon, kde vznikla pro páteční večer laboratoř hudebních badatelů. Mimo Prahu se do Noci vědců se svým programem zapojily i královéhradecké fakulty Lékařská a Farmaceutická, které také otevřely svoje budovy veřejnosti.

VS1 2313

Letošní Noc vědců byla velmi úspěšná a přilákala do budov Karlovky dvakrát tolik lidí než v loňském roce, jak upozornila Helena Láznička, koordinátorka akce za UK. „Noc vědců na UK byla rekordní, a to jak z hlediska počtu programů, tak z hlediska počtu návštěvníků. Celkově jsme připravili přes sto položek programu, což je mimochodem pětina kompletní nabídky Noci vědců napříč celou Českou republikou. Pestrou nabídku návštěvníci zřejmě ocenili, protože na akce z dílny UK jich přišlo šest tisíc, což je téměř o polovinu víc, než loni. Letošní zvláštností bylo, že program si UK připravila hned v pěti jazycích, a to v češtině, slovenštině, angličtině, ukrajinštině a k dispozici byli i tlumočníci do českého znakového jazyka," usmívala se Helena Láznička a podotkla, že hojná návštěvnost dokazuje, že lidé se chtějí o vědě skutečně něco dozvědět, baví je a láká.

Autor:
Foto: Vladimír Šigut

Sdílejte článek: