Věda na UK: Učení je skvělé v tom, že nutí člověka nezamrznout

pondělí, 27. květen 2024 07:31

I pedagogika je věda. Své o tom ví i učitel Daniel Pražák, který nedávno dokončil doktorské studium na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Co ho na učení nejvíce baví a co zkoumal? Odpovídá v jedné minutě.

 

„Když mám o sobě někde mluvit nebo se představit, tak z toho mám vždy osypky – co říci, aby to neznělo úplně hloupě a zároveň to vystihovalo, co dělám. Poslední dobou mě stále častěji a při různých příležitostech označují jako ‚popularizátora učitelství‘, což se mi vlastně moc líbí,“ vysvětloval Daniel Pražák v nedávném rozhovoru pro UK Forum.

„Učení je skvělé v tom, že nutí člověka nezamrznout a že děti přináší každou chvíli nějaké nové překvapení a vlastně člověk v něm pořád nachází radost, nebo alespoň mně to tak přijde,” říká učitel-influencer.

„A ta druhá úžasná věc je, že v každé třídě má člověk nějakých dvacet, pětadvacet dětí, které může nějak ovlivnit. A když je ovlivní dobře, třeba je bude učit respektovat druhé, bude je učit hezky se chovat, bude je učit vztah k přírodě nebo k naší republice, tak oni to třeba budou pak učit další, ať už svoje kamarády nebo svoje okolí nebo třeba jednou svoje děti. A tak se hezky šíří to, co člověk může v těch dětech zanechat.“

Donedávna byl také doktorandem na Pedagogické fakultě. „Když se bavíme o disertaci, tak slavnější je asi moje kočka – Disertace, ale ve svém výzkumu jsem se věnoval tomu, jak se školy od sebe navzájem učí, jak se zlepšují a jak jim to, že spolupracují, pomáhá, ale také třeba to, co je potřeba, aby ta spolupráce dobře fungovala.” 

Jak se z něho stal učitel-popularizátor s více než 24 tisíci sledujících na X? „Mě štvalo, jak se v médiích mluvilo o českém školství, že je tu všechno špatné a na nic. A chtěl jsem ukázat, že v našem školství jsou skvělé věci, které stojí za to vytáhnout na světlo, a tak jsem třeba začal dělat podcast Hovory z kabinetu a další aktivity.” Více v samostatném článku.

Všechna videa vznikají s českou i anglickou verzí titulků.

Věda na UK v jedné minutě

Série krátkých videí Věda na UK představuje pestrost vědy na Univerzitě Karlově. Jako první svůj výzkum představila matematička Erin Carson.

 Kde se natáčelo? 

 Daniel Pražák do svých hodin vpouští kolegy a kolegyně „pro inspiraci“, studenty a studentky učitelství „na náslechy“ i nás s kamerou – děkujeme. 

Autor:
Foto: Daniel Hotový

Sdílejte článek: