Novinka od Charles Games: Hra o přežití v klimatické krizi

pátek, 31. březen 2023 09:49

Studio Charles Games spustilo začátkem března novou edukativní hru Beecarbonize. Historické zápletky tentokrát vystřídalo aktuální téma – klimatická krize. „Prostřednictvím hry zkoumáte nejnovější technologie, rozhodujete o vývoji společnosti, chráníte přírodu a modernizujete průmysl, abyste snížili uhlíkové emise,“ přibližuje za vývojáře Charles Games Ondřej Trhoň strategickou hru, v níž je protivníkem klimatická změna. 

dovnitř 1

Charles Games, spin-off Univerzity Karlovy, který vznikl před třemi lety, proslavily historické hry Attentat 1942, Svoboda 1945: Liberation nebo Train to Sachsenhausen. Už v minulosti se ale vývojáři věnovali aktuálním tématům – pro organizaci Člověka v tísni například vytvořili hru o kyberšikaně DigiStories: Nela, která se používá na školách. Problému klimatu se zase věnovali ve hře o vodním hospodářství Ashti, kterou přichystali na zakázku pro irácký Kurdistán. Nový Beecarbonize je nicméně jejich první hrou ze současnosti a určenou pro širokou veřejnost. Byla vytvořena opět ve spolupráci s Člověkem v tísni, jenž poskytl herním programátorům odborný background a v rámci projektu 1Planet4All na ni získal finance z evropských fondů. Díky tomu mohla být hra 1. března spuštěna na trh, a to zcela zdarma a bez reklam. Během prvních tří týdnů si ji stáhlo přes 20 tisíc uživatelů napříč platformami.

Zažít krizi na vlastní prsty

Slovní hříčka Beecarbonize vznikla z anglického bee (včela) a decarbonize (dekarbonizace neboli odstraňování uhlíku z určité látky), přičemž včela je takovým maskotem a průvodcem. „Od začátku jsme věděli, že nechceme dělat hru, která bude na první dobrou křičet: ,Klimatická krize!´ nebo ,Zachraňte planetu!´ Díky stylizované grafice jsme si mohli dovolit být, i přes závažnost tématu, trošku veselí,“ vysvětluje Ondřej Trhoň, vývojář, který má v týmu Charles Games na starosti rovněž marketing. Současně je také vyučujícím programu Studia nových médií na Filozofické fakultě UK.

Svým komiksovým stylem ostatně Beecarbonize tak trochu odkazuje na starší projekty tohoto herního studia, i když to dle Trhoně nebylo cílené a autorem grafiky je někdo jiný. Co novinku kromě tématu naopak odlišuje, je mechanika hry, respektive systém pravidel, který je třeba dodržovat, aby se hráč či hráčka mohli posouvat dál a zdárně ji dokončili, v tomto případě vyřešili klimatickou krizi. „Attentat nebo Svoboda byly mnohem více příběhové, hlavní rolí hráček a hráčů byla vybírat, na co se ptát v rozhovorech a v interaktivních vzpomínkách prožít osudy herních postav,“ připomíná Ondřej Trhoň. V Beecarbonize na to šli tvůrci jinak: „Klimatická krize je obrovsky složitý systém, na němž se podílí a vzájemně se ovlivňují různé oblasti lidské činnosti spolu s přírodními úkazy, dílčími ekosystémy. Právě této dynamiky jsme ve hře maximálně využili a nechali hráčky a hráče, aby si ji zažili doslova na vlastní prsty.“

cg tym
Tým Charles Games, který vytvářel ve spolupráci s odborníky z Člověka v tísni hru Beecarbonize. Ondřej Trhoň na fotce druhý zprava.

Díky tomuto přístupu má Beecarbonize neuvěřitelný spád. Přestože jedno kolo může trvat i pár minut, pro hraní potřebujete rozvahu. Vyžaduje opatrnost při realizaci dalších kroků, které jako správce světa provedete – odtud její označení strategická. Nutno dodat, že nejde o klasickou karetní hru, jak by si asi představoval nezkušený hráč počítačových her. Karty jsou zde spíš nástroji, jimiž můžete usměrňovat chod společnosti. Celkově jich můžete nasbírat 120 a najdete na nich například vynálezy, zákony, společenské nebo průmyslové pokroky, které lze v boji s klimatickou změnou využít.

Věčný nepřítel? Emise

Zmíněné segmenty, jež se na změně klimatu reálně projevují, rozdělili autoři do čtyř „hromádek“ – průmysl, lidé, ekosystémy a věda. Je potřeba na jednu stranu jednat rychle, protože uhlíkové emise se s tím, jak postupujete hrou, zvyšují stále rychleji, a přesně jako v reálném životě i v Beecarbonize platí, že čím více emisí lidstvo vyprodukuje, s tím náročnějšími výzvami a událostmi se bude muset vypořádat. Ale zase se nesmíte unáhlit, protože, jak ostatně píší v anotaci hry její autoři, přežije jen ten, kdo se zdroji nakládá opatrně. Hru si proto můžete kdykoliv „zapauzovat“ a vybrat ze dvou rychlostí, kterými čas ubíhá.

dovnitř 2dovnitř 3
Hra nenabízí jednoznačné řešení a  je téměř nemožné ji vyhrát napoprvé. 

„Chtěli jsme vytvořit hru, která vychází ze skutečného klimatického výzkumu. Třeba nutnost ve hře snižovat emise rychle a prudce odpovídá nedávno vydané zprávě IPCC, která v zásadě tvrdí, že nic jiného, než agresivní boj proti klimatické krizi oteplení nezpomalí. Zároveň jsme ale chtěli, aby Beecarbonize byla dobrá hra sama o sobě. Inspirovali jsme se strategickými karetními hrami jako Stacklands nebo Cultist Simulator,“ přiznává Ondřej Trhoň. A věří, že přívětivý komiksový „obal“ přiláká i lidi, kteří se o klima a ekologii dosud nezajímali a díky celkové koncepci hry i přiložené „encyklopedii“, v níž si mohu dohledat termíny jako nerůst nebo cirkulární ekonomika, se dozvědí něco nového. Přesně v duchu edukativních her (nebo také her s přesahem či serious games – pozn. red.), které Charles Games od začátku své tvorby produkují.

Těžší update Beecarbonize na obzoru

Na druhou stranu, přestože Beecarbonize vychází z prokazatelných faktů, nenabízí hráčům či hráčkám jednoznačné řešení společenské transformace, která by klimatickou krizi překonala. Přesně jako v reálu – klíč úspěchu tkví v kombinaci nejrůznějších dílčích kroků. S tím souvisí také délka hraní.

Nejen že prakticky nemáte šanci vyhrát hru napoprvé, ale i po jejím zdárném dokončení se budete chtít vrátit zase na začátek a zkusit jinou strategii. I z toho důvodu plánuje studio zhruba do léta zveřejnit novější verzi Beecarbonize, obohacenou o výzvy týkající se hraní za ztížených podmínek, jež znovu přiláká zkušené matadory, kteří už si prošli první verzí, a ukáže jim nové způsoby, jak klimatickou krizi řešit. Vedle toho bude hra v blízké době spuštěna na jedné z největší herních platforem Steam, díky čemuž by se Beecarbonize mohla dostat k ještě jiným typům hráčů. A ti si třeba najdou cestu i ke starším hrám z dílny Charles Games.

dovnitř 5

Autor:
Foto: archiv Charles Games

Sdílejte článek: