Gaming i pohyb, unikátní GSPORT Liga nabízí obojí

úterý, 15. srpen 2023 09:14

Věnovat se počítačovým hrám nemusí znamenat od rána do večera sedět před monitorem a tloustnout. Na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy přišli s unikátní myšlenkou propojit gaming s reálným pohybem, a navíc do toho vnést i prvek soupeření mezi univerzitami.

final 65

V posledních letech už dávno neplatí, že hráči počítačových her jsou podivíni zavření ve sklepě u počítače nebo herní konzole a vyhýbají se světu okolo. Organizované soutěžní hraní hráčů nebo týmů, zkráceně esport, je na obrovském vzestupu, po celém světě se konají velké turnaje dotované v milionech dolarů. Není divu, že stále roste počet profesionálních týmů a hráčů, kteří si jsou dobře vědomi toho, že pro několikahodinové sezení u her potřebují i dobrou fyzičku.

Ovšem na FTVS UK se rozhodli propojit fyzickou aktivitu s gamingem přímo – a vznikl GSPORT = gaming + sport. Týmy hráčů mezi sebou nejprve soupeří v počítačových hrách a poté vyjdou ven a rozdají si to i ve fyzické aktivitě. Loni v létě tak FTVS na své půdě přivítala studenty z londýnské Staffordshire University a z finské polytechniky Kajaani a po zápolení ve hře League of Legends se poté vydali i na atletickou dráhu a zapojili se do charitativního běhu. Jednalo se tak o první mezinárodní esportový turnaj propojený s pohybem.

Po úspěchu celé akce se kolegové z FTVS rozhodli jít ještě dál a na podzim uspořádali pilotní ročník Mezinárodní GSPORT Ligy univerzit, kde poměřili síly studenti pěti českých a pěti zahraničních univerzit ve dvou esportových hrách a poté ve dvou sportovních disciplínách. Navíc se studenti během jednoho měsíce snažili prostřednictvím speciální aplikace spálit co nejvíce kalorií pohybovou aktivitou, ať už během, plaváním, cyklistikou či jakýmkoliv jiným sportem.

final 25final 14

Turnaj měl velkou odezvu u nás i v zahraničí, a tak letos v říjnu odstartuje druhá sezóna Mezinárodní GSPORT ligy univerzit, ve větším rozsahu a s násobně vyšší dotací. „Tentokrát cílíme na více než 30 univerzit, ideálně 36 týmů po šesti skupinách, které spolu budou soupeřit po dobu pěti týdnů, a osm nejlepších postoupí do finále. Už máme potvrzeno pět týmů z Anglie, čtyři týmy ze Slovenska nebo účast prestižní francouzské Sorbonne,“ vykládá Zdeněk Ledvina, vedoucí oddělení esportu na FTVS UK.

Metou je globální soutěž, ovšem to trochu komplikuje fakt, že kromě časových posunů vzniká při online hraní příliš velká časová odezva. Nicméně do budoucna už o projekt GSPORT Ligy projevily zájem japonské univerzity nebo zástupci z ázerbajdžánského Baku či africké Angoly.

final 15
Zdeněk Ledvina, vedoucí oddělení esportu na FTVS UK.

Letos na podzim tak budou muset sledovat jen na dálku, jak evropské univerzity mezi sebou online zápolí ve hrách Counter-Strike a EA Sports FC 24 (dříve známé jako FIFA). Kromě toho musí každý člen týmu v herním týdnu od pondělí do neděle pálit kalorie. „Na to máme speciální aplikaci, kterou jsme vyvinuli společně se společností E4S Czech. Každý hráč má chytré hodinky s individuálním nastavením s ohledem na jeho výšku, váhu a tělesnou zdatnost. Každý jednotlivec i tým má týdenní cíl, kolik by měli spálit. A který tým spálí za týden více kalorií, dostává bod navíc – ten může být rozhodující v okamžiku, kdy online hraní skončí poměrem 1:1,“ upozorňuje Ledvina.

Osm nejlepších týmů poté postoupí do pražského finále, kde k online hraní přibyde i sportovní část – zápolení v malé kopané a na překážkové dráze. A proč byly vybrány zrovna tyto dvě disciplíny? „Překážkovou dráhu s laserovými pistolemi jsme vybrali proto, že svým způsobem může odrážet dění ve hře Counter-Strike a malá kopaná prezentuje naživo fotbal,“ vysvětluje Zdeněk Ledvina.

final 75final 34

Každý tým navíc před startem turnaje uzavře startovací listinu a nebude možné přecházet z jednoho týmu do jiného. Stejně tak není možné, aby někdo hrál jen online hry a poté se nezapojil do reálné sportovní části, musí se zapojit všichni. Cílem organizátorů také je budování komunity a navazování přátelství mezi univerzitami, tudíž má turnaj i edukativní rozměr – každý přihlášený tým pošle edukativní video týkající se esportu.

„Akademické prostředí je skvělé v tom, že si sami vysokoškoláci uvědomují stigma, které si s sebou esport nese – že když paříš online hry, tak jsi nejspíše tlustý jedinec sedící od rána do večera u počítače. A to sami chtějí změnit a prostřednictvím i GSPORT ligy ukázat rodině i veřejnosti, že to tak být nemusí,“ říká na závěr rozhovoru Zdeněk Ledvina.

final 81

Další ročník GSPORT Ligy univerzit startuje 15. října a uzávěrka registrací je 30. září 2023. Prizepool, který byl v pilotní sezóně 1 000 eur, bude v příštím ročníku navýšen na 10 000 eur. Více o celém turnaji a registraci najdete zde: https://e4sczech.cz/gsport-liga-2024/

Autor:
Foto: www.e4sczech.cz

Sdílejte článek: