Letošní finalisté FameLab proškoleni. Kdo vyhraje?

středa, 14. září 2022

O víkendu proběhlo velké FameLab školení „MasterClass“‎, kde finalisté a finalistky získali tipy a triky, jak ještě zlepšit své vystoupení či jak lépe komunikovat vědu. „‎Famelab jedenáctka“‎ se o vítězství utká již 30. září během finálového večera, který proběhne v nově otevřeném vzdělávacím centru Didaktikon v Kampusu Hybernská.

VS1 2012

„V sobotu ráno přišli přišli vědci a vědkyně z laboratoří a knihoven, v neděli odchází ostřílení a báječní popularizátoři a popularizátorky vědy. Je úžasné pozorovat tu obrovskou proměnu,“‎ popisuje na konci MasterClass víkendu Lucie Válová, která má letošní ročník soutěže FameLab na starosti.

FameLab je stand-upová vědecká soutěž, která má kořeny v Anglii. Soutěžící ve třech minutách vysvětlují své vědecké téma, a to bez použití audiovizuální techniky. Povoleny jou pouze pomůcky, které si soutěžící dokáže na jeviště sám přinést a také po vystoupení odnést. Soutěž vznikla v roce 2004 s cílem hledat nové talenty v oblasti popularizace vědy pro každoroční vědecký festival pořádaný organizací Cheltenham Festivals. Soutěž měla velký úspěch a brzy se rozšířila do mnoha zemí světa – od Hong Kongu přes Jihoafrickou republiku až po Českou republiku. Do Česka soutěž v roce 2011 přivezla organizace British Council. Hned první rok (a dosud poprvé) český zástupce,  Michal Babič, vyhrál cenu diváků na mezinárodním finále. Od roku 2022 je nositelem licence pro pořádání soutěže v ČR Univerzita Karlova, která vyjednala možnost účasti i zástupců humanitních věd.

„Víkendové školení je první příležitost pro letošní finalisty, aby se potkali. Účelem MasterClass není jen poskytnout informace, tipy a zpětnou vazbu, jak zlepšit svá vystoupení, překonat trému nebo jak mluvit s novináři, ale je to především o tom, vytvořit mezi nimi přátelskou atmosféru. FameLab není jen o vítězství, je to o komunitě stejně smýšlejících lidí,“‎ zdůrazňuje hlavní organizátorka, kterou příjemně potěšilo, jak rychle se finalisté a finalistky spřátelili. „To asi bylo dáno i našimi lektory, kteří dokázali velmi rychle vytvořit přátelskou atmosféru a prolomit ledy.“‎

VS1 1700
Lektor herectví a angličtiny Jat Dhillon (uprostřed) si pro účastníky a účastnice připravil řadu praktických cvičení. 

Zapojte emoce a vyprávějte příběhy

„Zkuste fyzicky, pomocí těla vyjádřit lásku! A teď drama; vzrušení; údiv; překvapení,“‎ byl jeden z úkolů, který si pro letošní FameLab finalisty a finalistky připravil lektor herectví a angličtiny Jat Dhillon. Pokud byste o minulém víkendu zavítali do třetího patra Kampusu Hybernská, asi byste neuhádli, že se díváte na skupinu mladých vědců a vědkyň, kteří trénují prezentační a divadelní dovednosti, aby vás ještě lépe zaujali, nadchli a „nakazili“‎ nadšením a zvědavostí právě pro to „jejich“‎ výzkumné téma, jejichž nabídka je letos skutečně pestrá.

„Univerzitě Karlově se podařilo vyjednat, že se soutěže mohou poprvé účastnit i sociálně-humanitní témata,“‎ říká Lucie Válová. „Těšit se tak můžete na vystoupení o sociologii sportu nebo české dialekty minulosti a současnosti. Nechybí ale ani pro FameLab ‚tradičnější‘ témata z kvantové chemie, výzkumu rakoviny nebo třeba jak osladit život lidem s cukrovkou,“‎ láká k účasti na finálovém večeru hlavní organizátorka. 

VS1 1745 2 VS1 1760 2

Kromě tipů, triků na úspěšné FameLab vystoupení se účastníci a účastnice dozvěděli mnohé o komunikaci vědy obecně. Online se pravidelně připojoval Malcolm Love, dluholetý lektor FameLab, který pomáhá vědcům a akademikům lépe komunikovat vědu. Mezi jeho klienty patří například NASA, CERN, British Academy, mnoho univerzit a dalších organizací. 

Autorka tohoto článku, vědecká redaktorka magazínu Univerzity Karlovy Forum, pak sdílela zkušenosti, jak propojovat svět vědy a médií k oboustranné spokojenosti vědců i novinářů.

VS1 1654

Víkendové školení si nenechala ujít ani Dáša Sephtonová, která vedla český FameLab pod British Council v letech 2011 až 2021. ,,Mám pocit, že jsem se posunula z pozice 'matky' na pozici 'babičky' – tím chci říci, že mě soutěž nadále velice zajímá a přeji jí skvělou budoucnost v dobré partě přátel – tedy inspirativní soutěžící, pevné zázemí a štědré sponzory. Samozřejmě kdykoliv ráda pomůžu, pokud je třeba, ale už nenesu hlavní odpovědnost – tu převzala Lucie Válová a Univerzita Karlova. Těší mě, že je FameLab v tak dobrých rukách.''

Kdo vyhraje letošní FameLab?

Dozvíme se 30. září od 18 hodin během finálového večera, který proběhne v nově otevřeném vzdělávacím centru Didaktikon v Kampusu Hybernská (Registrace). Porota i diváci budou vybírat z následující jedenáctky:

VS1 1884

•  Anney Roy –  1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy

Název vystoupení: Stimulace světlem a zvukem

Proč se přihlásila do FameLab? „Proč ne? Je to ideální místo pro uplatnění výzkumu, který ve mně rezonuje.“

 

 

•  Hubert BeckVS1 1814 – Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy

Název vystoupení: Invariance a ekvivariance v každodenním životě a ve fyzice

Když se řekne ‚věda‘, představí si: základ, na kterém stojí naše civilizace.

 

  

VS1 1931•  Filip Kubeček Ústav pro jazyk český Akademie věd ČR

Název vystoupení: České dialekty včera a dnes

Když se řekne ‚jeviště‘, představí si: prostor pro lidi, kteří mají co sdílet. 

 

 

 

 VS1 1864•  Fereshteh Amirmohammedi – Univerzita Hradec Králové

Název vystoupení: Win-win interakce

Když se řekne ‚věda‘, představí si: odpověď na moji zvědavost.

 

 

VS1 1849•  Matouš Veselský – Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy

Název vystoupení: Co když to není jen o sportu? Sociologie sportu a sportovní mega-eventy

Proč se přihlásil do FameLab? „Protože Famelab všechny tyto pocity a emoce vzrušení a dobrodružství spojuje do jednoho specifického, mimořádného zážitku. A to se mi prostě líbí.“‎

 

 VS1 1958•  Terezie Páníková – Vysoká škola chemicko-technologická v Praze a Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd ČR

Název vystoupení: Jak osladit život lidem s cukrovkou?

Když se řekne ‚věda‘, představí si: objevování nového vzrušujícího neznáma.

 VS1 1839

•  Jiří Vele – Fakulta Architektury, České vysoké učení technické v Praze

Název vystoupení: Robotický 3D tisk a beton

Když se řekne ‚věda‘, představí si: zábavu, výzvy, vesmír, roboty.

 

 

VS1 1828 •  Tomáš Nováček – Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze

Název vystoupení: Soutěžte na FameLabu z pohodlí vaší postele

Když se řekne ‚věda‘, představí si: Způsob, jak zjistit, o čem svět je a jak ho využít pro naše blaho.

 

 VS1 1919•  Jakub Martinka – Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského Akademie věd ČR

Název vystoupení: Kvantová chemie ve věku strojového učení

Když se řekne ‚jeviště‘, představí si: Něco nového. Je to pro mě výzva, ale zároveň způsob, jak sdílet nadšení pro vědu a možná i popularizovat problémy, které jsou prostě cool. Kdo by nechtěl veřejně mluvit o něčem, co ho baví?

VS1 1947 •  Lucie Urbanová – 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy

Název vystoupení: Prášky nebo terapie?

Když se řekne ‚věda‘, představí si: Před několika lety bych si vybavila laboratoř plnou zkumavek, něco co nikdy dělat nebudu, nikdy. Nyní práce s lidmi a hledání novych řešení.

 

306377759 614078510313275 5985921738217957758 n•  Eliška Jandová (víkendového školení se nemohla účastnit) – Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy

Název vystoupení: Naděje v kapce krve

Když se řekne ‚věda‘, představí si: Něco velmi krásného. Něco, co dělá můj život velmi zajímavým a plným výzev, ale také něco, co mi ho někdy velmi ztěžuje.

Autor:
Foto: Vladimír Šigut

Sdílejte článek: