Pohyb hřeje a spojuje. Na FTVS se běželo i pro Ukrajinu

úterý, 27. září 2022

Na atletickém ovále Fakulty tělesné výchovy a sportu UK v Praze se podruhé uskutečnil běžecký závod na podporu integrace handicapovaných a ukrajinských i dalších zahraničních studentů. Akce s názvem Hřeje mě pohyb byla součástí Evropského týdne sportu. Tentokrát bylo cílem překonat 1989 kilometrů, tedy vzdálenost z Kyjeva do Bruselu. Na startu závodu účastníky přivítala rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková a děkan FTVS UK Miroslav Petr.

Kyjev Brusel00018

Ale přítomni byli i bývalí absolventi FTVS UK: kupříkladu úspěšná lyžařka a olympionička Kateřina Neumannová či kanoista Tomáš Rak, aktivně se závodu zúčastnil též moderátor Michal Jančařík, který akci podpořil jako zástupce „vozíčkářů“.

Akce Hřeje mě pohyb se zrodila jako iniciativa FTVS UK na podporu Ukrajiny, letos se uskutečnila už podruhé. „Celá myšlenka vznikla v březnu tři týdny po invazi ruské armády na Ukrajinu, kdy jsme si řekli, že potřebujeme nějakým viditelným způsobem ukázat, že jsme s Ukrajinou a podporujeme jejich boj za svobodu. A to, co umíme nejlépe, je pohyb. Proto vznikl i nápad uspořádat fiktivní běh z Prahy do Kyjeva,“ řekla magazínu Forum Lenka Henebergová, proděkanka FTVS UK pro internacionalizaci a zahraniční styky.

Kyjev Brusel00010Kyjev Brusel00009

V obou případech byla akce pro všechny účastníky zdarma, přihlásit se mohl kdokoliv i mimo univerzitní prostředí. „Akce Hřeje mě pohyb má mimo jiné demonstrovat integraci našich zahraničních studentů a sounáležitost nejen napříč naší univerzitou, ale i směrem k veřejnosti. Přišly rodiny s dětmi, stejně jako lidé v seniorském věku, zapojili se také zdravotně handicapovaní. Evropský týden sportu připomíná, že pohyb je prospěšný pro každého. Mám radost, že se nám prostřednictvím těchto akcí daří popularizovat sport a zdravý pohyb,“ pochvaloval si proděkan FTVS UK pro vnější vztahy a rozvoj Aleš Vlk.

Kyjev Brusel00064Mezi účastníky i Ukrajinky a Ukrajinci

Registrace k závodu nebyla podmínkou, a tak se mohl zúčastnit úplně každý. I v sychravém počasí, kdy atletickou dráhu několikrát skropil déšť, dorazilo do areálu FTVS téměř 500 závodníků; v březnu jich bylo o dvě stovky méně.

„Dnes běžela i kolegyně z Kyjevské univerzity, která po začátku války přišla k nám na fakultu, a pak také ukrajinští studenti, kteří nastupují příští týden ke studiu. Navíc spolupracujeme s organizací Erasmus Student Network, která zastřešuje všechny mezinárodní studenty. Abychom ukázali, že je s Ukrajinou nejen ČR, ale celá Evropa,“ dodala Henebergová.

Kyjev Brusel00049

Zapojily se nejen týmy z kateder a pracovišť pořádající fakulty, ale především další zaměstnanci a studenti vybraných fakult anebo rektorátu Univerzity Karlovy.

Své zástupce vyslaly i ostatní pražské vysoké a střední školy i další organizace. Vzdálenost mezi Kyjevem a Bruselem se podařilo překonat za čtyři a půl hodiny. Kromě samotného běhu nechyběl ani sportovně laděný doprovodný program, kde si mohli účastníci zaposilovat, vyzkoušet jógu či zatancovat.

Kyjev Brusel00035

Partnerem celé akce byla firma Mattoni, která účastníky informovala o zálohovém systému na nápojové PET lahve a plechovky. Záštitu poskytly také Předsednictví ČR v Radě EU, Národní sportovní agentura a Hlavní město Praha. Do budoucna by se organizátoři rovněž rádi spojili s nějakou větší organizací, která by byla ochotna za každý uběhnutý kilometr darovat určitou finanční částku, a přidal by se tak i charitativní rozměr. Pokud chtěl někdo přispět už nyní, mohl to udělat přes QR kód propojený s organizací Člověk v tísni.

Kyjev Brusel00031

Autor:
Foto: Martin Pinkas

Sdílejte článek: