Být Rus je teď stigma. Putina zastaví jen občanská válka

středa, 2. březen 2022 14:48

„Nestydím se za to, že jsem Rus, ale že jsem občanem státu, který vraždí lidi. Kdybych se mohl vzdát ruského občanství, udělal bych to. Ale samozřejmě cítím zodpovědnost za to, co se děje, protože válka začala díky tomu, že jsme si my, ruští občané, Putina zvolili,“ říká Dmitry Salomatin, rodák z Volgogradu a čerstvý absolvent Lékařské fakulty v Hradci Králové UK.

Otvírací

Co jste prožíval ráno 24. února, kdy Rusko napadlo Ukrajinu?

Byl jsem překvapen, smutně až depresivně překvapen. Nevím, jestli to vůbec musím zmiňovat – jsem naprosto proti tomu, co Putin dělá. Je to odporné, nepodporuju ho v žádném ohledu.

Jaké to teď je být Rusem?

Být Rus je teď stigma. Nestydím se za to, že jsem Rus. Jsem hrdým potomkem Gagarina, Koroljova (sovětský raketový inženýr, původem z dnešní Ukrajiny, řídil sovětský vesmírný program – pozn. red.) a lidí, kteří vybojovali svobodu a osvobodili svět od fašismu. Ale stydím se, že jsem občanem státu, který vraždí lidi. Kdybych se mohl vzdát ruského občanství, udělal bych to, protože nechci mít nic společného se státem, který se stal agresorem a představuje teď nebezpečí pro celý svět tak jako kdysi nacistické Německo.

Poslouchám výčitky, že nejsem patriot, že přece moji rodiče umírali za můj stát! Ale to nebyl můj stát, to byl Sovětský svaz. A ani dnešní Rusko nemá nic společného s tím, co já vnímám jako svou ruskou vlast. Mám opravdu rád místo, kde jsem se narodil a stýská se mi. Ale znovu opakuji, že nechci mít nic společného s tou politikou, kterou moje země provádí.

Jak dlouho žijete v Česku?

Devět let. První rok jsem se učil češtinu na jazykové škole v Liberci a po přijímačkách nastoupil na Lékařskou fakultu v Hradci Králové, kterou jsem před pár měsíci absolvoval. Teď pracuji ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady.

Rodinu tedy máte v Rusku?

Ano. Moje sedmnáctiletá sestra se doteď připravovala na to, že půjde za mnou a bude zde také studovat. Dlouho jsem přemlouval i mámu, aby odešla, jenže ta je hodně konzervativní a chápu, že pro člověka je těžké opustit prostředí, v němž žije padesát let. Ale u sestry, která je mladá a flexibilnější, jsem trval na tom, aby odjela. Už si dokonce podala žádost o studentské vízum na české ambasádě v Moskvě. Jenže začala válka a Česko samozřejmě jejich vydávání přerušilo. Pochybuju, že se to během půl roku, než dostuduje střední školu, vyřeší.

Jste nejspíš naštvaný.

dovnitř 22Spíš cítím bezmoc. Samozřejmě ale vnímám i svou zodpovědnost za to, co se stalo. Protože válka začala díky tomu, že jsme si my, ruští občané, Putina zvolili.

A měli jste snad na výběr někoho jiného?

To ne, ale měli jsme šanci protestu proti němu. Kdysi dávno sice, ale měli. Před dvaceti lety ještě v Rusku existovala nezávislá média, bylo možné vyjádřit svůj názor. Je to hrozně smutné.

Jsou Rusové žijící v Rusku skutečně tak zmanipulovaní státní televizí, jak se tady říká, anebo informace mají, ale bojí se projevit svůj názor?

S řadou mých bývalých spolužáků jsem se pohádal, protože oni doslova reprodukují to, co slyší ve státních médiích – všechny ty myšlenky o neonacistech, o speciální operaci, o osvobozování Ukrajiny… Podle nich jsem fašista, protože podporuju Ukrajinu.

Vždyť mají internet, jsou na Facebooku, Instagramu… To se k nim zprávy ze Západu nedostanou? Nebo je důvodem jejich neznalosti jazyková bariéra?

To není o tom, že by nevěděli, co se děje na Západě nebo co říká Západ. Nejde o to, že jim chybí nějaké důkazy, že by měli málo informací. Oni odmítají všechny myšlenky, které nezapadají do jejich vnímání světa.

Když válka začala, myslel jsem, že se konečně Rusům otevřou oči. Ale pak jsem viděl v komentářích pod fotkami na internetu, kolik lidí útoky podporuje. Kolik lidí, mých bývalých kamarádů, mi začalo psát to, co jsem říkal před chvílí.

Zkoušel jste je přesvědčit?

Dal jsem například na Instagram fotku, kde ční bomba ze země v Charkovu a kolem jsou obytné domy a auta, takže je jasné, že nespadla do vojenského objektu, ale do civilní čtvrti. Spousta lidí z Ruska mi napsala, že je to fake a photoshop. Když jsem jim na to konto poslal video, ve kterém člověk tu bombu natočil kamerou z různých stran, a oni už tudíž nemohli tu zprávu rozporovat, přesunuli se k jiné argumentaci – že na Ukrajině jsou fašisti a nacisti.

Oni tak dlouho žijí v tom světě bludu, kde je Putin osvoboditel a kolem Ruska jsou nepřátelé, že je pro ně strašně těžké najednou změnit svůj názor. Museli by svůj dosavadní život úplně přehodnotit.

dovnitř 5

Takže představa, že se proti Putinovi obrátí jeho lidé, je podle vás nereálná.

Určitě ne z ideologických důvodů. Ale možná ve chvíli, kdy by se opravdu velké mase lidí naprosto zásadně snížila životní úroveň, pak ano. Lidi začínají protestovat, když cítí hlad, když se jich něco osobně dotýká, když mají prázdnou ledničku. A to se v Rusku pravděpodobně stane.

Už teď probíhají proti Putinovi demonstrace. Nabírají na síle?

Přiznám se, že jsem protesty přestal sledovat, protože vím, jak skončí – přijede policie, lidi zmlátí, desítky nebo stovky z nich zatkne, a druhý den jsou ulice prázdné. V demonstracích nevidím žádnou naději. Mírumilovných protestů už máme za sebou tolik… Jediný způsob, jak Putina zastavit, je občanská válka. Samozřejmě jsem proti násilí, ale tohle je jediná cesta, jak by ho šlo zastavit – když lidi začnou bojovat.

Občanská vzpoura nebo dokonce válka je pro mě jako Češku, Evropanku, něco úplně nepředstavitelného. Vy jste ještě o deset let mladší než já a žijete skoro půlku života uprostřed střední Evropy – vy si to představit dovedete?

Pokud ti lidé opravdu nebudou mít co jíst, tak ano. Teď protestují lidé s kritickým myšlením, kteří nejsou nakloněni násilí. Putinova vnitřní politika cílí především na armádu a policii, uvnitř těchto skupin probíhá velmi silná a agresivní propaganda – doslova vymývání mozků. Policisté, kteří mlátí protestující, to dělají z vlastního přesvědčení. Oni si opravdu myslí, že ti demonstranti jsou placeni Západem. Šance na změnu nastane ve chvíli, kdy s lidmi začne protestovat i policie a armáda.

A to se stane, až je Putin nebude mít z čeho platit.

Přesně tak. A na to si myslím, že jsou ty sankce zaměřeny. Rusové si teď stěžují, že za chování prezidenta musí trpět celý národ. Ale to je přece spravedlivé – když nedokázali včas projevit svou občanskou povinnost, teď budou muset nést následky.

MUDr. Dmitry Salomatin
Ruský občan, narozený ve Volgogradu. Před několika měsíci dokončil studium medicíny na Lékařské fakultě v Hradci Králové Univerzity Karlovy. Nyní pracuje v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady.
Autor:
Foto: archiv Dmitryho Salomatina

Sdílejte článek: