Asijský podcast: Jak to bylo s yettiho čepicí či skalpem?

Thursday, 03 June 2021 17:43

Nový podcast Steppin into Asia (SIA) vznikl v rámci Inovační laboratoře a s podporou Centra pro přenos poznatků a technologií UK (CPPT). Jak už název napovídá, podcast se zaměřuje na Asian studies a připravují jej doktorandi z Ústavu asijských studií FFUK a členové spolku Orientalistický expres. První ochutnávkový díl si zvolil bizarní téma: yettiho čepici (či přímo skalp?). Cílem podcastů, jež bude magazín Forum sdílet, není jen reflexe asijských témat, ale jejich propojení s ostatními obory: s religionistikou, historií a antropologií. Podcast vytvářejí Martin HankerPetr Jandáček; počítají ale se zapojením dalších.

podcastsia

Protože asijská studia jsou pestrou směsicí jazyků, přístupů a možností, je i SIA podcast rozdělen na série a minisérie. Například série #deeptalk se snaží propojovat asijská studia s obecnějšími obory, přístupy a metodami a série #orientalismus je záznamem přednášek předmětu Orientalismus po Saïdovi. Kromě akademického obsahu vzniká i minisérie #tabáček, jež se soustředí na drobné zajímavosti z antropologie tabáku, a minisérie #bizár, která má ambice poukazovat na zvláštnosti spjaté s asijskými studiemi.

A tou právě začínáme. První publikovaný díl podcastu Steppin into Asia vzniknul jako poděkování účastníkům závěrečné prezentace v Inovační laboratoři (kterou vede Jan Veselý). A aby pořad zaujal a pobavil co nejvíce posluchačů, bylo zvoleno téma čepic, o nichž Šerpové z Nepálu věří, že jsou vyrobeny z yettiho kůže! Jsou uchovávány v chrámech v Khumbu a na Západě byly často prezentovány nikoliv jako čepice, ale jako skalpy a vzbuzovaly zájem cestovatelů jako byl například i samotný Sir Edmund Hillary. Z etnografického hlediska a ve skutečnosti šlo patrně o rituální pokrývky hlavy užívané při komunitních rituálech spojených se zástupnými obětinami. Premiérovým dílem provází Petr Jandáček, doktorand ÚAS FF UK.

Author: Petr Jandáček, FF UK
Photo: SIA, Tomáš Kodydek