Podcast Charles Abroad: Putování po islandských reáliích

Monday, 27 December 2021 20:07

V premiérovém dílu nové řady podcastů Charles Abroad se podíváme na Island. Tento ostrovní stát patří do top desítky zemí, jejichž obyvatelé žijí nejdéle a je také zemí s nejnižší kriminalitou na světě – ročně se tu odehraje v průměru jediná vražda. Je to země, kde jsou lidé zvyklí věnovat se sami sobě. V zimě si přispí, nikam se zbytečně neženou a řídí se heslem „þetta reddast“, přeloženo něco jako „všechno bude v pohodě“.

tulach

Díky novému zábavnému kvízu se o Islandu dozvíte možná více, než jste chtěli vědět! Naší průvodkyní po islandských reáliích a také první soutěžící kvízu je Kristýna Tulachová – modelka, producentka a absolventka Fakuly humanitních studií UK. Zkuste spolu s ní tipovat odpovědi na otázky jako: Žijí na ostrově komáři? Kolik procent tamních „domorodců“ připouští existenci elfů a jaká je spojitost těchto bájných tvorů s opožďováním stavby tunelů na Islandu? V jakém roce byla islandskou prezidentkou poprvé zvolena žena? Jakým způsobem na Island ilegálně migrují lední medvědi? A co o povaze místních vypovídá bláznivá komedie Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga (2020)?

Zkuste si naladit islandský rap

S moderátorkami Annou Hroudovou a Adélou Korečkovou hovoří mimo jiné o tom, jaké to je dělat modeling na Islandu. Kristýna, jako velká fanynka jazyků a přízvuků, posluchačům přiblíží islandštinu a ukáže formu, ve které podle ní zní nejlépe – rap a hip hop. „Islandskej rap a hip hop jsem začala poslouchat už chvíli předtím, než jsem se tam vydala. Myslím si, že je to tam docela velkej žánr a možná je to i jedinej žánr, ve kterém islandština dobře zní. Všem doporučuju si něco z islandskýho rapu nebo hip hopu pustit, protože je to skvělý a komukoli jsem to ukázala, ten chválil,“ říká Kristýna Tulachová.

Nedávno dokončila studium na Fakultě humanitních studií UK. Jejím oborem je elektronická kultura a sémiotika, zájmů má ale bezpočet. Jako modelka nezůstává jen na přehlídkovém mole a před objektivem fotoaparátů, ale také sama tvoří a věnuje se produkci. Nedávno si přestavěla dodávku na krásný „obytňák“, kterým chce projet kus světa. A její cesty můžete sledovat třeba i na instagramové stránce @tulachky a na osobním profilu @kristyna_tulachova.

Podcast vzniká jako součást celouniverzitního projektu Charles Abroad, v rámci kterého si studenti předávají své zkušenosti se studiem v zahraničí a vzájemně se motivují a podporují ve svých cestovatelských plánech. Sledovat jej můžete na Instagramu @charlesabroad.cz nebo na webu www.charlesabroad.cz.

Author: Anna Hroudová
Photo: Charles Abroad, Shutterstock