Karolinum virtuální – projděte se na dálku a žasněte

Friday, 21 July 2023 08:07

V Karolinu, historickém sídle Univerzity Karlovy, najdete nejen rektorát a centrální instituce UK, ale i učebny několika fakult, posluchárny, nebo honosné sály pro slavnostní příležitosti včetně reprezentativní Velké auly. Všechny tyto prostory si nyní můžete prohlédnout i virtuálně.

3333d 

Budova Karolina patří univerzitě už od 14. století a dodnes je zde zachováno několik historicky cenných architektonických prvků, výjimečné archiválie jsou také uloženy v Muzeu Univerzity Karlovy, jež se nachází v podzemní části budovy. V gotické křížové chodbě se často konají různé výstavy a za návštěvu rozhodně stojí Velká aula, kterou každý zná z vysokoškolských promocí nebo slavnostních koncertů.

To vše si můžete prohlédnout naživo v rámci otvírací doby nebo speciálních dnů pro veřejnost, stačí se vydat na Ovocný trh na Starém Městě v Praze, jen pár kroků od Staroměstského náměstí. A ti, kdo to mají do Prahy příliš daleko, si mohou nově celou historickou část Karolina prohlédnout v kvalitně provedeném virtuálním prostředí z aplikace Matterport

Může za to Amazonka

Nápad převést Karolinum do virtuálního modelu vznikl v podstatě díky pandemii koronaviru. „Těsně před covidem, na začátku roku 2021, jsme pro návštěvníky připravili výstavu Amazonka. Jenže v podstatě hned poté se vše uzavřelo a nám bylo líto, že lidé výstavu nemohou vidět. Proto jsme vymysleli, že ji předvedeme alespoň virtuálně,“ vypráví vedoucí Organizačního oddělení Univerzity Karlovy Věra Barnová.

Spojili se tedy s americkou společností Matterport, která se na vytváření 3D prohlídek specializuje a brzy si mohli zájemci o Amazonku projít výstavu ´na dálku´ z pohodlí domova. „Autor výstavy nám poskytl i dokument v pdf, kde byly detaily všech vystavených panelů. Takže si každý mohl virtuálně projít celý prostor a přes tyto dokumenty detailně prohlédnout i všechny panely a přečíst podrobné popisky.“

33d

První virtuální prohlídka v podání Univerzity Karlovy měla velký úspěch a zaměstnance Organizačního oddělení to motivovalo k tomu uzmout si ještě větší sousto – zdigitalizovat celou historickou část Karolina. Asi vás to překvapí, ale nasnímání čtyřpatrové budovy se všemi místnostmi a detaily v kvalitním rozlišení zabralo jediný den. „V podstatě přišel pán se skenovací kamerou a během jednoho dne vše kompletně zaznamenal.“

Poklidit a nikoho nepouštět

Nějaká úskalí to však přece jen mělo. „Naším hlavním úkolem bylo všechny prostory uklidit tak, aby by byly v konečném výsledku dostatečně reprezentativní. To se může zdát jednoduché, ale všude je nějaká technika, někde mohou být vidět různé kabely, tu a tam někde zůstane hrneček nebo je shrnutý koberec…,“ směje se Věra Barnová. „A také jsme museli najít takový víkendový den, kdy sem nesmí nikdo přijít. Protože jak se dané prostory naskenují, tak už zůstanou navždy,“ dodává.

Když bylo Karolinum naskenováno a převedeno do virtuální aplikace, čekala na pracovníky Organizačního oddělení nevděčná mravenčí práce. „Vytvořili jsme nejprve celkovou strukturu budovy, popsali patra a místnosti, a postupně se snažíme dopisovat popisky i ke všem jednotlivým uměleckým dílům, které v Karolinu můžete vidět,“ vysvětluje Barnová. Nyní tak ve virtuální prohlídce například okamžitě zjistíte, jaký obraz kde na stěně visí, z jakého období pochází nebo kdo je jeho autor.

333d

Popisky budou postupně přibývat, ideální představou je nabídnout i odkazy na archivní fotografie, přibudou také odkazy na články z www.ukforum.cz. Co se měnit nebude, je počet naskenovaných prostor, ačkoliv jich je v Karolinu více, než může navštěvník virtuálního světa vidět na obrazovce. Nejsou vidět zázemí a šatny pracovníků, kuchyňky, jednotlivé kanceláře, a také místa, která by mohla ohrozit bezpečnost univerzity. Časem se ovšem počítá se skenováním Konferenčního centra, poslucháren, nebo Opitzova domu, kde univerzita provozuje hotel.

Změř si vše na dálku

Zajímavou „vychytávkou“ 3D prohlídky je možnost si každou místnost přeměřit virtuálním metrem. To je užitečné především pro zájemce, kteří chtějí v Karolinu pořádat nějakou prezentaci nebo konferenci a rázem si udělají jasnou představu o tom, co kam mohou umístit nebo pro jakou kapacitu je daná místnost vhodná. Často nějakou akci organizují i partneři ze zahraničí, kteří pochopitelně nemají možnost přijít se do Karolina podívat osobně. A ti jsou z této možnosti nadšení.

O pronájem prostor Karolina jakož i Konferenčního centra UK v Celetné ulici je velký zájem a každoročně hostí okolo 250 akcí (možnosti a informace najdete zde). Ne každému ale musí být vyhověno. „Když se ozve firma nebo organizace, kterou ještě neznáme, tak se ji snažíme pečlivě prověřit. Občas se totiž stane, že pod hlavičkou něčeho navenek solidního se může skrývat pofidérní organizátor, který se jen snaží vetřít pod značku UK, aby mohl vypadat pro ostatní seriózně,“ varuje pochybné zájemce Věra Barnová.

33333d

Filmaři raději ne

Špatné zkušenosti mívá i s filmaři, kteří se s poptávkou na natáčení ozývají poměrně často. „Jednu dobu jsme k filmovým zájemcům byli vstřícní, ale postupně jsme z toho úplně vycouvali. Škody, které po nich zůstávaly, byly totiž větší než nájem, který zaplatili. Naposledy nám například zničili dlažbu, protože jim vytekl olej z nějakého generátoru, a také poškodili zeď. A následná řešení škod jsou potom zdlouhavá a složitá. S filmovými producenty to zpravidla vypadá vždy podobně. Zpočátku tvrdí, že nic moc nepotřebují, jen si natočí pár záběrů. A stačí pár minut a jsou najednou po celém areálu, nejraději by si na dvoře postavili stany pro komparzisty, a omezovali chod celé univerzity. U filmařů se už několikrát potvrdilo pravidlo ´podej prst a rázem máš pryč celou ruku´. Tak se jim snažíme vyhýbat,“ přiznává šéfka Organizačního oddělení.

Poněkud šílení občas bývají i pořadatelé výstav. „Klidně si najmou firmu, která sem začne vozit dřevo, přímo tady na dvoře ho začnou řezat a natírat, při tom se jim povede pomalovat i historické zdi nebo podlahu… Úplně v klidu začnou třeba zatloukat do zdí hřebíky jen proto, že potřebují někde něco natáhnout,“ kroutí Věra Barnová hlavou.

Hlavní budova Karolina je přitom národní kulturní památkou a veškeré úpravy je třeba konzultovat s památkáři. V současnosti například chodí pravidelně kontrolovat průběh prací na rekonstrukci přízemních prostor historické budovy. Ta ještě nějakou dobu potrvá a provoz některých částí Karolina je tak výrazně omezen. I pro takové období je dobré mít možnost alespoň virtuální prohlídky.

Author:
Photo: Virtuální prohlídka Karolina