Trojka a Trimed se zaměří na Lidské tělo pod drobnohledem

Wednesday, 18 October 2023 09:17

Univerzita Karlova letos znovu vsadila na studentské projekty. V rámci výzvy UKa! napříč všemi medicínskými fakultami uspěla 3. lékařská fakulta UK. Už brzy, během října 2023 Trojka a její spolek Trimed „vyjedou“  s první epizodou populárně-naučného podcastu Lidské tělo pod drobnohledem

005

Univerzita Karlova se v rámci minigrantové výzvy UKa! před dvěma lety rozhodla poprvé podpořit studentské projekty, jež mají šanci zviditelnit největší a nejznámější českou univerzitu u široké veřejnosti. Ani v roce 2023, kdy Karlovka slavila 675. výročí svého založení, neměla porota nouzi o zajímavé a realizace hodné projekty; ohodnocení kreativci si rozdělili 200 tisíc korun. 

„Potenciálně zajímavý rozjezd série podcastů s možným širokým dosahem. Téma zdraví patří k nejsledovanějším. Propojení studentské a akademické sféry může být pro případné zájemce o studium velmi sympatická. Skvěle naplňuje třetí roli univerzity: je zacílen na širokou veřejnost, tedy přinese praktický přínos pro společnost a současně se orientuje hlavně na stávající studenty medicíny. Pokud by se jim podařilo pojmout podcasty víc populárně-naučně, dalo by se s nimi pracovat i na základních a středních školách, jako pomůcka při výuce biologie, zdravovědy. Racionální a střídmý rozpočet. Vazba na aktivní Trimed,“ zaznělo mimo jiné v hodnoceních projektu, který letos v UKa! bral pomyslnou bronzovou medaili: Lidské tělo pod drobnohledem (před „Tělem“ se umístili jen: 1. místo – Like Charlie; 2. místo – Nadchni se! Výsledky UKa! ročníků 2022 a 2023 zde. – pozn. red.).

Kde se vzal nápad na úspěšný projekt? Co jeho realizace obnáší a kdy bude „venku“ první podcastová epizoda? Šlo a jde vše lehce a bez bolestí? I na to se ptala redaktorka magazínu Forum dvou nejpovolanějších: Kateřiny Grygarové (donedávna členka Studentské komory Akademického senátu 3. LF UK; nyní asistentka na Ústavu histologie a embryologie 3. LF UK) a Vojtěcha Obluka (předseda spolku Trimed; student čtvrtého ročníku 3. LF UK):

002 005

Jste spokojeni s umístěním? Jak vlastně projekt vznikl?

VO: Určitě, neboť samotný nápad vzešel naprosto spontánně. 

KG: Šla jsem si zaběhat a chtěla jsem při tom poslouchat něco zdravotnického, abych se současně i vzdělávala. No a zjistila jsem, že v českém jazyce vlastně žádný takový neexistuje. A tak jsem se svěřila Vojtovi. To vše se stalo asi dva dny před závěrečným termínem pro podání přihlášky do soutěže, výzvy UKa!. Dobré věci mě asi napadají při fyzické námaze nebo ve sprše (s úsměvem).

006VO: Zhruba za jeden večer – víc času nebylo – jsme měli celý projekt na papíře. Pamatuju se, jak jsem těsně před půlnocí sepisoval poslední žádost.

Přiblížit lidské tělo laikům jste se rozhodli populárně vědeckým způsobem. Kudy? 

VO: Prozatím ve Spotify prostředí našeho spolku Trimed. Pokud by to dosahově nestačilo, jsme připraveni přejít i na YouTube kanál. 

004V jakém stádiu dnes realizace projektu je?

KG: Předpřipraveno máme prvních deset epizod, jejichž zaměření jde napříč obory: zatím od estetické dermatologie až po toxikologii. Máme rovněž rozepsány osoby – jednotlivé odborníky, jež by se měli stát součástí podcastu. Rádi bychom, aby tam byl vždy přítomen jeden lékař z teoretické sféry a druhý z vědecké, klinické. Oba budou v rozhovoru se studentem, který rozhovor povede, vysvětlovat teoretický podklad  a pak reálný dopad pro daného pacienta.

S první epizodou chcete „vyjet“ v říjnu. Jak časté budou nové díly a na jak dlouho jste se vlastně „zavázali“ Lidské tělo pod drobnohledem realizovat?  

VO: Nová epizoda vznikne co čtrnáct dní a její délka se bude pohybovat lehce přes dvacet minut. Zatím počítáme s projektem na jeden rok. Pak vyhodnotíme jeho úspěšnost a dosah a rozhodneme se, co dál.

KG: Pokud by byla poptávka, určitě budeme připraveni v podcastu pokračovat.

009Vojto, nemohu se vás nezeptat: jak to při náročném studiu medicíny stíháte?

VO: Sám nevím (s úsměvem). Předsedou Trimedu jsem od října 2022 a naší snahou je spolek posunout zase o kousek výše. Třeba právě tímto novým podcastem či dalšími novými projekty, které máme ještě před sebou.

Už se nám podařilo otevřít kousek odtud (rozhovor probíhal na „zahradě“ před sídlem Trimedu – pozn. red.) zkušebnu a spolu s ní a v ní začala fungovat a zkoušet fakultní kapela TriJam. Vítáme všechny studenty-hudebníky s vlastním vybavením, ale i bez. Ve zkušebně se zkouší – podle studijní situace  zhruba jednou až dvakrát týdně. Protože není nic lepšího, než si během zkouškového pořádně zahrát na bicí.

Kateřino, co vás – „čerstvou lékařku“ – stále přitahuje ke studentům a drží při organizování aktivit Trimedu?

Nesmírně mě v rámci Ústavu histologie a embryologie baví předávat medikům nové informace. Fakt mám radost, když se mi podaří vysvětlit jim problematiku, která se mně osobně zdála k pochopení složitá. A když studenti přijdou při přednášce s dotazem, na který hned nedokážu odpovědět, nutí mě to si dále zjišťovat informace, vzdělávat se a do další hodiny se vše pilně „doučit“ (s úsměvem)

010 011

Můžeme představit tvůrčí tým, na kom realizace podcastu Lidské tělo pod drobnohledem stojí?

VO: Formálně jsem vedoucím realizačního týmu já a Kateřina. Spolu s námi budou na tvorbě pracovat Jiří SlapničkaMarkéta KubalováTrimed Studia. Odborné vedení nám poskytne profesorka Monika Arenbergerová

Předpokladem pro vaše aktivity je bezesporu podpora ze strany vedení fakulty. Máte ji?

VO: Samozřejmě, podpora je obrovská. Fakulta nám svým pro-studentským přístupem umožňuje dělat vše, co děláme – tedy spoluvytvářet fakultu rodinnou a přátelskou.   

003 013

MUDr. Kateřina Grygarová má ke studentům velice blízko: nejen proto, že je čerstvou absolventkou programu všeobecné lékařství na Trojce  kde tři roky působila jako místopředsedkyně akademického senátu , ale také jako vyučující na Ústavu histologie a embryologie 3. LF UK.

Vojtěch Obluk je předseda fakultního studentského spolku Trimed a medikem – čtvrťákem: rád by se stal lékařským mikrobiologem nebo specialistou na infekční lékařství.

Author:
Photo: Hynek Glos