Přes Dallas na PřF UK: Adéla a Zuzana vykročily k vědě

Wednesday, 04 October 2023 07:20

Vysokoškolská studia mají teprve před sebou, ale obě už stihly do vědeckého života „slušně“ vkročit. Navíc Adéla UhrováZuzana Buchová – po úspěších i za mořem – od nového akademického roku nastupují k bakalářskému studiu na Přírodovědecké fakultě UK. Molekulární biologie a biochemie organismů, respektive Science jsou studijní obory, ve kterých hodlají prohloubit své znalosti a navázat na nevšední úspěchy z gymnázií.

014

Poznaly se díky kolům Středoškolské odborné činnosti (SOČ), soutěžily ve stejné kategorii, v biologii. Když pak – na základě skvělých výsledků – zjistily, že spolu poletí do Ameriky na největší studentské vědecké klání ISEF (International Science and Engeneering), byly nadšené. Náročnou soutěž za mořem si prý náležitě i s ostatními účastníky užily (Česká republika měla celkem čtyři účastníky – pozn. red) a jsou vděčné za podporu, které se jim od lidí ze SOČ dostalo. Teď Adéla i Zuzka nastupují na stejnou fakultu. „Je hezké znát někoho, kdo má podobnou cestu jako já. Těšíme se, že se budeme potkávat na chodbách…,“ shodují se usměvavé přírodovědkyně-prvačky.

Adéle (vpravo) už během studií na Gymnáziu Botičská Přírodověda umožnila na Katedře experimentální biologie rostlin vést samostatný výzkum – Analýza genových interakcí mezi transkripčním faktorem SPT6L a geny regulujícími kvetení Arabidopsis thaliana; stal se náplní její maturitní práce. Zuzka (vlevo) se vedle studia na Gymnáziu Arabská věnovala výzkumu – Dinukleosid polyfosfátové RNA jako substráty pro odčepičkovávací enzym DXO na Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR (ÚOCHB). Čím si je věda získala, a jaké mají profesní plány? I na to se ptala redaktorka magazínu Forum:   

006 017

V roce 2022 jste obě dosáhly výjimečných úspěchů nejen na poli SOČ (Adéla byla první v kraji, třetí v republice; Zuzana byla v kraji druhá, v republice pátá), Adéla navíc získala 2. místo v kategorii Plant Science na soutěži studentských vědeckých projektů ISEF letos v texaském Dallasu... Překvapil vás úspěch, který vás „poslal” za moře?

AU: Překvapená jsem byla hodně; na celorepublikovém kole SOČ jsem byla sice „až“ třetí, ale v kraji Praha jsem obsadila první místo. Tudíž jsem nevěděla, co od výběrového kola čekat.

ZB: Jednou z mých motivací, proč se zúčastnit SOČ, byla možnost dostat se na zahraniční soutěž. ISEF 2023Nikdy jsem si ale nemyslela, že by se mi to opravdu podařilo. Byla jsem velice překvapená a nadšená, že jsem v dubnu 2023 mohla do Dallasu na největší studentskou konferenci na světě odletět. Naše cesta na ISEF byl nezapomenutelný zážitek a těžko se to popisuje jen pár slovy. V průběhu týdne jsme se tam setkávali se studenty z celého světa. Soutěž byla velmi profesionální a zážitky k nezaplacení. Všechna tvrdá práce se vyplatila.
(Foto vpravo – zleva: Zuzana Buchová, Adéla Uhrová, Lukáš Drdla a Karolína Jeřábková – česká vědecká reprezentace na ISEF 2023, foto: SOČ)

Kde a kdy ve vás dozrálo zjištění, že se chcete věnovat vědě? Měl v tom někdo prsty nebo šlo o „náhlé“ vzplanutí či promyšlené rozhodnutí?

AU: Že mě baví biologie, jsem se asi rozhodla už na základce, tudíž jsem pak pokračovala na gymnázium, které mělo údajně být profilované na přírodní vědy. Tam jsem se rozhodla, že pokud chci, aby nastávající čtyři roky byly účelné a k něčemu vedly, potřebuji se během nich přesvědčit, zdali je věda opravdu pro mne. V genetice jsem spatřovala smysl a potenciál. Napsala jsem tedy na mnoho kateder a ústavů, zdali by mi prosím někdo umožnil pod jejich vedením vypracovat maturitní práci, ze které by potencionálně mohla být SOČ. Za celý svůj úspěch tedy vděčím Katedře experimentální biologie rostlin, kam mě velice mile přijal pak doktor Lukáš Fisher a pracovala jsem konkrétně pod panem doktorem Vojtou Čermákem. Vůbec jsem nepočítala s tím, že něco vyhraju, nebo dokonce, že bych někam jela. Chtěla jsem si především zkusit dělat genetiku v laborce. Díky SOČ jsem zjistila, že se chci věnovat genetice i nadále. 

006 007

ZB: Ve druhém ročníku gymnázia jsem se přihlásila na stáž Otevřené vědy Akademie věd ČR, kde jsem byla vybrána z šedesáti dalších účastníků a následně jsem na studentské konferenci Otevřené vědy vyhrála v oboru přírodních věd. Stáž mi skutečně otevřela dveře do světa vědy! Pracovala jsem v laboratoři doktorky Hany Cahové, kde mě nadchli pro vědu a já zapomněla na svůj předchozí plán stát se lékařkou (s úsměvem).

Máte ve své blízkosti vzory – lidské i vědecké – které k rozhodnutí přispěly?

AU: Rozhodně externí školitel Vojtěch Čermák. Za to, kolik mě toho naučil a že se mnou měl trpělivost, samozřejmě i za to, jaký je vědec. K vzorům patří i moje mladší sestra, rodiče, můj přítel a kamarádi, kteří mě hodně podporovali a drželi palce. Bez nich by má radost z úspěchu byla poloviční. A nesmím zapomenout na všechny další mladé lidi, kteří se účastní soutěží typu SOČ a mají vážně kvalitní a propracované výzkumy. Rovněž velice obdivuji práci pana doktora Radislava SedláčkaÚstavu molekulární genetiky AV ČR.

008ZB: Ve vědeckém světě se pohybuje můj táta i můj děda, tudíž jsem k vědě měla vždycky blízko. Mými obrovskými vzory jsou také mé lektorky v laboratoři Maria Bianca Mititelu a Hana Cahová. Díky nim se chci stát vědkyní a chci studovat i v zahraničí. Mým životním vzorem je také moje babička, která mi ukázala, jak být člověk s dobrým srdcem.

Čeká vás studium na Karlovce. Proč jste si, Adélko, vybrala právě obor Molekulární biologie a biochemie organismů a vy, Zuzko, Science?

AU: Hodně dlouho jsem uvažovala, jestli si nakonec nevyberu Lékařskou genetiku a molekulární diagnostiku na MUNI v Brně. Protože to je velmi konkrétní směr, kterým bych se chtěla ubírat. Nakonec se mi nechtělo z Prahy a vybrala jsem si Karlovku kvůli dobrým externím pracovištím, na kterých se mi snad podaří dělat bakalářskou práci. 

ZB: Původně jsem zvažovala studium na 1. LF UK nebo studium Molekulární biologie. Ale srdce mě táhlo jinam. Chtěla jsem vystoupit z mé komfortní zóny. Chtěla jsem, aby pro mě studium bylo výzva, a proto jsem si vybrala obor Science. Tento program je otevřen prvním rokem, takže je to pro mě velký krok do neznáma. Navíc celé studium bude vyučované v angličtině. Velmi mi také vyhovuje, že se budu vyskytovat v mezinárodním kolektivu. Myslím, že tento program mě perfektně připraví na moji vědeckou kariéru a na studium v zahraničí. Bude to velice náročné studium, ale těším se, až v říjnu nastoupím.

010Už tušíte, čemu – jaké oblasti vědy se chcete profesně věnovat? 

AU: Láká mě reprodukční biologie, rozvoj diagnostiky geneticky podmíněných chorob a jejich léčba. Pevně doufám, že si budu moci studium přizpůsobit svým preferencím, zatím moc nevím, co čekat. 

ZB: Chtěla bych se věnovat vědě, která je spojena s medicínou, jelikož mě naplňuje myšlenka pomáhat lidem i celému lidstvu. Mým snem je podílet se na výzkumu rakoviny. Myslím si, že znalosti, které získám díky programu Science budu hojně uplatňovat v mém budoucím studiu, jelikož v bio-medicinálních vědách se přírodní vědy prolínají.

„Ženy to mají ve vědě těžší než muži…,“ souhlasíte?

AU: Toto na své kůži asi teprve pocítím v budoucnosti, ale za mě to tak bohužel je. Už jen kvůli tomu, že ženy řeší otázku vhodného věku na to mít dítě. Musí s tím v kariérní dráze počítat, pokud rodinu chtějí. Osobně si myslím, že za každým úspěšným mužem stojí velmi silná žena a za každou úspěšnou ženou stojí velmi silný muž (s úsměvem). Během SOČ jsem se s žádným předsudkem nesetkala.

ZB: Naštěstí jsem se zatím vyskytovala ve skvělém kolektivu, kde jsem se ještě nesetkala s tímto stereotypem. Pro mě je velkým vzorem ve vědě Hana Cahová, moje lektorka, která všechny tyto nesnáze, které věda ženám přináší, zvládá. Proto vím, že to zvládnu také.

003

Adéla Uhrová 
poster AUPochází z Prahy. Po maturitě na Gymnáziu Botičská se rozhodla pro studia na Přírodovědecké fakultě UK – obor Molekulární biologie a biochemie organismů. V roce 2022 v kategorii biologie zvítězila v krajském kole SOČ a třetí byla v kole celostátním. Tentýž rok v září byla 2. v soutěži Česká hlavička 2022. V květnu 2023, na mezinárodním vědeckém studentském klání ISEF v Dallasu obsadila úžasné druhé místo v oboru Plant Sciences
Když zrovna „nevěduje“, věnuje se i sportu: „Hraju plážový volejbal, dalo by se říct, že ráda běhám, dříve jsem veslovala a hrála tenis. Ráda trávím čas s kamarády a zahraju si na kytaru,“ prozrazuje Adélka. 
QR kód k posteru, který si Adéla připravila pro soutěž ISEF ►
Zuzana Buchová
poster ZBPochází z Prahy. Po maturitě na Gymnáziu Arabská se rozhodla pro studia na Přírodovědecké fakultě UK – obor Science. V roce 2022 v kategorii biologie obsadila v krajském kole SOČ druhé místo a páté v kole celostátním. V květnu 2023 se na základě úspěchů účastnila mezinárodního vědeckého studentského klání ISEF v Dallasu.
Krom vědy ji to táhne k umění. „Od malička se věnuji tanci. Tancuji spoustu stylů, hlavně jazz a moderní tanec. Tančím i závodně, ale nejvíc mě baví vystupovat v divadle. Také hraju na klavír a baví mě cestování a objevování nových míst. Snažím se vždy najít zdravý balanc mezi koníčky a studiem a zatím se mi to daří,“ doplňuje výčet svých „mimovědních“ zálib Zuzka.  
QR kód k posteru, který si Zuzana připravila pro soutěž ISEF ►
Author:
Photo: Hynek Glos, archiv SOČ