Plzeňské medičky s evropskými i světovými medailemi

Wednesday, 03 January 2024 08:04

Opravdové přátelství na celý život, disciplína a odhodlání jít si v životě za svým snem – to je oč tu běží a co vrcholový sport – aerobik – dal Báře Bucháčkové, Hance MalánovéLucii Karáskové, studentkám všeobecného lékařství na Lékařské fakultě v Plzni Univerzity Karlovy.

B005

Kombinace dynamického pohybu a hudby, přiléhavý blyštivý kostým, zafixovaný účes a make-up podtrhující celkovou dokonalost, a především obrovská dřina přetavená do zdánlivé lehkosti všech figur a cviků. Prostě: sportovní aerobik. Zdánlivá pohybová „nespoutanost“, ovšem mající svůj řád, je prý skvělou kompenzací každodenní psychické zátěže; třeba při náročném studiu medicíny. Alespoň to tvrdí Bára Bucháčková, Hanka MalánováLucka Karásková, studentky Lékařské fakulty v Plzni UK a medailistky loňského Mistrovství světa v aerobiku a fitness týmech.

L001upProhopsané dětství

„K aerobiku jsem se dostala už v mateřské škole,“ vzpomíná na počátek lásky k aerobiku Lucka (na fotografii zcela vpravo ►). Propadla mu natolik, že od skotačení při hudbě naprosto přirozeně přešla k tréninkům a velmi brzy i k prvním velkým závodům. „Prohopsané“ dětství si dnes s úsměvem vybavují i HankaBarčou, s aerobikem začaly shodně na základce. Dnes mají za sebou čtrnáct, třináct a osm procvičených let. Všechny tři mezi dalšími vrstevníky snadno rozeznáte: díky náročnému pohybovému drilu mají pevný a vzpřímený postoj, a to i když třeba poskytují rozhovor univerzitnímu magazínu. Prostě žádné „sušinky“, navíc se téměř nepřestávají usmívat.   

B004Mistrovská sklizeň

Naše medičky-sportovkyně jsme mohli zažít na zatím posledním světovém šampionátu (od 2. do 4. listopadu 2023 jej hostila Ostrava), mezi pěti sty závodníky z jedenácti zemí patřili reprezentantky a reprezentanti České republiky – společně s Austrálií a Belgií – k nejúspěšnějším: v kategorii aerobik fitness grande (tým čítající ….. členů) právě BarboraHankou (členky Aerobik klubu LADY Plzeň, na fotografii vpravo ►) v nabitém finále vybojovaly 6. místo. Barbora v kategorii sportovní aerobik duo adult spolu ve dvojici s Eliškou Fajfrlíkovou (ČVUT) navíc přidaly světový mistrovský titul a Lucie (členka Sport klubu RB České Budějovice) za vystoupení v rámci adult tria vybojovala bronz.    

Sport i studium? Možné, ale těžké

„Plzeň proto, že Brno je daleko a Praha se mi tolik nelíbí,“ směje se Lucka při odpovědi, proč si pro studium medicíny zvolila fakultu na západu Čech. Dnes – je ve druháku – by prý volila stejně. Především přátelské až rodinné prostředí plzeňské medicíny, umocněné novotou vonícím kampusem si B001pochvalují i čtvrťačka Bára s třeťačkou Hankou (ostatně kampus se zalíbil i široké veřejnosti, díky přiděleným hlasům zvítězila v soutěži Stavba roku Plzeňského kraje – pozn. red.).   

Rozdělit sedm dní v týdnu mezi sport a studium na univerzitě považují jednoznačně za nejnáročnější úkol, který všem třem nástup na medicínu přinesl: „Na gymplu to šlo nějak přirozeně a lehce. Jsem perfekcionistka, co se snaží vše dělat naplno a co možná nejlépe. Bylo pro mě tudíž nejtěžší, smířit se s faktem, že právě sportu nebudu moci dávat tolik, kolik bych chtěla,“ přiznává BáraHanka souhlasně přikyvuje. I pro Lucku, odhodlanou současně zvládnout nástrahy prvního ročníku medicíny i zodpovědnou přípravu na evropské a světové mistrovství, šlo o psychicky náročné období. Na rozdíl od svých kolegyň bydlí v Českých Budějovicích, kde mohla jen o víkendech pilovat sestavy s oddílovými kolegyněmi (s nimiž pak vybojovala 3. místa na mistrovství Evropy i světa v kategorii adult tria) a během týdne v Plzni se jí ujala Eva Fajfrlíková, lektorka aerobiku z Ústavu tělesné výchovy LFP.

H002Budoucnost s otazníkem

Lucie, ač je „služebně nejmladší“ – tedy ve studiích teprve na začátku, by se jednou ráda věnovala fyzioterapii nebo pediatrii: „Souvisí to vlastně taky s aerobikem, ráda vypomáhám na trénincích malých dětí.“ V plánech na budoucnost má jasno i Bára: „Zatím vylučuji obory, které dělat rozhodně nechci, a to chirurgii a ortopedii,“ přiznává s úsměvem. A dodává: „Nastupuji do čtvrťáku, kde se v rámci praxe v nemocnicích seznámím s oblastmi, které vlastně zatím neznám. Tak uvidíme, co mě nadchne, zatím si nechávám dveře hodně otevřené.“  I Hanka tuší, které medicínské obory by se jí mohly líbit a které nikoli: „Mám za sebou praxi na plastické chirurgii a zrovna teď jsem nadšená právě z ní. Ale uvědomuji si, že pro ženu jde o náročnou práci. Uvidím, kam mě nakonec osud zavede.“

Přátelství, disciplína i kousnutí

Přátelství, disciplína a odhodlání jít si v životě za svým – na těchto třech nejzásadnějších přínosech L001upsportu se všechny tři mladé ženy-sportovkyně shodují. A taky díky vrcholově provozovanému aerobiku vědí, že nic v životě není zadarmo. Což si dobře uvědomují i dnes, při studiu medicíny.

A jestli jim sport i něco vzal? „Spoustu času a energie. Ale to bychom asi nebraly za ztrátu, bez toho by to přece nešlo,“ zamýšlí se Lucie. „Taky dřinu a naštvání z nepovedeného tréninku či závodu,“ přidává s úsměvem „bonusy“ sportu Hanka. „Dal mi krásná přátelství na celý život, jako tady s Barčou, i krásné vzpomínky, sebe disciplínu a víru, že když se kousnu, dokážu cokoli,“ dodává Hanka.  

Když je z konce začátek

Bohužel, letošní sportovní sezona nedopadla pro Lucii příliš šťastně, kvůli zraněnému koleni ji musela přerušit. „Uvidíme, jak se zranění bude vyvíjet dál. Oficiálně jsem to zatím nikde neoznámila, ale je možné, že se závodní kariérou v aerobiku skončím,“ připustila s patrným smutnem v hlase jinak stále usměvavá mladá medička.

A aby toho nebylo málo, rozhodnuty odejít z vrcholového sportu a plně se věnovat především náročnému studiu všeobecného lékařství jsou i HankaBárou. Vypadá to, že sezona 2022 s veleúspěšným vrcholem kariéry všech tří na ostravském šampionátu byl pro tři plzeňské medičky i jejich posledním… 

Barbora Bucháčková
Pochází z Plzně. Poprvé se na mistrovství světa a Evropy ve sportovním aerobiku nominovala v roce 2015, kdy jako členka týmu soutěžila na Martiniku (obsadily 4. místo; skutečnou bramboru-bramborovou medaili, kterou po návratu dostaly od oddílu, má stále vyvěšenou nad postelí): „Byl to nezapomenutelný sportovní i cestovatelský zážitek,“ zasní se s úsměvem. Bára se chystá na další velkou výzvu – chce běžet půlmaraton. A kompenzací ke studiu je jí kromě běžecké přípravy i CrossFit (cvičení, které je kombinací intenzivního intervalového tréninku, vzpírání, gymnastiky, kalisteniky a dalších). „Je fajn, když na trénink můžete jít tehdy, když máte čas a hodí se vám to. Prostě se teď hýbu hlavně pro sebe,“ má jasno.
Hana Malánová
Pochází z Plzně. V dosavadní sportovní kariéře si nejvíc cení úspěchů dosažených v loňské sezoně 2022; týmová příprava, a především pak společné prožitky po vybojování 6. místa v silné mezinárodní konkurenci – si dodnes vybavuje. Získané poháry a medaile má stále na očích, střeží si je v pokojíčku, díky nim má vzpomínky na aerobik stále živé. I Hanka si život bez sportu neumí představit, vedle CrossFitu jezdí na kole, plave a v zimě ji potkáte na lyžích. „Miluju pobyt na čerstvém vzduchu. Jsem ráda, že když mi zrovna hlava nefunguje, obuju kecky a vyběhnu. A užívám si, že nemusím být zavřená v tělocvičně, jako tomu bylo poslední léta při aerobiku,“ říká s úsměvem. 
Lucie Karásková
Pochází z Českých Budějovic. I pro ni byla sezona 2022 nejúspěšnější. Po ní se, bohužel, ozvalo čtyři roky staré zranění – přetržený křížový vaz. Provádět s ním skoková cvičení je zatím nemyslitelné, o to Lucka víc plave, běhá a chodí. „Nevím, jestli bych v blízké budoucnosti zase dokázala zvládat náročné studium i dojíždění za tréninky. Myslím si, že moje celková vyčerpanost – každý večer jsem doslova odpadávala – se na obnoveném zranění podepsala. Asi už toho bylo na mé tělo dost. Ale bez aktivního pohybu nikdy žít nebudu,“ zamýšlí se s nadějí v hlase.  
Author:
Photo: www.vandenvos.be, FISAF.cz, Lucie Štruncová