Před FF UK roste pietní instalace z tisíců svíček

Monday, 22 January 2024

Sluneční svit symbolicky prozářil den, kdy se po měsíci vůbec poprvé od prosincové tragédie pootevřely dveře Filozofické fakulty UK. Šok a zármutek z hrůzy, která se na FF UK odehrála 21. prosince, se studující i vyučující rozhodli zpracovat společně a pro akademickou obec tak typicky, tedy tvůrčím způsobem.

VS1 5399

Bylo to slunečné, ale velmi mrazivé nedělní dopoledne. Přesto se 21. ledna před hlavní budovou FF UK na náměstí Jana Palacha sešly desítky lidí. Sledovali, jak pietní oheň, který tam vzplál na začátku ledna, pomalu rozpouští vosk ze svíček, jež lidé od prosince nosili ke Karolinu nebo k budově fakulty jako uctění obětí prosincové střelby na FF UK.

VS1 5432VS1 5416

Vosk z tisíců svíček se postupně promění v dočasnou pietní instalaci, která bude prosincové události připomínat. Do jejího vzniku se zapojili studující i vyučující ze sousední UMPRUM. I je totiž velmi zasáhlo to, co se na druhé straně náměstí odehrálo, jak podotkla jedna ze zapojených studentek UMPRUM Lujza Lehocká.

„Asi budu mluvit za velkou část studujících UMPRUM. Jsme sousedi FF UK, proto mnozí z nás byli přímými svědky událostí. Od počátku tragédie jsme uprostřed naší budovy bojovali s nepředstavitelným pocitem bezmoci, kdy člověk vidí obrovské zlo přes okno a nemůže proti němu nic dělat. Tento pocit nás provázel hodně dlouho. Po nějaké době se k nám dostala výzva z řad studujících FF UK, že hledají někoho, kdo by pomohl zpracovat svíčky od Karolina a od FF UK, a přetvořit je v uměleckou instalaci. Pro mnohé z nás to byla možnost alespoň nějakým menším dílem pomoci Filozofické fakultě vracet se k životu a projít si tímto těžkým obdobím,“ vysvětlila studentka.

VS1 5394
Studenti UMPRUM Matěj Peterka, Lujza Lehocká a Glib Sydorenko koordinovali nedělní odlévání vosku (zleva).

Na náměstí Jana Palacha tak bude postupně až do 30. ledna vznikat pietní instalace pojmenovaná Společná krajina. Postupným přilíváním roztaveného vosku na železné stojany se do jejího vzniku může zapojit každý, kdo bude chtít a cítit potřebu se i takovým způsobem vyrovnat s tragédií, která společnost postihla.

VS1 5544
Rektorka UK Milena Králíčková se s manželem také zapojili do výroby pietní umělecké instalace Společná krajina.

„Je to dílo nejen nás, ale i dílenských, kteří celé dny a noci svářeli výslednou instalaci, kterou můžeme na náměstí vidět. Je to reakce celé akademické obce UMPRUM, která chce pomoci tímto menším gestem FF UK. Celý návrh probíhal v úzkém dialogu se studujícími z řad FF UK. K finální formě a procesu vzniku díla jsme došli společně, proto jsme zvolili formu, kdy těžiště je spíše ve formě procesu samotného vznikání neurčité krajiny. Podstavce odpovídají potřebě zvýraznit přítomnost věčného ohně v rámci tohoto velkého náměstí. Celá forma je zvolena tak, že vzniká jakási spontánní krajina, která se vrství díky tomu, že se toho účastní mnoho lidí, finální formu ale nikdo z nás nezná. To zrcadlí pocit, který všichni prožíváme,“ doplnila Lujza Lehocká.

VS1 5613VS1 5606

Měsíc po tragédii, tedy 21. ledna, se poprvé do hlavní budovy FF UK vrátili také studující i vyučující. Konaly se tam krátké přednášky i výměna knih. Na doporučení psychologů se takto postupně do budovy navrátil akademický život a posílily vazby komunity. Další přednášky a společná setkání se budou před budovou fakulty v dočasných přednáškových místnostech vybudovaných pro tuto příležitost konat i nadále. Podrobný program najdete na webu akce Měsíc pro fakultu. Provoz fakulty na náměstí Jana Palacha se plně obnoví se začátkem letního semestru, tedy v pondělí 19. února.

64ef132a 2e8a 48b8 b28d 25f9c633aa2b
Po prosincové tragédii lidé k uctění památky obětí přinesli ke Karolinu a k budově FF UK tisíce svíček. Dobrovolníci později svíčky sklidili, aby se ze zbylého vosku mohla vyrobit pietní instalace. Jak se zpracují obaly od svíček, je zatím v jednání. Cílem je, aby nic nepřišlo na zmar. 

Aktuální informace k tragické události naleznete zde. Kde hledat psychologickou pomoc či podporu najdete v tomto rozcestníku. Nejste na to sami!
Author:
Photo: Vladimír Šigut