Extra směny a rady zdravotníků. Jak točili Smysl pro tumor

Thursday, 29 February 2024 07:04

V neděli na televizních obrazovkách skončil mimořádně sledovaný seriál Smysl pro tumor. Příběh o mladíkovi bojujícím s rakovinou upozornil veřejnost na problematiku onkologických onemocnění a možnosti jejich léčby. Česká televize záběry z lékařského prostředí natáčela předminulý rok i na vybraných pracovištích Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Smysl pro tumor TK 16ku9

„Samozřejmě se nejednalo o dokument o práci ve FN HK a některé scény byly vzdálené fungování moderního zdravotnického zařízení, ale rozhodně vítáme, že se o tématu onkologických onemocnění díky seriálu začalo na veřejnosti více mluvit, a doufáme, že lidé také nebudou zapomínat na možnost preventivních prohlídek,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové MUDr. Aleš Herman, Ph. D.

b96c3bd3 dad6 46eb b97b 28fed57c7183Vjezd do Fakultní nemocnice Hradec Králové. FOTO: Hynek Glos 

Natáčení seriálu v areálu nemocnice trvalo 23 dní a bylo velmi náročné, požadavky štábu bylo nutné přizpůsobit provozu. Většina záběrů se tak natáčela během letních měsíců a o víkendech, kdy je v nemocnici obecně menší provoz, využívala se kvůli dovoleným či malování uzavřená oddělení nemocnice. Například průjezd seriálových postav hlavní vjezdovou vrátnicí se natáčel ve večerních hodinách, aby co nejméně omezil provoz.

Smysl pro tumor 01„Děkujeme všem zaměstnancům nemocnice, kteří často během svátků či víkendů přicházeli do nemocnice na svá pracoviště a byli štábu k dispozici, část z nich se v seriálu krátce objevila. Seriál byl skvělou příležitostí představit veřejnosti v celé České republice Fakultní nemocnici Hradec Králové jako špičkové zdravotnické pracoviště,“ dodal ředitel Herman.

Filmaři měli k dispozici sály neurochirurgické kliniky, prostory gastroenterologického oddělení, pracoviště hematologické a radiologické kliniky i prostory urgentní medicíny či laboratoře. Odborníci dávali tvůrcům rady ohledně medicínských postupů a detailů léčby, aby byl seriál ve všem pravdivý. Před kamerou se objevil i skutečný personál nemocnice – např. přednosta Neurochirurgické kliniky doc. MUDr. Tomáš Česák nebo 17 zdravotních sester.

„Od začátku příprav jsme přemýšleli, kterou nemocnici vybrat. Záměrně jsme pátrali mimo hlavní město, jelikož náš příběh má komornější ráz. Potřebovali jsme místo s akademickým zázemím a ideálně se špičkovou onkologií a v neposlední řadě se vstřícným přístupem k našemu projektu. Už po prvních schůzkách bylo jasné, že Hradec Králové byl pro nás šťastnou volbou,“ říká kreativní producent České televize Matěj Stehlík.

„S tamními lékaři jsme od počátku konzultovali scénáře jednotlivých dílů a velmi rád jsem se dozvěděl, o kolik jsou nyní vyšší procenta přežití u onkologických onemocnění a že pacienti mívají při léčbě méně komplikací. Královéhradecká fakultní nemocnice i město samotné nám se seriálem hodně pomohly. Bez jejich podpory a přispění by vlastně natáčení Smyslu pro tumor ani nešlo realizovat,“ dodal Stehlík.

Smysl pro tumor foto

Představitel hlavního hrdiny Filip Březina natáčel několik emočně vyhrocených scén včetně té, kdy se od lékaře dozví, že má rakovinu. „Samozřejmě jsem něco podobného už několikrát viděl zahrané spoustou herců v mnoha filmech, ale vůbec jsem si nedovedl představit, co by taková zpráva se mnou reálně udělala. Jaké bych v té chvíli měl pocity, emoce? Nikdy jsem nic takového nezažil, nemám vlastní zkušenost. Nebylo kde brát.

Nevěděl jsem, jak tu situaci zahrát. Točila se v detailu na oči a já si nebyl jistý, kolik emocí do takové chvíle dát, abych to nepřehnal, aby to bylo uvěřitelné. Poslední noc před touhle klapkou se mi zdál sen, ve kterém stojím v ordinaci a doktor mi oznamuje, že jsem vážně nemocný a že asi umřu. Ráno jsem se probudil přesně s tím pocitem, který jsem tak intenzivně hledal. Přesvědčil jsem sám sebe, že to zkrátka musím vědět, až jsem si to ve snu vsugeroval. Neumím ho vyvolat znovu, ale pro mě bylo podstatné, že se to tehdy stalo,“ vysvětluje v rozhovoru pro Českou televizi.

Smysl pro tumor foto L

Jeho partnerku skvěle zahrála Alžběta Malá, která zase oceňuje, že se díky natáčení dozvěděla více o onkologických onemocněních. „Určitě jsem v sobě nesla mnoho mylných představ o tom, jaký život žije člověk s rakovinou. Ale spíš to pro mě bylo vzdálené, protože jsem se s tím ve svém životě nesetkala. A skrze Smysl pro tumor a setkání s lidmi z projektu Fuck Cancer jsem se mohla přiblížit realitě, která je těžká a pro mě nepředstavitelná.“

Jednou z hereckých hvězd seriálu byl i Jiří Bartoška, který stejně jako Březina přišel kvůli roli o vousy i vlasy. Za nějak velkou oběť to ale nepovažuje. „Já bytostně nesnáším čepice a rukavice a jako dítě jsem nesnášel ještě punčocháče. Dodnes na hlavě nic nenosím, takže jsem při natáčení s tou oholenou hlavou dost mrznul. Obětí bych to ale nenazval, to je součást profese. Když má herec pocit, že ten biják bude dobrej, tak pro roli zkrátka udělá cokoliv,“ řekl herec, jenž se jako mladý proslavil i rolí lékaře pražské záchranky v seriálu Sanitka.

Smysl pro tumor 06

„Tehdy jsme v rámci příprav museli povinně chodit na stáže a jezdit po Praze se skutečnými záchranáři. Znaly mě zdravotní sestry ve všech nemocnicích, na všech příjmech a dělaly si ze mě legraci a posílaly mě třeba na nádraží, že tam na mě čeká pacient s přejetýma nohama. A asi rok po natáčení Sanitky mi praskly vředy. Hodně jsem krvácel a do nemocnice mě vezli v bezvědomí. Pak jsem se od lékaře, který mě v autě udržoval při životě, dozvěděl, že ty kluky ze záchranky ještě nikdy neviděl jet tak rychle, jako ten den jeli se mnou. Dodnes se ke mně záchranáři hlásí jako ke svému kolegovi,“ vzpomínal Bartoška.

Author:
Photo: Česká televize