Částicová Praha otevře brány k vědě i novým přátelstvím

čtvrtek, 21. duben 2022

Částicová Praha je pětidenní pobyt pro středoškoláky, který v září organizuje Matfyz spolu s dalšími vědeckými pracovišti. „Kromě naučné roviny má akce i velký společenský význam. Studenti se seznámí s vrstevníky s podobnými zájmy, s vysokoškolskými studenty i se samotnými vědci,“ říká jeden z organizátorů, Vojtěch Pleskot z Ústavu částicové a jaderné fyziky MFF UK.

castice 

Částicová Praha propojuje čtyři výzkumné instituce – Univerzitu Karlovu, České vysoké učení technické v Praze, Akademii věd ČR a Českou fyzikální společnost. „Studenti nahlédnou do nitra hmoty a současně i vědeckých pracovišť, které se zabývají částicovou fyzikou. Uvidí laboratoře, popovídají si s odborníky, seznámí se s lidmi, kteří mají podobné zájmy jako oni. Sami si vyzkouší práci fyzika při miniprojektech v malých skupinkách,“ popisuje Vojtěch Pleskot.

Akce bude probíhat 5. - 9. září, ale přihlášku je nutné podat do konce dubna. „Cílíme na lidi od patnácti do devatenácti let, kteří se zajímají o fyziku a zároveň jsou nejrůznějším způsobem aktivní,“ pokračuje Pleskot s tím, že k elektronické přihlášce je nutné připojit motivační i doporučující dopis a výčet předchozích aktivit hlavně samozřejmě těch spojených s fyzikou – účast na olympiádách, soutěžích, exkurzích nebo táborech. Na základě toho pak bude vybráno třicet studentů, kteří se Částicové Prahy zúčastní. „Budeme mít k dispozici zhruba patnáct odborných průvodců, takže se mohou každému individuálně věnovat,“ dodává organizátor.

casticova praha  1 1 768x1024casticova praha  7 1

Částicová Praha se inspiruje vzdělávacím projektem Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN), jež pořádá jednou za pět let High-School Students Internship Programme, o nějž je obrovský zájem. V roce 2018 se do jeho druhého ročníku hlásilo 240 Čechů, vybráno bylo pouhých dvacet čtyři. Českým vědcům, kteří pro CERN pracují a zvali do tohoto švýcarského programu zdejší studenty, bylo líto, že musí kvůli omezené kapacitě řadu z nich odmítnout. Rozhodli se proto ještě téhož roku zrealizovat jeho českou verzi.

shutterstock 1869584071

„Není to akce plná nudných teoretických přednášek pro šprty, ale doslova akční zážitek napěchovaný nejrůznějšími aktivitami, od inspirativních setkání s největšími vědeckými kapacitami v Česku, přes návštěvy nejmodernějších výzkumných center až po zábavně strávený čas s dalšími mladými vrstevníky, díky čemuž člověk získá četná dlouhotrvající přátelství i užitečné kontakty,“ vzpomíná na první ročník Částicové Prahy, který proběhl v září roku 2018, nynější student práv a mezinárodních vztahů Richard Mittner. „Byla nabitá akcí od začátku do konce, bez hluchých míst,“ doplňuje ho Marie Princová, která studuje druhým rokem fyziku na Univerzitě Palackého v Olomouci.

Pro středoškoláky to bylo nejen první větší seznámení s vědou, ale vůbec s životem na vysoké škole. Mimopražští si vyzkoušeli bydlení na koleji, odkud se každé ráno vyráželo na nejrůznější pracoviště. V trojských laboratořích Matfyzu stavěli mlžnou komoru, prohlídli si výpočetní farmu Fyzikálního ústavu AV ČR, zajeli se i podívat na největší urychlovač částic v Řeži.

casticova praha  5 1 1024x682

V podobném duchu se po čtyřleté pauze způsobené pandemií coronaviru ponese i druhý ročník Částicové Prahy. „Každý z účastníků se předem přihlásí k jednomu z dvaceti miniprojektů a podle jejich konkrétních zájmů budeme program specifikovat. Platí, že se chceme všem co nejvíce individuálně věnovat. Jde nám i to, aby se mohli s vědci osobně seznámit. Popovídat si nejen o tom, jak vypadá jejich každodenní život, ale třeba se i domluvit na vedení své Středoškolské odborné činnosti nebo jakékoli další formě spolupráce,“ nastiňuje organizátor Vojtěch Pleskot.

Více informací o akci Částicová Praha 2022

Autor:
Foto: archiv České fyzikální společnosti, Shutterstock

Sdílejte článek: