Stop-time: 17. listopad pohledem rektorky UK

pátek, 17. listopad 2023 08:13

Rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková v posledním vydání pořadu Stop-time uvažuje nad aktuálním významem a odkazem 17. listopadu. Zároveň odpovídá na dotazy studentů, jak ve vztahu ke Dni boje za svobodu a demokracii a Mezinárodnímu dni studentstva, tak v souvislosti s aktuálním děním v ČR a ve světě. Pořadem provází Luboš Veverka.

431bca42 31bb 49d8 9141 2a444d95bbbe 

Pravidelný Stop-time (čili minuty věnované současným i budoucím výzvám Univerzity Karlovy) zve zajímavé hosty z vedení UK, aby informovali o tom, co právě řeší a chystají. Odpovídají nejen na tyto otázky: Co čeká univerzitu v nejbližších měsících a letech? Čím mohou přispět současné společnosti a o co se zajímají? Jsme rádi, že následující krátkou pauzu, váš osobní stop-time, věnujete právě setkání s některým z nich.

Pomáhejme si a respektujme se navzájem 

„Sedmnáctý listopad je pro mě krásným připomenutím toho, že můžeme slavit svobodu. A také je to den, kdy po Praze potkávám nadšené mladé lidi, takže to zároveň vnímám jako oslavu mladé, čisté energie. Ostatně jsou to právě studenti a studentky, kteří otvírají témata, která naše společnost potřebuje řešit - ať už je to problematika rovných příležitostí nebo téma udržitelnosti,“ říká na úvod podcastu rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková. 

Nejen studentským dotazům byla následně věnována další část pořadu a paní rektorka na vše ochotně odpověděla včetně otázky o budoucnosti mezd akademických pracovníků. „Já budu i nadále bojovat o to, aby se zvýšilo financování veřejných vysokých škol. A pevně věřím tomu, že i když příští rok možná ještě nebude nárůst platů příliš vysoký, tak v roce 2025 už bude znatelnější,“ je přesvědčena. 

Komentáře se dostalo i situaci na 1. lékařské fakultě UK, kde se poněkud jitřila atmosféra po konfliktu mezi Palestinou a Izraelem. „Pro celé vedení Univerzity Karlovy je podstatné, že všichni naši studenti, kteří se respektují navzájem a chovají se eticky, jsou pro nás stejně důležití a mají rovná práva. Studenti se nemusí bát, že by univerzita komukoliv jakkoliv stranila. Nedělo se tak ani po začátku války na Ukrajině a nebude se tak dít ani nyní,“ zdůraznila nejvyšší představitelka největší české univerzity. „Jsme jedna akademická rodina a chci poprosit všechny akademiky a akademičky, studenty i studentky, aby tuto těžkou chvíli zvládli vzájemnou pomocí a ve vzájemném respektu,“ dodala.  

Na oslavách i rektorka Oxfordské univerzity

Ukázkovým příkladem akademické sounáležitosti bude v pátek 17. listopadu i návštěva rektorky Oxfordské univerzity Irene Tracey. „Jsem moc ráda, že přijala naše pozvání a bude hostem letošních oslav s námi. Přijede i proto, že za druhé světové války Oxfordská univerzita přijala české studenty, především mediky, kteří na Oxfordu dostudovali. To byla krásná ukázka akademické sounáležitosti, kterou jsme zase my například ukázali vůči ukrajinským studentům, kteří přišli do České republiky kvůli válce v jejich zemi,“ připomněla rektorka Milena Králíčková.

V moderování pořadu Stop-time se střídají dva zkušení novináři a „rozhlasáci“.

vrbovaMartina Hynková Vrbová

Vystudovala klasickou kytaru na Státní konzervatoři v Praze a na konzervatoři Reina Sofia v Madridu. Táhlo ji to však k mikrofonu a před televizní kameru. Začínala jako programová hlasatelka v České televizi a na stanici Český rozhlas Praha. Postupně moderovala řadu pořadů. V roce 2009 získal cyklus pořadů Retro, který uváděla, televizní cenu Elsa za nejlepší magazín. V současnosti uvádí live magazín Sama doma na ČT. Spolupracuje na vzniku pořadu 13. komnata, píše scénáře a stojí u zrodu některých nových televizních projektů.

veverkaLuboš Veverka

Vystudoval žurnalistiku a mediální studia na Fakultě sociálních věd UK. V průběhu novinářské dráhy se zaměřoval především na popularizaci vědy a techniky, například v Lidových novinách. V letech 2005 až 2012 působil v Českém rozhlase Leonardo jako redaktor a později šéfredaktor, odvysílal několik set premiérových živých diskusí z cyklu Třetí dimenze a moderoval také další pořady včetně živých nahrávek s publikem. Spolupracoval na přípravě titulů z knižní Edice Leonardo. Od roku 2013 působí na Matematicko-fyzikální fakultě UK, kde pracuje v Oddělení propagace a mediální komunikace. Autorsky spolupracoval na některých titulech z edice popularizace nakladatelství MatfyzPress (Cesty nesmrtelnýchTenkrát v listopadu).

Pravidelně a na více zvukových kanálech

Na příští zastavení, váš Stop-time, se můžete těšit opět na témže místě: na webu magazínu Forum a dalších zvukových kanálech Spotify nebo Soundcloud. Udělejte si čas a brzy na slyšenou!

Autor:
Foto: Vladimír Šigut

Sdílejte článek: