Být mladým inspirací pro zdravý a udržitelný způsob života

pátek, 27. leden 2023 09:44

Ačkoliv je jí teprve třiadvacet let, ráda by už nyní svým přístupem ke zdravému životnímu stylu respektujícímu principy udržitelnosti ovlivňovala nejen svou generaci, ale i děti základních a středních škol. Pro Andreu Duchoňovou je správná výživa a udržitelnost tématem, jemuž se chce věnovat i po studiu na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy (FTVS UK). Čerpat chce při tom i ze zkušeností v zahraničí, za což je nyní i nominována na ceny Domu zahraniční spolupráce (DZS).

B12T2006
Andrea Duchoňová (uprostřed) s kolegy z FTVS UK během focení univerzitního kalendáře pro rok 2023. Foto: Martin Pinkas

Poprvé Andrea samostatně vyjela do zahraničí už ve svých patnácti letech, kdy uspěla v programu Francouzského institutu a strávila školní rok 2015/2016 na střední škole v Nantes. Brzy zapadla do kolektivu, našla si kamarády a spřátelila se s francouzskou rodinou, u které bydlela. Dokonce jako nadějná atletka uspěla i na sportovním poli. „Jako sedmibojařka jsem se na škole dostala do skupiny desetibojařů, kde působil i reprezentační trenér Francie. A začalo se mi dařit ve skoku o tyči, který mě dosud jako sedmibojařku míjel,“ vypráví Andrea. A že se jí dařilo nadmíru, dokazuje, že vyhrála středoškolské mistrovství a dostala se dokonce i do finále mistrovství Francie!

Skoku o tyči se věnovala i po návratu do České republiky a probojovala se až do reprezentačního výběru. Protože se chtěla zaměřit na profesionální sport, rozhodla se po maturitě ke studiu Fakulty tělesné výchovy a sportu UK v Praze. Ještě během bakalářského studia jí vyšel další studijní výjezd do zahraničí, ovšem pobyt ve švýcarském Lausanne ji už pěti týdnech přerušila pandemie koronaviru. A aby toho nebylo málo, vážné zranění lokte ukončilo před dvěma lety i její profesionální sportovní kariéru; jejím maximem ve skoku o tyči zůstala laťka ve výšce 396 centimetrů.

Zkušenosti z Francie a Dánska

Vrhla tak všechny síly do studia a v roce 2022 vycestovala v rámci programu Erasmus+ na univerzitu v Nantes, kde už to dobře znala z působení na střední škole. Nantes je pro turisty známé atrakcemi inspirované spisovatelem Julesem Vernem, Andreu však nadchl především skvěle fungující koncept akcí pro studenty a velký počet dobrovolnických akcí, jež v kampusu probíhaly. Do mnoha z nich se aktivně zapojila a dobrovolnické zkušenosti zúročila i během druhého semestru, který absolvovala v Kodani.

„V Dánsku tehdy startoval slavný cyklistický závod Tour de France a hledali dobrovolníky s dobrou znalostí francouzštiny. Tak jsem se přihlásila a pomáhala novinářům z celého světa v prostorech pro média,“ líčí.

andy2Do Kodaně se Andrea dostala díky tomu, že je Univerzita Karlova zapojena do aliance 4EU+ a uspěla s přihláškou do programu Výživa a zdraví, který se u nás zatím nevyučuje. Hostitelská instituce Andreu inspirovala nejen profesně, ale také vysokou mírou aplikace principů udržitelnosti. Jedním z významných projektů, jehož se účastnila, byla Udržitelnost ve stravě a zdravém životním stylu. Snímek vlevo pochází z výuky na dánském institutu.

Poté, co vypukla loni v únoru válka na Ukrajině, se aktivně zapojila do podpory ukrajinských dobrovolníků přímo v Kodani. Účastnila se pochodu za Ukrajinu a rozdávala s dalšími studenty stravu přicházejícím uprchlíkům. „V Dánsku jsem se hodně zhlédla v mentalitě a nastavení místních lidí, mělo to na mě obrovský vliv,“ tvrdí Andrea, která se chce správné výživě věnovat i ve své diplomové práci.

Nyní dokončuje poslední ročník magisterského studia a ráda by příští rok na doktorské studium. Na FTVS UK studuje obor Tělovýchova se zaměřením na vzdělávání i proto by své zkušenosti do budoucna využila k inovaci výuky na základních a středních školách. Ráda by pomohla vést žáky ke zdravému způsobu života a k návykům, které respektují principy udržitelnosti.

andy6Současně chce podporovat myšlenky, že můžeme být různí (kulturou, sociálním zázemím, schopnosti, dovednostmi, zdravotním či fyzickým stavem) a stále můžeme společně dobře fungovat v rámci třídního kolektivu.

I proto se po návratu do Prahy stala vedoucí nově sestaveného Mezinárodního studentského týmu Univerzity Karlovy, který funguje na principu, který ji tak inspiroval ve Francii – studenti studentům. Tým je sestaven z řad studentů a zaměstnanců UK a pomáhá organizovat řadu sportovních, charitativních akcí pro místní i zahraniční studenty (například Hřeje mě pohyb), pravidelné diskusní večery (Univerzita našich příběhů) a podobně. Mimo jiné Andrea Duchoňová pomohla vytvořit novou studentskou místnost Student Point, která slouží nejen jako zázemí pro členy Mezinárodního studentského týmu, ale také jako poradna pro zahraniční i české studenty.

Autor:
Foto: archiv Andrey Duchoňové, Martin Pinkas

Sdílejte článek: