Dobré nitro. Nová kampaň Loono naučí, jak pečovat o duševní zdraví

Wednesday, 28 April 2021 08:26

„Podle údajů Národního ústavu pro duševní zdraví (NÚDZ) během koronavirové pandemie stoupl výskyt duševních onemocnění z dvaceti na třicet procent,“ říká Lucie Šteklová, studentka pátého ročníku 1. lékařské fakulty UK a zároveň spoluautorka nové kampaně neziskové organizace Loono Dobré nitro. „Na obsahu jsme pracovaly společně s lékařkami Kateřinou Vackovou, absolventkou 1. LF UK a zakladatelkou Loono, a Martinou Čermákovou, absolventkou LF HK. Vše jsme dále konzultovaly s odborníky z psychiatrie, psychologie, ale i psychoterapeuty či odborníky na závislosti.“

Loono Donios
 Loono tým v roce 2019. 

Loono je nezisková organizace, kterou před sedmi lety založila Kateřina Vacková, v té době studentka medicíny na 1. LF UK. Pomocí workshopů, přednášek, podcastů, blogů a dalších aktivit vzdělávají veřejnost v oblasti prevence onkologických (#prsakoule) a kardiovaskulárních onemocnění (#zijessrdcem). Kateřina Vacková Autor Oldřich HrbsNezapomínají ani na reprodukční (#doledobry) a teď nově i duševní (#dobrenitro) zdraví. 

  • 7 let existence

  • 150 mladých lékařů, mediků a členů týmu

  • 2 000 realizovaných workshopů

  • 100 000 vyškolených lidí

  • 54 zachráněných životů

Nová kampaň Dobré nitro prostřednictvím webinářů, panelových diskuzí, podcastů, ale i příspěvků na webu a sociálních sítí učí, jak se starat o duševní zdraví. „Duševní zdraví úzce souvisí s tím fyzickým. Na webináři se účastníci například dozví, jaké jsou příznaky duševních onemocnění a jak je rozpoznat u sebe i ve svém okolí. Zaměřujeme se na to, jaká je ta pomyslná hranice, kdy už zpozornět a vyhledat odborníka a jakého.

Nechybí ani první pomoc a praktické rady, jak o své duševní zdraví preventivně pečovat,“ vyjmenovává Lucie. A zdůrazňuje, že odborníka bychom měli vyhledat vždy, když nás něco trápí a nestačí si o tom popovídat s kamarády. „Stále přetrvává stigmatizace duševních onemocnění, lidé své duševní zdraví zanedbávají a poté končí na krizových centrech, což je pohotovost pro psychické problémy.“

Rozdíl psychiatr vs. psycholog vs. psychoterapeut vs. kouč

  • Loono Autor AdélaŠatalíkovásPsychiatr

    Je lékař a může předepisovat léky.

    Dostaneš na něho doporučení od praktického lékaře, ale u některých zdravotních pojišťoven žádanku k psychiatrovi nepotřebuješ (například u VZP).

    Věnuje se závažným psychickým poruchám a psychickým onemocněním, které vyžadují léčbu léky.

  • Psycholog

    Vystudoval psychologii a může mít široké uplatnění.

    Léčí slovem. Pomáhá nalézt ztracenou rovnováhu, zpracovat traumatizující zážitky a porozumět sám sobě.

    Věnuje se také psychologické diagnostice.

  • Psychoterapeut

    Je absolventem psychoterapeutického výcviku.

    Dostaneš se k němu vlastní cestou nebo na doporučení od praktika.

    Věnuje se minulosti, přítomnosti i budoucnosti. Pomáhá s procesem zvládání situace, v zorientování se a pochopení. 
    Psychoterapeuta můžeš najít například na webu czap.cz nebo terapie.cz.

  • Kouč

    Je absolventem koučovacího výcviku.

    Dostaneš se k němu vlastní cestou.

    Jeho cílem je motivace a zlepšení výkonu. Věnuje se přítomnosti a budoucnosti. Nabízí nová řešení současných situací, vystoupení ze stereotypu a motivaci.

Zdroj: Loono.

Na webináři je velký důraz kladen na praktické rady a tipy: „Bavíme se o pohybu, zdravé stravě, ale i spánku a sociálních vztazích, protože to vše s duševním zdravím souvisí. Kromě toho učíme i relaxační cvičení, protože stres je dnes nedílnou součástí našich životů, jen tak nezmizí a je nutné se s ním naučit pracovat,“ říká autorka nové kampaně, jejíž vznik finančně podpořilo hlavní město Praha a soukromí dárci. 

LP 1
Součástí kampaně jsou i podcasty na nejrůznější témata.

VzhLoono Autor RadekVebrsledem ke koronavirové pandemii bude kampaň probíhat online a Loono tým věří, že tak budou moci oslovit více lidí. „Kampaň o duševním zdraví jsme chtěli spustit už loni, ale plány nám překazil covid. Naše dřívější aktivity byly převážně o osobním setkávání, takže jsme se i my museli přesunout do online prostředí. Kromě toho naši školitelé jsou medici, kteří pomáhali a někteří stále pomáhají v nemocnicích,“ říká Lucie (na fotce vlevo během workshopu) a dodává, že péče o duševní zdraví je teď velmi aktuální téma. Kromě webináře pro dospělou veřejnost, plánují i verzi pro školy.

SLM 1oučástí kampaně budou i menší webináře zaměřené vždy na konkrétní téma, jako například syndrom vyhoření, poruchy příjmu potravy, deprese a další specifická onemocnění. Tím nejbližším bude 5. května webinář Pravda o závislostech, více informací zde

„Při tvorbě obsahu jsme vycházeli ze statistik, ale dělali jsme si i průzkum mezi lidmi – co je nejvíce zajímá, s čím se sami potýkají. Uváděli, že je teď nejvíce trápí úzkosti a deprese. Dokonce se nám ozvala již první slečna, které naše nová kampaň dodala odvahu a vyhledala pomoc. Tyto momenty nám dávají obrovský smysl,“ dodává za celý tým Loono Lucie Šteklová. 

Jak duševnímu onemocnění předcházet?

Snaž se dodržovat tyto nejzákladnější návyky pro své dobré nitro. Znějí možná banálně, ale mají na tvou duševní pohodu zásadní vliv.

  • Nešiď spánek

    Nepodceňuj sílu dostatečného a kvalitního spánku. Je nezbytný pro tvou fyzickou i duševní regeneraci. Patříš mezi nespavce s jeho chronickým nedostatkem? Dodržuj pravidla spánkové hygieny, pravidelnost usínání a vstávání, abys si užil/a zdraví prospěšných 7–8 hodin nerušeného snění. Tvoje tělo i hlava se ti odvděčí.

  • Jez zdravě

    Vyváženě, výživně a pravidelně. Odměníš své tělo i mozek, zásobíš se energií a prospěješ tím celému organismu, včetně svého nervového systému. Opakovaná dlouhodobá konzumace jednoduchých cukrů, nedostatku živin a vitamínů totiž vede k celé řadě fyzických, ale i duševních problémů.

  • Pohybem ke štěstí

    A to doslova. Hormon štěstí endorfin se totiž začne vyplavovat už po dobré půlhodince svižnějšího pohybu. Navíc, ne nadarmo se říká „Ve zdravém těle, zdravý duch“. Najdi si pohyb, který tě bude bavit. Nemusíš trávit hodiny ve fitku – počítá se i procházka (třeba do/z práce) nebo začni cvičit u oblíbeného seriálu. Posílíš svou kondičku, ale i psychiku a sebevědomí.

  • Plánuj a zastav se

    Stanov si kolik času budeš trávit prací nebo školou a kolik budeš věnovat sobě. Čím víc vytížený/á jsi, o to laskavější k sobě buď. Správné hospodaření s časem je pro udržení dobrého nitra zásadní. Dopřej si třeba i jen drobné radosti a hlavně nezapomínej odpočívat a nabrat sílu, ať už u Netflixu, poslechu písniček nebo běháním. Organizuj svůj vzácný čas s ohledem na odpočinek a nepřetěžuj se.

  • Nestresuj se

    Každý den si udělej seznam úkolů, který ten den splníš. Dávej si realistické cíle. K odbourání stresu pomáhá jakýkoliv pohyb - ať už sport nebo relaxační cvičení. Relaxační cvičení pomáhají k cílenému zvládání úzkostí a podpoře duševní vyrovnanosti. Skvělou metodou je například i cvičení jógy, která propojuje relaxaci, tělesné protažení a trénink správného dýchání. Naučí tě soustředit se na přítomný okamžik a nezatěžovat se věcmi, které nemůžeš ovlivnit.

Zdroj: Loono

Author:
Photo: archiv Loono