Podcast Medicína srdcem: Jak pomáhá pohybová medicína

Thursday, 22 July 2021 22:59

„Pohybová medicína je velmi důležitou součástí péče o člověka jako celek,“ říká v podcastu Medicína srdcem docent Aleš Kroužecký, jenž vystudoval Lékařskou fakultu v Plzni UK (LFP UK). Pracuje i s řadou profesionálních sportovců, jako jsou kupříkladu Ondřej Cink, Roman Kreuziger či Lukáš Kobes.

logo epizody kroužecký

„Dokonce i vládnoucí struktury a ministerstvo zdravotnictví začínají vnímat problém, že česká populace se příliš nehýbe a nežije zdravým životním stylem. Jako jeden ze svých důležitých úkolů pro svou pracovní budoucnost si kladu přesvědčování kolegů, aby pohyb více zařadili do svého léčebného repertoáru se svými pacienty. Strašně rád pracuji se sportovci, které to zaprvé velmi baví, kteří jsou zvídaví a kteří se snaží se sami vzdělávat,“ říká ve třetí epizodě plzeňských podcastů Aleš Kroužecký, přednosta Ústavu sportovní medicíny a aktivního zdraví. Vystudoval LFP UK, působil jako primář I. Interní kliniky FN Plzeň, nyní se věnuje tělovýchovnému lékařství, závodní cyklistice a trenérství.

Kroužecký navíc vypráví o svém osobním životě, profesionálním sportu, cyklistice, ale i o dopingu. Zmíní rovněž otázky všeobecné pohybové zdatnosti u dětí, přístupu dnešních lékařů k problematice životního stylu u pacientů a mimo jiné i vlivu pandemie na sport.

Série Medicína srdcem přináší podcasty LFP UK, jejichž vybrané epizody bude magazín Forum sdílet. Jako hosté jsou zváni lékaři, studenti, pacienti - zkrátka lidé, kteří mají k tématu zdraví co říci. Podcastem provází studentka všeobecného lékařství Terezie Zelenková, jež pořady připravuje. S hosty si každých čtrnáct dní povídá především o jejich osobním životě, zkušenostech a o různých tématech z oblasti lékařství a zdravého životního stylu. Pořad je šířen na platformách Spotify, Google Podcasty a dalších.

Author: Terezie Zelenková
Photo: LFP UK, Tomáš Kodydek