Ondřej Gemov: Výhry z bazénu rád utrácím za oblečení

Wednesday, 20 October 2021 08:27

Sám s nadsázkou vypráví, že od šesti měsíců po svém narození v podstatě „z vody nevylezl“. A v posledních letech loví z bazénu tituly a medaile. Ondřej Gemov, dvaadvacetiletý student Fakulty tělesné výchovy a sportu UK (FTVS UK), patří v současnosti k největším plaveckým talentům v Česku.

DSCF3815

„Na první plavání mě donesla máma ještě jako kojence už v šesti měsících, do těchto kurzů jsme pak docházeli až do mých čtyř let, kdy už jsem začal plavat sám. Pak jsme se plynule přesunuli do velkého bazénu a od šesti jsem začal chodit do plaveckého klubu, kdy už začínaly moje první závody. Takže je to tak - vlastně jsem od šesti měsíců z vody nevylezl,“ směje se Ondřej Gemov.

DSCF3693V bazénu své vrstevníky už od školního věku převyšoval a od devíti let začal domů pravidelně vozit medaile z plaveckých závodů.

„Zkoušel jsem i moderní pětiboj a doplňkově atletiku. Ale zhruba ve třinácti čtrnácti letech už těch tréninků bylo moc a časově se nedalo všechno zvládat, tak jsem si musel vybrat.“ Ačkoliv rodiče kdysi závodili jako atleti, Ondřej se rozhodl pro plavání.

A udělal dobře. Na kontě už má několik titulů z mistrovství republiky a byl také nejúspěšnějším vyslancem Univerzity Karlovy na Českých akademických hrách, kde tři závody vyhrál a ve čtvrtém skončil druhý. Reprezentoval také na Univerziádě v Neapoli 2019, juniorských šampionátech, a mezi seniory na mistrovstvích Evropy 2019 a 2021.

Když nakupovat, tak oblečení

Za dobré výkony se pak také neváhá odměnit. „Baví mě různé styly a kombinace oblečení, módní značky… Když vyhraju nebo se dostanu k nějakým penězům, tak část vždycky utratím za oblečení. Nakupování mě baví, asi o dost víc než ostatní kluky v týmu,“ přiznává. Zcela vyhraněný styl nemá: „Nedělá mi problém jet do města v teplákách nebo bundě, kterou jsme vyfasovali ale také se rád obléknu elegantně. Nejraději mám asi streetwear.“

Inspirovat se nechává i českou rapovou scénou. „Například Ektor nebo Yzomandias, to je teď raper číslo jedna a celý ten jeho label má neuvěřitelný styl oblékání, mají i svůj vlastní merchandise. Baví mě jejich styly a často si z nich beru inspiraci,“ říká.

DSCF3838

Mezi rappery má i kamarády, ovšem sám zpívá raději jen během plavání v bazénu, kde ho ostatní neslyší. „Když se během tréninků nudím a nikdo mě nevidí, tak si občas něco zkouším nebo dávám dohromady rýmy… Ale veřejně to asi zkoušet nebudu,“ odmítá, že by následoval olympijského šermíře Choupenitche, který ve volném čase točí videoklipy. „On ale umí i docela zpívat, což u mě nehrozí,“ směje se.

Preferuje humor Šimka a Grossmanna

Přitom se na základní škole pravidelně účastnil recitačních soutěží. „Využíval jsem toho, že mám dost dobrou audiopaměť. Jakmile jsem si naposlouchal například povídky od Šimka a Grossmanna, tak jsem byl poté schopen celou osmiminutovou povídku odprezentovat. Stejně jako třeba celý seminář divadla Járy Cimrmana,“ překvapuje mladý sportovec znalostmi scének, které zažily vrchol popularity u generace jeho prarodičů. „Poslouchal jsem to už někdy od páté třídy, což mě od mých vrstevníků dost odlišovalo,“ líčí.

„Ale pamatuju si například i texty všech písniček, které mám uložené v telefonu. Ať je to ruština, polština nebo španělština… Něco jiného je, zda bych to dokázal i napsat na papír, ale mám to naposlouchané. Jdou mi díky tomu i jazyky. Umím dobře anglicky a mám dobré základy španělštiny, ovšem k tomu mi nejvíc pomohlo, že jsem začal mluvit. A slovní zásobu mi pomohlo rozšířit i hraní počítačových her, hlavně GTA (Grand Theft Auto), což je v podstatě jeden velký film…“

DSCF3873

Na to už mu ale v současnosti moc volného času nezbývá. Kromě studia na FTVS UK trénuje dvakrát dvě hodiny takřka každý všední den. A plavecká sezóna je dlouhá, takže velmi rozmýšlí, jak s volným časem naložit. „Když mám volno, tak dělám cokoliv, jen ne plavání, je třeba si odpočinout. Bývám často v Plzni, odkud pocházím a rád se potkávám s kamarády a lidmi, které jinak nemám čas během roku vídat, protože bydlím v Praze.“

Sedm různých tetování. Zatím 

Existuje však ještě jedna vášeň, která Ondřeje fascinuje – tetování. I díky němu jej na plaveckých závodech lehce rozpoznáte, mezi plavci to není zase až tak obvyklé. „Každá kérka se totiž dlouho hojí a nesmí se nějaký čas do vody, to dost lidí odrazuje. Navíc společnost plavců v Česku mi přijde strašně konzervativní. Ve světě několik špičkových plavců tetování má – například Brazilec Bruno Fratus nebo Američan Anthony Ervin,“ vypráví Ondřej.

DSCF3720Na svém těle má momentálně sedm různých tetování a tohle číslo prý ještě není konečné. „První byl nápis na žebrech, to jsme si dali s mamkou vzájemně k Vánocům, když mi bylo osmnáct. Následovala křídla na ruce a číslo mého ročníku narození pod rukou. Pak jsem si říkal, že by to chtělo něco většího – takže následoval vlk a oko, a nakonec ještě slečna v mikině od mé oblíbené značky Bathing Ape. Vše dohromady jsou to věci, které se mi určitým způsobem líbí.“

DSCF3962Ondřej Gemov asi může působit na své okolí poněkud extravagantně, ale při osobním setkání je znát, že to má v hlavě srovnané. Ostatně dle slov trenérky Petry Škábové je oblíbeným členem týmu a neustále udržuje mezi ostatními plavci dobrou náladu.

Poutat pozornost však chce především svými plaveckými výkony. „Chtěl bych se na závodech umisťovat co nejvýše a vydržet u plavání co nejdéle… A olympiáda? Ne že bych se tam nechtěl dostat ale slovo „limit“ máme v týmu zakázané,“ říká na závěr Gemov, velká naděje českého plaveckého sportu.

Ondřej Gemov
Student třetího ročníku FTVS UK, dvouoboru Ochrana obyvatelstva a Tělovýchova a sport. Český reprezentant v plavání. Závodí za klub VŠ Slávia Plzeň, ale většinu času tráví ve Vysokoškolském sportovním centru MŠMT Victoria. Ve stejném týmu trénuje po boku olympioniků jako jsou Barbora Seemannová nebo Jan Micka. 
Author:
Photo: Hynek Glos