Medici z UK třetí na evropském zdravotnickém hackathonu

Wednesday, 24 November 2021 13:46

Minulý víkend v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) proběhl European Health Hackathon 2021, kdy 190 hackerů ze 16 zemí vymýšlelo inovace ve zdravotnictví. Účastnili se i studenti z UK, tým mediků z 2. LF a 3. LF s projektem NephroSense obsadil třetí místo. 

Tým 

Od pátku 19. listopadu do neděle 21. listopadu se v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) hybridně utkalo 190 etických hackerů ze 16 zemí na akci European Health Hackathon 2021. Jak již název „‎hackathon“ vzniklý spojením slov „hack“ (způsob, jak zvládnout určitý problém jiným, lepším, efektivnějším způsobem za využití moderních technologií a programování) a „marathon“ (intenzivní činnost po určitou dobu) napovídá – jedná se o akci, kdy účastníci během omezeného času, v tomto případě 48 hodin, vymýšlí a tvoří inovace ve zdravotnictví, které dokáží zlepšit život pacientů nebo ulehčit práci zdravotnického personálu.

V letošním roce se na třetím místě umístil tým OrangelsTheNewHack, který tvoří medici Ľuboš Repka z 2. LF UK a Vasil Kostin z 3. LF UK a loňský absolvent 2. LF UK Tom Kuna. „Do hackathonů se většinou hlásí programátoři, grafici, analytici, .... Tým složený čistě z mediků je na hackathonech trochu raritou,“ líčí s úsměvem medik v pátém ročníku Vasil Kostin. „Medicína nám ale dává obrovskou výhodu a lepší průnik do obou světů. Každý z týmu se navíc specializujeme i na něco dalšího – Ľuboš kromě medicíny studuje i programování, Tom je odborník na tvorbu hardwaru a umí sestavovat nejrůznější moduly a senzory, a mě baví tvorba strategie projektu včetně grafiky a videa,“ popisuje Kostin tým, který se hackathonů účastní již pravidelně. Loni například sbírali úspěchy s projektem Chytrá triáž, o kterém jsme již dříve na webu UK Forum psali.

Sequence 01237s
Tým OrangelsTheNewHack: zleva Tom Kuna, Vasil Kostin a Ľuboš Repka.  

V aktuálním hackathonu medici uspěli s projektem NephroSense, kdy vymysleli inovativní zařízení, které dokáže automaticky a přesně měřit výdeje moči u pacientů. „Může to znít jako banalita, ale v současnosti, na rozdíl od mnoha jiných životně důležitých funkcí, se výdej moči neměří automaticky – spoléhá se na práci nemocničního personálu, což stojí jeho drahocenný čas a může to vést k chybám a nepřesným odhadům. Automatizované monitorování výstupu moči je obrovskou úsporou času a také mnohem přesnějším způsobem sledování stavu pacienta než tradiční tužka a papír,“ vysvětluje Kostin. „Určitá automatizovaná řešení již existují, ale jsou drahá a nejsou tak uživatelsky přívětivá – musíte používat speciální katetry a také se musí měnit celé moduly, protože se dostávají do kontaktu s močí pacienta. Naše zařízení je velmi jednoduché a univerzální.“

S tímto nápadem se do hackathonu již přihlásili. „Předem bylo vypsáno obecné téma ‚intenzivní péče‘. Věřili jsme si, že bychom s automatickým měřením moči mohli zabodovat, protože technologicky řešení není složité, ale má obrovský benefit pro pacienty. Zároveň to není téma, které by hned napadlo každého, proto jsme byli překvapení, když došlo k upřesnění zadání a sběr moči bylo vypsáno přímo jako téma,“ popisuje Vasil Kostin. O důležitosti daného tématu a potřebě řešení svědčí i fakt, že na prvních třech místech letošního hybridního hackathonu se umístily projekty zabývající se měřením moči.

NephroSense1s

„Během hackathonu jsme ale vymysleli i další funkce – naše zařízení dokáže měřit nejen výdej moči, ale i příjem nitrožilní tekutiny, rychlost kapání infuze a čas zbývající do vyčerpání infuze,“ říká Ľuboš Repka. „Zahrnuli jsme i teplotní senzor pro měření teplotního gradientu mezi prstem na noze a pokojovou teplotou, u kterého bylo prokázáno, že dobře koreluje se stavem pacientova oběhu, zejména při použití s monitorováním výdeje moči,“ doplňuje čerstvý lékař Tom Kuna. Nové zařízení tak kromě úspory času zdravotnického personálu poskytuje i životně důležitá data o aktuálním zdravotním stavu pacientů a umožňuje například včas predikovat rozvoj šoku, nebo akutní renální selhání.

NephroSense4cBěhem 48 hodin se týmu OrangelsTheNewHack podařilo vytvořit funkční prototyp zařízení, který vyzkoušeli i v nemocnici, „Moc jsme toho nenaspali, ale úsilí se vyplatilo, hned po soutěži nás oslovili z IKEM a další partneři soutěže, zda bychom chtěli spolupracovat a dokončit vývoj tohoto zařízení,“ říká medik Vasil Kostin, který by se i do budoucna chtěl věnovat inovacím v medicíně se zaměřením na oční lékařství.

European European Health Hackathon 2021 v číslech
190 hackerů z 16 evropských zemí
15 výzev a 48 hodin k řešení
11 tisíc eur pro vítěze

1. místo: tým Bit Beasts s projektem UrineMeter
2. místo: tým TOBOR s projektem UROGRAM
3. místo: tým OrangelsTheNewHack s projektem NephroSense
další

Author:
Photo: archiv studentů