Podcast Balast: Jak stovky studentů vyjíždějí do světa

Friday, 18 February 2022 20:04

„Vyjet studovat do zahraničí se někomu může zdát jako bláznovství, ale právě zde je toho hodně co chválit,“ uvádí podcast Balast ve svém desátém dílu, který se s podtitulem Chvála bláznovství zabývá programem Erasmus+ a dalšími programy pro mezinárodní studentskou mobilitu. Balast tentokrát pro změnu vystoupil z ryze odborných kruhů na Filozofické fakultě UK a zaměřil se na její další důležitou součást univerzitního života, jíž je zahraniční oddělení a studium v cizině.

 balast 10„Za tento (akademický) rok máme něco kolem 270 vyjíždějících Erasmus+ studentů přes studijní pobyt. Pokud k tomu přičteme EHP programy, praktické stáže, mezifakultní a meziuniverzitní smlouvy, tak se dostáváme ke zhruba 350, spíše 400 studentům, kteří už vyjeli nebo se ještě chystají na výjezd,“ hodnotí letošní akademický rok z pohledu zahraničních pobytů koordinátor Kryštof Loub ze zahraničního oddělení FF UK. A dodává, že se čísla pomalu vracejí na standard, který panoval před vypuknutím pandemie.

Naopak na otázku počtů zahraničních studentů přijíždějících na FF UK odpovídá Kryštofova kolegyně Petra Benešovská: „Každoročně to bývá kolem tisíce studentů přes všechny programy, kam započítávám i komerční programy například pro americké studenty. Samozřejmě také u přijíždějících studentů ta čísla během pandemie klesla zhruba na polovinu. Ale i u nich se to pomalu opět zvedá, třeba na sedmdesát procent původního stavu.“

Petra Benešovská a Kryštof Loub byli hosty v hlavní rubrice Téma, kde ještě dále rozebírali svoji práci koordinátorů, ať už jde o srdečné epistolární vztahy s ostatními evropskými koordinátory, o národnostní specifika přijíždějících studentů a partnerských univerzit, či o bourání mýtů kolem Erasmu.

Slovinský pohled na Karlovku

Zcela obrácenou perspektivu nabízí rozhovor se studentem ze zahraničí, jenž ve studiu Kampusu Hybernská vypráví svůj pohled na to, jaké to je přijet na Univerzitu Karlovu studovat. Đorđe Mitrović, student ze slovinské Primorské univerzity, se rozpovídal o studentském životě v Praze, o svých oblíbených místech ve městě i o studiu na fakultě, které hodnotí velmi pozitivně.

V neposlední řadě také v podcastu vystoupila nová šéfka oddělení vnějších vztahů FF UK Tereza Šindelářová, jež mimo jiné připomněla, že ještě do konce února je možné podávat přihlášky na bakalářské studijní programy a upozornila na web, kde uchazeči naleznou všechny důležité a nápomocné informace. A následně vyšel již pravidelný bonus a podčárník, Balast pod čarou:

Balast je oficiálním popularizačním podcastem Filozofické fakulty UK. Studentsky dynamickou formou představuje jednotlivé humanitně-vědní obory v jejich vlastním prostředí. Tedy na společensky závažných tématech. Nadčasově aktuální pořad vychází každé první pondělí v měsíci a obsahuje řadu rubrik od studentských perspektiv po rozhovory s odborníky. Vybrané díly sdílí rovněž magazín Forum.

Author: Ondřej Černý, Filip Liška
Photo: Shutterstock, Balast