Podcast Za Humny: Ukrajina diskutovaná v deseti bodech

Monday, 07 March 2022

Ruská agrese na Ukrajině šokovala celý svět. Otázka, jaký příběh si o „Putinově válce“ jednou budeme vyprávět, zůstane ještě dlouho nezodpovězená. Přesto je možné se uprostřed dění alespoň pokusit nějaké odpovědi najít, a deset takových bodů nabízí v nové epizodě oblíbený podcast Za Humny, který připravuje dvojice Barbora ChaloupkováHana Martínková, mimo jiné i absolventky Fakulty sociálních věd UK.

pokus 276 crops

Informační lavina z války na Ukrajině celý svět zásobuje nepřetržitým přívalem záběrů těžké techniky, vybombardovaných domů i stovek tisíc Ukrajinců prchajících před nebezpečím. Jak se k tomu můžeme coby příjemci nekončících i děsivých zpráv postavit? „Udržet si nadhled v téhle situaci je skoro nemožné; my jsme se ale přesto pokusily o nějaké zasazení toho překotného dění do kontextu. Jednak historického, když jsme probrali třeba otázku, kam vlastně Ukrajina patří, ale také co se týče dlouhodobých přístupů, které teď najednou neplatí. Finsko a Švédsko najednou pokukují směrem k NATO, Německo chystá masivní investice do obrany,“ vysvětluje jedna z autorek Hana Martínková, jež byla i na titulce magazínu Forum.

Epizoda odpovídá na celkem desítku otázek, jež se situace na Ukrajině týkají. „Pokusily jsme se osvětlit, co mohlo Vladimira Putina k invazi motivovat zrovna v únoru 2022, ale i to, proč je důležité Ukrajině pomáhat. Podcast pak od začátku děláme s tím, že světem hýbou příběhy, takže i těm jsme jednu pasáž věnovaly. Například se všichni budíme s tím, že na Twitteru kontrolujeme, zda ještě žije ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, a on je tak jednou z těch postav, které tu probíhající katastrofu zásadním způsobem rámují,“ doplňuje za autorský tandem Barbora Chaloupková. „Ukrajinskou“ epizodu si poslechněte níže.

Author:
Photo: Vladimír Šigut, Shutterstock