Podcast De Facto: Jak a proč Jakub Szántó reportuje z ciziny

Monday, 28 March 2022 19:54

Novinář Jakub Szántó je absolventem Institutu mezinárodních studií na Fakultě sociálních věd UK. V profesi jej nakonec zlákal trochu jiný obor, a sice žurnalistika. Konkrétně se věnuje zahraničnímu zpravodajství. A právě o práci zahraničního reportéra je i další díl podcastu De Facto, podcastu FSV UK.

szanto

Oceňovaný reportér se novinařině věnuje už přes dvacet let. Szántó dlouho působil jako stálý zpravodaj České televize na Blízkém východě. Jak na tuto práci vzpomíná? „Člověk na pět let kompletně vytáhne svojí existenci, jak pracovní, tak soukromou, do jiné země. A žije takřka jenom prací; práce je takovou alfa a omegou, která ovlivňuje veškeré plánování, i tu rodinu, což samozřejmě není vždycky příjemné. Ale zkrátka je tam ta práce na prvním místě,“ vypráví Jakub.

Splněným snem je pro něj hlavně práce v terénu. „Já si myslím, že každý takzvaný zahraničář, který kdy přičichnul k tomu, že je dobrý být v tom terénu, ví, že tohle je to nejlepší, co můžete dělat,“ říká o práci zahraničního zpravodaje Jakub Szántó, jenž nedávno reportoval i z Ruskem napadené Ukrajiny.

De Facto je podcast Fakulty sociálních věd UK o skutečném světě vědců a absolventů společenskovědních oborů. Vyučující, výzkumníci a alumni v něm mluví o svém životě, práci i zkušenostech. Podcast De Facto vychází jednou za čtrnáct dní, přepisy rozhovorů si můžete přečíst i na fakultním blogu.

Author: Klára Hyláková
Photo: Barbora Součková