Chytrá podložka pod myší vám sama řekne: A dost!

Wednesday, 13 April 2022 08:51

Pálení rukou, mravenčení, ztráta citlivosti v prstech či brnění, postupující od zápěstí až k ramenům – nejčastější příznaky karpálního tunelu. Studenti Vasil Kostin ze 3. lékařské fakulty UK a Tomáš Trejdl z Českého vysokého učení technického (ČVUT) zrovna „vypisují recept“ na tuto nemoc z povolání.

002
Vasil Kostin (vlevo) a Tomáš Trejdl se znají již od dětství. Spojila je touha „zachránit svět“; teď by svým vynálezem – chytrou podložkou pod myš – chtěli pomoci v prevenci syndromu karpálního tunelu, který postihuje mnoho pracujících na PC (foto: Kuba Zeman).

Čerstvě mají za sebou březnovou účast na celosvětovém klání v Istanbulu. Právě tam v rámci přehlídky nápadů a technologických inovací Red Bull Basement představili „vychytávku“ k prevenci bolavého zápěstí. Vasil Kostin a Tomáš Trejdl, dva vysokoškoláci z Česka, prezentovali svoji speciální podložku pod myš před 44 zástupci zemí: od Austrálii přes Šrí Lanku a Švédsko až po Kanadu a Norsko.

Zkušenosti k nezaplacení

005Vasil je studentem pátého ročníku 3. lékařské fakulty UK, Tomáš po studiích softwarového inženýrství pokračuje na ČVUT v magisterském oboru interakce člověka s počítačem. Jejich letité přátelství a zaujetí pro technologické inovace v medicíně je nejdříve přivedly k projektu Chytrá triáž. Ten během největší covidové pandemie pomáhal v nemocnicích rozřadit pacienty; referoval o něm i magazín Forum. Mladí mužové jednohlasně tvrdí, že „jenom studovat“ není tak zábavné, jako mít život naplněný výzvami – všechny nabyté zkušenosti jsou podle nich k nezaplacení. Zkrátka, rozhodli se prý „zachránit svět“.

Mají políčeno na karpály

Nyní by rádi pomohli v prevenci syndromu karpálního tunelu. „Naším cílem je pomoci lidem s prevencí, aby je toto postižení nikdy nepotkalo. Vždyť podle studií trápí karpální tunel každého desátého člověka a bolestivý průběh má zhruba třicet procent lidí pracujících s počítačem. ,Karpály´ ovšem postihují i lékaře a personál na operačních sálech,“ vysvětluje Vasil. On sám nejednou u operací karpálního tunelu asistoval.

Tomáše zajímá postižení už ze samé podstaty – vždyť u počítače dennodenně stráví několik hodin. Výsledkem jejich společného snažení se stane chytrá podložka pod myš, která dokáže z vyhodnocených algoritmů chování ruky detekovat riziko vzniku karpálního tunelu.

Hledá se šikovný programátor

Pro projekt Wrest – jak zní jeho oficiální označení – se mladým vývojářům před časem podařilo dokonce získat grant Technologické agentury ČR (TA ČR). Jeho vyčerpání se však blíží.

001„Vedle dalších finančních zdrojů hledáme nové členy týmu; zatím jsme všechno táhli jen my dva sami. A to je při prvořadé nutnosti zvládnout studium dost náročné. Kdyby se našel šikovný programátor se zájmem o aplikaci, která by dokázala dotáhnout technologii do zdárného konce, máme vyhráno,“ zní z Tomášových úst.

A jak se vlastně projektu Wrest v Istanbulu dařilo? Dostal se mezi deset nejlepších na světě! A to i proto, že na rozdíl od jiných účastníků „naši“ prezentovali projekt v konkrétní podobě, ve fázi pokročilého zpracování. Svou radou pomohli k lepší orientaci ve světě byznysu i osobní mentoři: Dita Formánková (Czechitas a Avast), Petr Mára (technologický youtuber) a Pavlína Louženská (Holky z marketingu). „Byla to neuvěřitelná zkušenost. Setkali jsme se s mnoha zástupci věhlasných společností, získali jsme kontakty lidí, kteří se nás rozhodli podpořit a pomoci,“ komentuje Tomáš.

Klinická studie... a do prosince hotovo?

Úspěšní čeští vynálezci jsou již ze světové přehlídky zpět, vrátili se do vysokoškolských lavic. A pro svůj Wrest nabírají pacienty do klinické studie, mohla by být spuštěna – pokud se zadaří sehnat dostatečný počet dobrovolníků – v květnu. A v tom by problém být neměl, zájem projevila téměř desítka tuzemských firem: ctí, že zdravotní péče o své zaměstnance je dobrou firemní devizou.

„Do prosince 2022 bychom byli rádi, aby byl produkt na světě,“ shodují se ve svých podnikatelských plánech Vasil Kostin s Tomášem Trejdlem. Pokud se tak stane, můžeme se – my uživatelé chytré podložky – bez obav zabrat do práce na počítači, protože nás ve správný okamžik upozorní: „Pracujete moc dlouho, je třeba procvičit si zápěstí! Vyberte si z těchto cvičení…“

004
Představení projektu Wrest oběma vynálezci-aktéry na světovém finále soutěže v Istanbulu (foto: Red Bull Content Pool).

Author:
Photo: Kuba Zeman, Shutterstock