Podcast De Facto: Amerikanistka hovoří i o zákazu potratů

Thursday, 07 July 2022

Doktorka Jana Sehnálková se na Institutu mezinárodních studií FSV UK věnuje americkým dějinám, čínsko-americkým vztahům, politickému systému a vnitřní politice. Co je příčinou toho, že v USA možná dojde k zákazu potratů v některých státech? A proč zde není lehké zavést regulaci zbraní? To prozrazuje v červencové epizodě podcastu De Facto, který je oficiálním kanálem Fakulty sociálních věd UK.

DSC 4282

S emeritní děkankou Alicí Němcovou Tejkalovou hovořila Jana Sehnálková, jež působí i na americké ambasádě v Česku, rovněž o tom, jak se americká historie podepisuje na současném dění v USA.

DSC 4301„Předtím, než se otázka potratů dostala do agendy Republikánské strany, tak část republikánů dokonce podporovala zákony, které by potraty legalizovaly. Tohle se všechno změnilo v reakci na rozhodnutí Roe vs. Wade, neboť spousta konzervativců, včetně členů různých náboženských skupin, měla pocit, že tohle je ta poslední kapka, která povede k morálnímu rozkladu USA,“ říká v rozhovoru pro podcast De Facto Jana Sehnálková.

V souvislosti se zákazem potratů často vyvstává otázka regulace zbraní. Proč není ve Spojených státech lehké držení zbraní regulovat? „Právo na držení zbraně je vnímáno jako součást americké identity, byť to tak nebylo od začátku, ale v posledních řekněme třiceti letech se otázka držení zbraní skutečně stala i předmětem těch takzvaných kulturních válek, kdy pro spoustu lidí je držení zbraně v podstatě jedním ze základních práv,“ vysvětluje Sehnálková.

De Facto je podcast Fakulty sociálních věd UK o skutečném světě vědců a absolventů společenskovědních oborů. Vyučující, výzkumníci a alumni v něm mluví o svém životě, práci i zkušenostech. Podcast De Facto vychází jednou za čtrnáct dní, přepisy rozhovorů si můžete přečíst i na fakultním blogu.

DSC 4322
Amerikanistku Janu Sehnálkovou (vpravo) z IMS FSV UK zpovídala pro De Facto Alice Němcová Tejkalová, někdejší děkanka a novinářka.

Author: Linda Sequensová
Photo: FSV UK