Podcast Balast: O minách v informačním prostoru

Tuesday, 07 June 2022 18:35

šlerkaDo epizody s podtitulem Stará dobrá média si autoři podcastu Balast pozvali Josefa Šlerku, aby s ním probrali boje v informačním prostoru. To bylo aktuální jak v dubnu, v době natáčení, tak i nyní s ohlédnutím zpět v čase. Jaký je rozdíl mezi informací, dezinformací, misinformací a konspirací? A může se informační válka vyhrát?

„O dezinformacích nejčastěji mluvíme tehdy, pokud ten, kdo nám informaci poskytuje ví, že ta informace je buďto lživá, nebo je zbavená širšího kontextu anebo neříká nějakou další informaci, aby dosáhl nějakého prospěchu pro sebe. A chce, abychom se rozhodli v souladu s jeho zájmy,“ představuje základní účely dezinformací doktor Josef Šlerka ze Studií nových médií při Ústavu informačních studií a knihovnictví na FF UK.

Jak však dále upozorňuje, mnohem častěji se ve veřejném prostoru setkáváme s takzvanými misinformacemi, což jsou zavádějící informace, jimž člověk věří: „Tato informace je založená na nějaké polopravdě, nebo postrádá kontext. Ale podle toho, jak člověk vidí svět, jak ho rámuje, ta informace dává smysl.“ To s sebou přináší paradoxní motivaci. Lidé, kteří takovým informacím věří, mají dle Šlerky pocit, že jsou nějak výjimeční. „A výjimeční znamená, že mají přístup k nějakému výjimečnému vědění nebo jsou nějak vyňatí ze společnosti, a to jim umožňuje kritičtější přístup. Čili mají představu, že jsou kritičtější než většinová společnost, a tím, že nám poskytují tyto informace, nám činí službu. Oni to myslí extrémně dobře. To, že způsobují špatné věci, je jiná věc,“ doplňuje Šlerka překvapivé důsledky toho přemýšlení.

Sám se naproti tomu vymezuje proti používání termínu fake news. „Pojem fake news evokuje, že je to ještě pořád news. Ve skutečnosti ten pojem nedává smysl,“ tvrdí a dodává, že novinářská práce může být různé kvality, přesto je novinářskou prací. Leč fake news je produkcí kompletně vymyšlených sdělení, jež nemají s novinařinou nic společného. „Byl bych velmi opatrný, ale spíš bych se začal smiřovat se světem, kde novináři občas odvedou velmi špatnou práci. Ale děje se to. To je stejné, jako když vám nainstalují špatně vodovod. Taky neřeknete, že je to fake vodovod. Řekneme, že to zprasil ten instalatér a že to teče... Řemeslnost v tom hraje zásadní roli. Ale když už bych pojem fake news používal, používal bych jej pro kompletně vyfabrikovaný obsah,“ nabízí Šlerka svoje řešení.

Dezinformace podobné minám

„Všechny tyto dezinformace, konspirace a misinformace se daleko více podobají minám,“ vybízí Šlerka k metafoře. A dodává: „Primární úlohou miny v boji není člověka zabít; mina vám utrhne nohu a donutí dva tři další lidi, aby se o vás postarali, odtáhli vás zpátky a zavolali vám pomoc. Zdržují pohyb v poli. A okruh zavádějících informací má povahu min. Kamarádovi na facebooku, který se vás snaží přesvědčit, že Rusko dělá speciální operacidenacifikuje Ukrajinu, to už nohu urvalo. A protože je to váš kamarád, snažíte se mu to vysvětlit. Chováte se, jako když na bojišti někoho odtáhnete zpátky.“

shutterstock 2136213593

Produkční tým této epizody Balastu rozšířila stážistka Pavla Chadimová, která si pozvala studenta FF UK Honzu Žabku a spolu se zaměřili na praktickou úroveň boje s dezinformacemi a jak je v informačním prostoru rozpoznat. Honza Žabka tak například nabídne praktické tipy, jak na internetu informace ověřovat.

A v bonusovém dílu k hlavní epizodě si autoři netradičně přizvali jiného hosta než z hlavní epizody – je jím doktorka z Ústavu informačních studií a proděkanka pro vnější vztahy a vzdělávání Filozofické fakulty UK Michaela Slussareff. Jak bychom podle ní měli pracovat s technologiemi v každodenním životě a při výchově dětí? A jde léčba závislostí s dobou?

Balast je oficiálním popularizačním podcastem Filozofické fakulty UK. Studentsky dynamickou formou představuje jednotlivé humanitně-vědní obory v jejich vlastním prostředí. Tedy na společensky závažných tématech. Za tuto snahu byl děkankou FF UK oceněn Cenou Jana Palacha. Nadčasově aktuální pořad vychází každé první pondělí v měsíci a obsahuje řadu rubrik od studentských perspektiv po rozhovory s odborníky. Vybrané díly sdílí rovněž magazín Forum.

Author: Ondřej Černý, Filip Liška
Photo: Shutterstock