Brunch s rektorkou a mladými vědkyněmi: Je třeba mít vzory

Friday, 19 August 2022 10:22

V úterý 16. srpna v pražské Vile Lanna proběhl již tradiční networkingový brunch pro mladé vědkyně, který pořádá Národní kontaktní centrum (NKC) – Gender a věda při Sociologickém ústavu Akademie věd ČR. Letošní řečnicí byla rektorka UK Milena Králíčková. „Je důležité mít ve svém okolí lidi, kteří vás podporují a pomáhají vám růst. A já mám to štěstí, že je ve svém životě vždy měla,“ říkala profesorka Králíčková během networkingového setkání s mladými vědkyněmi, od nichž chtěla slyšet jejich vlastní zkušenosti.

DSC09631 1
Rektorka UK na setkání s mladými vědkyněmi mimo jiné vyzdvihla důležitost vzájemné komunikace: „Zajímá mě, co řešíte, s čím se potýkáte.“

Rektorka Univerzity Karlovy zdůrazňovala, jak je důležitá vzájemná komunikace. „Pro mě jsou podobná setkání velmi cenná. Zajímá mě, co mladé vědkyně i vědci řeší, s čím se potýkají, co můžeme zlepšit. A na tyto podněty pak chci ze své pozice reagovat,“ uvedla mimo jiné.

Ze Strakonic na Harvard a do čela špičkové univerzity

V úvodní přednášce sdílela svoji životní cestu z „obyčejné holky ze Strakonic“ až na pozici „první rektorky Univerzity Karlovy“. Za klíčový moment své kariéry považuje roční fulbrightovský pobyt na Harvardově univerzitě. „To mi změnilo život a z tohoto pobytu čerpám dodnes. Do Spojených států jsem přijela jako mladá začínající vědkyně, mezinárodní prostředí americké univerzity mi otevřelo oči, zformovalo mě a dodalo mi sebevědomí. Následný návrat zpět do Česka byla ale krutý,“ vzpomínala Králíčková, která se nevzdala a vždy našla cestu.

„Devadesátá léta v medicíně z hlediska rovných příležitostí nebyla radostná. Ale od té doby jsme se již v mnohé posunuli. A například pro generaci mých dcer je rovnost naprosto samozřejmá věc. Nelze ale čekat, že se to vyřeší generačně samo – že ‚doroste‘ více žen profesorek a žen ve vedoucích pozicích – musíme na to myslet a aktivně odstraňovat překážky. V řadě případů jsou to drobné kroky, které nic nestojí a je jednoduché je udělat, stačí na to pamatovat a chtít. A o to se na Univerzitě Karlově s celým týmem snažíme,“ akcentovala Milena Králíčková.

DSC09596 1
Setkání s rektorkou UK Milenou Králíčkovou se účastnilo na sedm desítek mladých vědkyň. 

Když jdete proti proudu, je třeba mít vzory

Jedním z diskutovaných témat například bylo, jak čelit „normativnímu tlaku okolí“ a z toho plynoucích pochyb. „Pokud jdete proti proudu, budete čelit tlaku okolí, které bude zpochybňovat každý váš krok. A jako ženy to máme těžší. Co s tím? Zázračný recept nemám, ale mám ve svém životě štěstí, že mám kolem sebe vždy někoho, kdo je mi oporou,“ vyprávěla první rektorka Univerzity Karlovy. „Obrovskou celoživotní oporou a zároveň i vzorem mi je má maminka – ještě v 84 letech je aktivní učitelkou matematiky. A dlouho to vypadalo, že půjdu v jejích stopách a stanu se také učitelkou, ale na poslední chvíli jsem se rozhodla, že půjdu na medicínu, protože mě přeci jen více lákalo bádat a pomáhat,“ řekla Králíčková, která se tak vydala ve stopách svého otce-lékaře.

A důležitost vzorů potvrzuje i Marcela Linková, vedoucí Národního kontaktního centra (NKC) – Gender a věda. „Naše zkušenosti ukazují, že vzory jsou velmi důležité a mladé ženy na počátku vědecké dráhy potřebují vidět ženy, které to zvládly. A zároveň chtějí slyšet o tom, s čím se tyto ženy potýkaly a jak překonávaly nejrůznější potíže a překážky. Také víme, že tato témata často nelze diskutovat na pracovištích, proto pořádáme každoroční brunch – bezpečné prostředí, kde mohou mladé vědkyně otevřeně sdílet své zkušenosti i výzvy, které řeší. Vždy se snažíme najít řečnici, která kromě té osobní zkušenosti může nabídnout i něco navíc – vhled do nějaké problematiky, která se žen ve vědě týká.” V minulosti pozvání přijala napříkladu tehdejší předsedkyně Grantové agentury ČR Alice Valkárová či emeritní rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, která nedávno oznámila kandidaturu na prezidentku ČR.

DSC09552 1
Rektorka Milena Králíčková s Marcelou Linkovou, vedoucí NKC – Gender a věda při Akademii věd ČR.

Podporujme se navzájem a inspirujme

Profesorka Králíčková, jež se funkce rektorky ujala v únoru letošního roku, sdílela mnohá úskalí akademických procesů: „Nestačí jen přidat peníze nebo vydat nařízení. Je třeba postupovat krok po kroku, motivovat ke změně přístupu jednotlivce, dbát na rovnost na všech úrovních. A je nutné počítat, že se to možná nepovede hned. Někdy je frustrující, že pracujeme na věcech, u nichž se efekt projeví až za několik let. Je to dost odlišné od práce gynekoložky, kdy výsledky své práce vidíte hned – jdete domů a víte, že to byl úspěšný porod.“

DSC09579 1Milena Králíčková také vyzdvihla roli mentoringu, který považuje za velmi důležitý. „Inspirujme se, sdílejme své zkušenosti. Podporujme se a je úplně jedno, zda to jsou muži nebo ženy. Mějme společné cíle! Svět se neustále vyvíjí, nelze ustrnout a ‚učit stejně jako před třiceti lety‘. Zároveň je naprosto v pořádku přiznat, že něco nevím, ale že se to chci naučit, proto se obklopuji odborníky a rozhodujeme na základě dat,“ řekla.

A na závěr k mladým kolegyním pronesla: „Moc vám držím palce a přeji hodně sil. Začínající kariéra ve vědě není jednoduchá pro nikoho, ale na ženy vědkyně bohužel stále čeká více překážek. Z pozice rektorky udělám maximum pro to, abychom tyto překážky nejen na Univerzitě Karlově odstraňovali.“

Author:
Photo: Michaela Trnková, Sociologický ústav AV ČR