Stop-time: O studijní agendě i poplatcích s prorektorkou

Monday, 13 March 2023 11:32

Členové vedení Univerzity Karlovy komentují aktuální témata v podcastech Stop-time. Poplatky spojené s nestandardně dlouhým studiem vzniknou často jen nepozorností – a lze jim snadno předejít. Několik jednoduchých pravidel poskytuje prorektorka UK pro studijní záležitosti Markéta Martínková. Jak se podařilo zvládnout příval studentů dotčených válečným konfliktem na Ukrajině? K čemu budou dobré takzvané mikrocertifikáty? Pořad již tradičně moderuje Luboš Veverka.

martinkova3
„Vztah ke studentům mám vřelý, ten nejlepší. Sama jsem pedagogem PřF UK a práce se studenty mě nesmírně baví,“ říká Markéta Martínková.

Pravidelný Stop-time (čili minuty věnované současným i budoucím výzvám Univerzity Karlovy) zve zajímavé hosty z vedení UK, aby informovali o tom, co právě řeší a chystají. Odpovídají nejen na tyto otázky: Co čeká univerzitu v nejbližších měsících a letech? Čím mohou přispět současné společnosti a o co se zajímají? Jsme rádi, že následující krátkou pauzu, váš osobní stop-time, věnujete právě setkání s některým z nich. Novinkou je však možnost pokládat přímo rektorce dotazy, na něž bude v některé z dalších epizod odpovídat.

Martínková: Práce se studenty mě nesmírně baví

Docentka Markéta Martínková se zabývá velmi širokou agendou, která souvisí se studiem na Univerzitě Karlově. Do ní patří mimo jiné studijní poplatky, které zamotají hlavu nejedné studentce a nejednomu studentovi, ale často i zbytečně. Jaký má vztah ke studujícím? „Vztah ke studentům mám vřelý, ten nejlepší. Sama jsem pedagogem a práce se studenty mě nesmírně baví,“ říká biochemička, která vyučuje na Přírodovědecké fakultě UK. Co ji přivedlo k administrativní práci pro Karlovku?

„Před asi deseti lety mi byla nabídnuta pozice studijní proděkanky PřF UK, a poté, co jsem se s problematikou předpisů souvisejících se studiem a dalšími agendami seznámila, tak již byl krůček k roli studijní prorektorky poměrně logický. A mé přikývnutí bylo dáno hlavně osobou paní rektorky Mileny Králíčkové,“ vyznává se prorektorka Martínková, jež navazuje právě na práci někdejší prorektorky Králíčkové. Co se za první rok povedlo? Jak zasáhla do studia válka? Poslechněte si celou epizodu Stop-time.

V moderování pořadu Stop-time se střídají dva zkušení novináři a „rozhlasáci“.

vrbovaMartina Hynková Vrbová

Vystudovala klasickou kytaru na Státní konzervatoři v Praze a na konzervatoři Reina Sofia v Madridu. Táhlo ji to však k mikrofonu a před televizní kameru. Začínala jako programová hlasatelka v České televizi a na stanici Český rozhlas Praha. Postupně moderovala řadu pořadů. V roce 2009 získal cyklus pořadů Retro, který uváděla, televizní cenu Elsa za nejlepší magazín. V současnosti uvádí live magazín Sama doma na ČT. Spolupracuje na vzniku pořadu 13. komnata, píše scénáře a stojí u zrodu některých nových televizních projektů.

Luboš Veverkaveverka

Vystudoval žurnalistiku a mediální studia na Fakultě sociálních věd UK. V průběhu novinářské dráhy se zaměřoval především na popularizaci vědy a techniky, například v Lidových novinách. V letech 2005 až 2012 působil v Českém rozhlase Leonardo jako redaktor a později šéfredaktor, odvysílal několik set premiérových živých diskusí z cyklu Třetí dimenze a moderoval také další pořady včetně živých nahrávek s publikem. Spolupracoval na přípravě titulů z knižní Edice Leonardo. Od roku 2013 působí na Matematicko-fyzikální fakultě UK, kde pracuje v Oddělení propagace a mediální komunikace. Autorsky spolupracoval na některých titulech z edice popularizace nakladatelství MatfyzPress (Cesty nesmrtelnýchTenkrát v listopadu).

Pravidelně a na více zvukových kanálech

Na příští zastavení, váš Stop-time, se můžete těšit opět za čtrnáct dnů na témže místě: na webu magazínu Forum a dalších zvukových kanálech Spotify nebo Soundcloud. Udělejte si čas a brzy na slyšenou!

Author: Luboš Veverka
Photo: Michal Novotný