Dny firem na Matfyzu: U vás najdeme ty nejlepší lidi

Friday, 28 April 2023

„Při výběru uchazečů jsme opravdu nároční. Nehledáme jenom jehlu v kupce sena, ale doslova očko té jehly. Loni jsme zde nabrali čtyři studenty, což je pro nás extrémně hodně,“ říká Martina Zátopková z Qminers, jedné z třiapadesáti společností, jež se 26. a 27. dubna představily na Dnech firem na Matfyzu. 

dovnitř 1
Vystavovatelé posílají na Dny firem své zaměstnance z řad absolventů Matfyzu, protože dokáží nejlépe zodpovědět dotazy studentů a studentek. 

„Matfyz je pro nás extrémně důležitý,“ shodují se vystavovatelé kariérního veletrhu Dny firem, který pořádá Matematicko-fyzikální fakulta UK ve vlastní režii už druhým rokem. Podle děkana Mirko Rokyty, po jehož nástupu do funkce byl tento nápad realizován, je to logický krok vzhledem významnosti a dopadu akce jak pro studenty a studentky, tak samotnou fakultu i firmy. Matfyz tak má větší šanci ovlivnit podobu veletrhu a účast konkrétních vystavovatelů. Akce je díky tomu určitě osobnější a možná i finančně zajímavější.

V trojském areálu se tak ve dvou dnech, poslední dubnovou středu a čtvrtek, sešlo třiapadesát firem z oboru matematiky, fyziky a informatiky, které se snažily zaujmout a nalákat do svých řad studenty a studentky MFF UK, kteří ke stánkům přicházeli často v pauze mezi přednáškami. „Zaskočil jsem si je okouknout a zjistit, v jakých specializacích práci nabízí. Mám totiž zkušenost, že ne všechny pozice se veřejně inzerují, a Dny firem jsou tak i pro nás, kdo jsme teprve na začátku studia, skvělá šance nahlédnout trochu pod pokličku toho, jak firmy přemýšlí a co vlastně od nás očekávají,“ říká Matyáš Gulík z druhého ročníku oboru finanční matematika a odškrtává si v plánku s rozmístěním vystavovatelů firmu Qminers, jejíž stánek navštívil a plánuje si ji ještě podrobně prozkoumat online.

dovnitř 2dovnitř 4
Někteří studenti jdou cíleně ke stánkům, které je zajímají. Veronika Funková a  Pavol Šimko (na obrázku vpravo) zatím hledají spíš brigádu na léto.   

Nejlepší z nejlepších

„Brigády ani stáže bohužel nenabízíme. Jsme firma s dvaatřiceti zaměstnanci a absolutně nemáme kapacitu věnovat se někomu, kdo u nás pracuje méně než dvacet hodin týdně,“ otevřeně přiznává Martina Zátopková, HR specialistka právě z Qminers. „Na druhou stranu tady kolega je ve druhém ročníku a pracuje třicet hodin týdně, takže zvládnout se to dá. Musíte být ale vážně chytrý,“ mrká šibalsky na studenta, ale myslí to vážně. „Jsem nadšená,“ komentuje loňskou účast na Dnech firem. Radost měla nejen z úspěchu u návštěvníků, kteří její společnost ohodnotili jakožto jednoho z nejzajímavějších vystavovatelů (vítězem loňského hodnocení byla firma Thermo Fisher Scientific – pozn. red.), ale především z toho, že se jim zde podařilo získat do týmu hned čtyři lidi.

„To je na nás extrémně hodně. Jsme opravdu vybíraví a můžeme si to dovolit. Máme excelentní tým, do něhož se snažíme vybírat ty nejlepší kolegy – nejchytřejší, s výborným prospěchem,“ tvrdí Martina Zátopková s tím, že Matfyz je pro ně skutečně nevyčerpatelná studnice kvalitních uchazečů. „Oťukáváme si je a děláme si lehký předvýběr už tady na Dni firem,“ přiznává HR specialistka. Zájemci zde vyplní kontaktní formulář, na jehož základě se jim společnost ozve. Následuje online pohovor plus úkol vypracovat určitou úlohu, kterou když vyřeší, pokračují k osobnímu interviewu. „Pokud jsme z nich nadšení, nabízíme spolupráci,“ shrnuje.

dovnitř 4

Podporujeme a vracíme

Qminers kromě toho, že se pravidelně účastní Dnů firem, jsou také členem Partnerského programu Matfyzu, jenž podporuje spolupráci zejména komerčního sektoru s fakultou. Partnerský program má tři stupně: Startovní partner, Partner a Strategický partner, které se liší délkou trvání smlouvy, intenzitou spolupráce a finančním plněním. Qminers nyní přechází z pozice takzvaného Startovního partnera do Strategického partnerství.

„Startovní partnerství se uzavírá na rok a firma může například vypsat jedno téma diplomové práce. Po roce se ptáme obou stran - firmy i lidí z fakulty, zda je zájem v partnerství pokračovat. Pokud ano, připravíme smlouvu na další rok, případně do vyššího partnerství,“ vysvětluje princip fungování programu Barbora Joudalová, která má firemní spolupráce na Matfyzu na starosti.

Fakulta je v tomto směru velice otevřená, jediným kritériem vstupu do partnerství je zájem někoho z vědců či akademiků – kdo bude ochoten do spolupráce jít, odhalí a využije vzájemný potenciál a stane se kontaktní osobou mezi Matfyzem a firmou. Qminers jsou ukázkou toho, jak se může počáteční spolupráce přerodit do něčeho většího. „Za prvé je to pro nás prestiž, za druhé se tak dostáváme do povědomí studentů a studentek a za třetí, vzhledem k tomu, že osmdesát procent našich zaměstnanců jsou Matfyzáci, chceme této instituci také něco vracet. Proto úzce spolupracujeme konkrétně s katedrou pravděpodobnosti a matematické statistiky a podporujeme její doktorandy. Ale ne primárně kvůli tomu, aby pak šli k nám do firmy, i když samozřejmě chceme zaměstnávat ty nejlepší lidi, ale pro rozvoj vědy jako takové,“ vysvětluje Martina Zátopková.

dovnitř 7
Tomáš Zámečník z české firmy Windyty je na Dni firem poprvé. 

Jedním z vystavovatelů, který je na Dnech firem nováčkem a už ho láká možnost vstoupit do Partnerského programu, je česká společnost Windyty, jež vytváří matematické modely pro předpovídání počasí a provozuje aplikaci Windy. „Jsem absolventem Matfyzu stejně jako spousta lidí z našeho týmu, tady Karel ho ještě studuje, takže je logické, že jsme se zde chtěli ukázat,“ představuje se programátor Tomáš Zámečník, přičemž jeho kolega se do týmu Windyty dostal právě díky loňským Dnům firem. „Nakoplo mě to vyzkoušet něco nového. Windyty zde nebylo, náhodou jsem si je pak našel, a letos už jsme s firmou tady,“ přidává svou zkušenost Matfyzák Karel Vlk, jenž druhým rokem studuje informatiku se zaměřením na umělou inteligenci a nedávno dostal ve Windyty příležitost pracovat na stejném projektu, jako je téma jeho bakalářské práce. „Mám tříčtvrtinový úvazek a je to náročné. Na spánek a běžný život moc času nezbývá, ale dělám, co mě baví, a to je hlavní,“ shrnuje Karel. Snaží se na svém osobním příkladu ukázat spolužákům, kteří stánky obchází, že je práce při studiu nejen realizovatelná, ale je i vítaná a oboustranně prospěšná.

Start-up nebo věda? 

Matfyz vedle Dnů firem pořádá každoročně také takzvané Prezentace témat studentských prací, na nichž partnerské firmy představují témata, kterým se mohou studenti věnovat v rámci bakalářských nebo diplomových prací či ročníkových projektů. „Studentky a studenti vidí, že to, co se na MFF UK naučí, lze uplatnit v praxi, a firmy rády využívají toho, co Matfyzáci umějí,“ míní děkan Mirko Rokyta. I proto se rozhodl mít na Dnech firem své stanoviště například Fyzikální ústav Akademie věd ČR. „Chceme přilákat talentované studenty, kterým nabízíme částečně placené stáže na našich pracovištích. Cílíme nejen na doktorandy, ale i bakaláře a magistry, protože naši zaměstnanci mohou působit jakožto školitelé a supervisoři jejich závěrečných prací,“ říká Petra Kratochvílová z HR týmu. „Udělají si obrázek o tom, co práce ve vědě obnáší, jaké skýtá možnosti, ale i úskalí. Co znamená popularizace vědy, pedagogická aktivita, co obnáší žádat o nějaký projekt. Že práce vědce může být velice tvůrčí, ale také časově flexibilní a do značné míry svobodná,“ shrnuje Petra Kratochvílová.

dovnitř 10dovnitř 11

Inteligence a flexibilita

Podobně kreativě přistupují firmy i k přijímacímu řízení. Zástupci společností na Dnech firem se víceméně shodli na tom, že oficiální kritéria výběru zaměstnanců se mohou v praxi velmi lišit. Daleko víc než na věku a zkušenostech jim záleží na inteligenci, flexibilitě a schopnosti se učit. „Aktuálně máme otevřené dvě juniorské pozice, přičemž jedna nevyžaduje žádné speciální zkušenosti, druhá základní znalost programování. Může k nám přijít člověk rovnou z univerzity. Zásadní je, jak mu funguje mozek – jestli má vše správně logicky nastavené. Nabízíme tříměsíční stáže s možností trvalého uplatnění. Fyzika, matematika, informatika – všechno využijeme,“ směje se Alexandra Sidorina ze společnosti Veeam, která se zabývá vývojem softwarů především pro ochranu počítačových dat.

Stejný přístup zastává i Hana KlímováČeské spořitelny, což je také Partner Matfyzu, která s kolegou (opět absolventem Matfyzu) loví na Dnech firem především matematiky a statistiky, kteří by se na jejich odděleních věnovali modelování úvěrových nebo tržních rizik. Necílí ale pouze na ně. „Zajímavý je pro nás vlastně jakýkoli student či studentka Matfyzu, protože si myslím, že splňují kritéria lidí, jež hledáme. Pravděpodobnost, že budou úspěšní v naší specializaci a zvládnou práci na vyšší úrovni než absolventi jiných vysokých škol, je značná,“ domnívá se Hana Klímová.

dovnitř 9
Start-up Mews vznikl díky ročníkové práci na Matyfzu, při níž se poprvé potkali budoucí zakladatelé firmy.  

Jdeme příkladem

„Matfyzák je tvor velice ohebný, takže není problém ho během půl roku zaučit,“ souhlasí David Zámečník ze start-upu Mews, kde se vyvíjí softwarová řešení pro hotely po celém světě. Sám David se přitom na „magistru“ věnuje vizuálním výpočtům, což tedy s programováním příliš nesouvisí. Ale jak říká: „Všechno se dá. Jsme start-up, který se rozrůstá nejrychleji jak to jen jde. Nechci říkat, že bereme každého, kdo se přihlásí, ale bereme každého s potřebnou kvalifikací. Rozhodně to není tak, že by se k nám někdo nedostal, i když je dobrý, ale my máme plno.“ V Mews působí na poloviční úvazek sice teprve půl roku, ale svého zaměstnavatele si vyhlédl na Dnech firem už před čtyřmi lety. Tehdy byla společnost na desetině své nynější velikosti.

„Vážně doufám, že Dny firem poběží i příští rok. Zatím tady hledám spíš jen brigádu na léto, ale v ´magistru´ už by mě lákal i poloviční úvazek v oblasti zpracování dat, pravděpodobnosti nebo statistiky,“ plánuje si studentka obecné matematiky Veronika Funková. „Je to skvělá příležitost udělat si přehled o nabídce na trhu, a popovídat si s lidmi, kteří vyšli z podobného prostředí. Jsou neskutečně inspirativní,“ doplňuje ji doktorand Pavol Šimko.

Author:
Photo: Vladimír Šigut