Pod čepicí shrnuje, co studenti chtějí vědět o Karlovce

Wednesday, 24 May 2023 09:00

Která lékařská fakulta je nejlepší? Jak se naučit učit? Jsou teologické fakulty jen továrnou na faráře? Proč jsou bioinformatici superhrdinové? I na tyto otázky (nejen) středoškolákům a středoškolačkám odpovídá podcastová série Pod čepicí UKa!

Screenshot 2023 05 02 at 23.25.15 2
Tvůrci podcastu Jakub Pokorný a Petr Kašík s Josefem Stránským (uprostřed) při natáčení dílu o Matfyzu UK. 

Jací jsou dnešní studenti a studentky, kteří zvažují studium na Univerzitě Karlově? „Je těžké generalizovat, každý je jiný – respektive každá střední je jiná,“ shrnují tvůrci podcastu Pod čepicí, kteří se v rámci projektu UKa vydali na střední školy, kde se studenty a studentkami diskutovali možnosti studia na jednotlivých fakultách Univerzity Karlovy. Výstupem je série podcastů.

„Obecně dnešní středoškoláci a středoškolačky mají neuvěřitelný přehled – já jsem v jejich věku takový neměl,“ říká Jakub Pokorný, doktorand Matematicko-fyzikální fakulty UK a jeden ze spoluzakladatelů podcastu. „Hodně se zajímají o politiku, světové dění a skutečně velkým tématem je duševní zdraví a wellbeing – jak zvládat studium, jak předcházet stresu nebo pocitu, že to nezvládají,“ doplňuje Petr Kašík, doktorand na Přírodovědecké fakultě UK a druhý ze zakladatelů podcastu. Podle něho také dnešní mladí hodně přemýšlí o budoucím uplatnění a zda budou dostatečně ohodnoceni: „Myslím, že naše generace byla v tomto trochu snovější. Současní studenti jsou více realističtější.“

pod čepicí
Tvůrci podcastů Pod čepicí. 

Podcasty Pod čepicí UKa!

Loňský první ročník interní grantové soutěže UKa!, která má za cíl podpořit studentské PR nápady, vyhráli tvůrci podcastu Pod čepicí. Uspěli s projektem, ve kterém se rozhodli středoškolákům a středoškolačkám představit Univerzitu Karlovu moderní formou podcastů a zodpovědět jim otázky, které je při přestupu na vysokou skutečně zajímají. Od loňského října tak na vybraných středních školách realizovali sérií diskuzí – živě natáčených podcastů –, v nichž postupně představili jednotlivé fakulty Univerzity Karlovy. K diskuzi vždy pozvali vybraného zástupce dané fakulty, kterého se vyptávali moderátoři podcastu, ale především sami středoškoláci a středoškolačky. 

 Doporučujeme k poslechu:

„Bitva“ pražských lékařských fakult – která lékařská fakulta je lepší, čím se liší a podle čeho vybírat? Spoiler alert: Vítězem jsou všechny.

Práva UK – kdo je právník a kdo advokát? Dá se na Scio testy natrénovat? Jak se vyrovnat se stresem? Na to všechno odpovídal ten nejpovolanější: Adam Felix, advokát a člen veřejné oponentury SCIO. 

Matfyz UK – matematika, informatika a fyzika. To spojuje Matfyz UK! Jsou matfyzáci takoví, jak si je představujeme? Proč si vybrat informatiku zrovna na matfyzu? Jak jsou její vědci a doktorandi financovaní? Odpovídal docent Josef Stráský, fyzik a člen Rady VŠ.

Filozofická fakulta UK – „Tento díl je zdaleka nejdelší, ale rozhodně ho doporučujeme. Zkušenosti sdílela bývalá děkanka Mirjam Fried. V epizodě řešíme například i otázky genderu, které jinak překvapivě příliš nerezonovaly,” shrnují tvůrci podcastu.

Všechny další díly naleznete v podcastových aplikacích i na YouTube.

thumbnail image 6483441

Pestrá Karlovka

„Velmi nás potěšilo, že většina studentů a studentek měla o studiu na Karlovce dobrý přehled. Což ale mohlo být i tím, že na diskuzi spíše přišli ‚zájemci‘. Ale občas se stalo, že někteří měli určité zkreslené představy, co vše se dá na Univerzitě Karlově studovat, či jaké uplatnění mohu poté získat,“ říká Petr Kašík a jako konkrétní příklad uvádí středoškoláka z Hradce Králové, který se chtěl hlásit na medicínu. „Když jsme zavedli debatu na Farmaceutickou fakultu, tak jeho reakce byla, že přece nebude tolik let studovat, aby prodával v lékárně.“

Dalším překvapením jsou pro mnohé teologické fakulty, které nabízí studijní programy, jejichž absolventi mohou učit, být součástí nejrůznějších sociálně zaměřených institucí nebo se například ucházet o diplomatické pozice.

 thumbnail image 6483441 1

Co nejčastěji zajímalo středoškoláky a středoškolačky a co jim zástupci jednotlivých fakult radili?

Jak se učit?
 •  Používejte zvýraznovače, mnemotechnické pomůcky, kartičky, studijní skupiny (učte se se spolužáky). A učte se průběžně!
 •  Využíjte konzultace!!! Od toho tam ty lidi jsou! Opravdu je nebudu obtěžovat!

Jak zvládat stres?
 •  Nejlépe pomáhá dobrá příprava a nenechávat věci na poslední chvíli.
 •  Nezanedbávejte své koníčky jako je sport a kamarádi a také si dovolte vyrazit za kulturou nebo třeba do hospody.
 •  Sdílejte s ostatními studenty.

Co když nejsem „učící typ“, zvládnu vysokou?
 •  Ano, vysoká škola by neměla být o biflování.
 •  Opět platí, že dobrá pravidelná příprava je základ.
 •  Výrazně pomoci může dobře nastavený time management.

Jak se připravit na přijímačky?
 •  Záleží kam se hlásíte: každá fakulta potřebuje specifickou přípravu.
 •  Pokud vás čeká SCIO, choďte na přípravné kurzy a opakujte si modelové testy. Obdobně třeba na medicínu zvolte přípravné kurzy a „fakultní“ modelové otázky. 
 •  Vhodně si zvolte maturitní předměty.

Je potřeba učit se něco dopředu?
 •  Ne! Užijte si vaše nejdelší prázdniny. 

Je lepší zůstat v Praze nebo se vydat na mimopražské fakulty? 
 •  Neexistuje špatné rozhodnutí. Obé má své pro a proti. V rámci studentského života je určitě zajímavé si zkusit život na kolejích, zapojit se do jednotlivých spolků, vystoupit ze své komfortní středoškolské zóny, což Pražáci moc nedělají.

Je snadné vyjet do zahraničí?
 • Ano, je to snadné z hlediska příležitostí, ale co se týče administrativního procesu… 

thumbnail image 6483441 2

Author:
Photo: archiv Pod čepicí