Stop-time: Marie Vymazalová nejen o udržitelnosti na UK

Thursday, 04 May 2023 06:07

Členové vedení Univerzity Karlovy komentují aktuální témata v podcastové sérii Stop-time. Trvale udržitelný rozvoj a rovné příležitosti jsou předmětem častých debat. Jak je uvádí do praxe Univerzita Karlova? Proč je UK Point mnohem víc, než jen studentská kartička? Jakou podporu a služby umí nabídnout Centrum Carolina? V jakým případech se na ně mohou studenti obracet? O těchto souvislostech hovoří členka kolegia rektorky pro sociální záležitosti a udržitelný rozvoj Marie Vymazalová. Ptá se Luboš Veverka.

vymazalova
Marie Vymazalová, někdejší proděkanka Katolické teologické fakulty UK, natáčela s Lubošem Veverkou z MFF UK ve studiu RTL na FSV UK.

Pravidelný Stop-time (čili minuty věnované současným i budoucím výzvám Univerzity Karlovy) zve zajímavé hosty z vedení UK, aby informovali o tom, co právě řeší a chystají. Odpovídají nejen na tyto otázky: Co čeká univerzitu v nejbližších měsících a letech? Čím mohou přispět současné společnosti a o co se zajímají? Jsme rádi, že následující krátkou pauzu, váš osobní stop-time, věnujete právě setkání s některým z nich.

Vymazalová: UK Point není jen kartička, nabízí plno služeb

Doktorka Marie Vymazalová, někdejší proděkanka KTF UK pro rozvoj a vnější vztahy, je členkou kolegia rektorky Mileny Králíčkové pro sociální záležitosti a udržitelný rozvoj. Co všechno do jejího portfolia spadá? Mimo jiné je to i známý UK Point, který sídlí v pražské Celetné ulici. „Když se řekne UK Point, každému vytane na mysli kartička – studentská, zaměstnanecká. Každý ji zná, potřebuje, je s UK Pointem spojená. Ale naše další části zabezpečují spoustu dalších aktivit, máme tu například Centrum Carolina, jež se stará o sociální a psychologickou podporu studentů. Máme informační centrum, které nám zabezpečuje infodesk celé UK – když voláte na takové to univerzální univerzitní číslo a potřebujete se zeptat úplně na cokoliv, tak to zvedneme u nás,“ usmívá se Vymazalová. Dále tam patří absolventský Alumni klubStaff Welcome Centre, které pomáhá zahraničním příchozím na Univerzitu Karlovu.

Co dělá pro UK manažer udržitelnosti a koordinátor rovných příležitostí? O tom a více tématech vypráví Marie Vymazalová v novém podcastu Stop-time. Poslechněte si celou epizodu:

V moderování pořadu Stop-time se střídají dva zkušení novináři a „rozhlasáci“.

vrbovaMartina Hynková Vrbová

Vystudovala klasickou kytaru na Státní konzervatoři v Praze a na konzervatoři Reina Sofia v Madridu. Táhlo ji to však k mikrofonu a před televizní kameru. Začínala jako programová hlasatelka v České televizi a na stanici Český rozhlas Praha. Postupně moderovala řadu pořadů. V roce 2009 získal cyklus pořadů Retro, který uváděla, televizní cenu Elsa za nejlepší magazín. V současnosti uvádí live magazín Sama doma na ČT. Spolupracuje na vzniku pořadu 13. komnata, píše scénáře a stojí u zrodu některých nových televizních projektů.

Luboš Veverkaveverka

Vystudoval žurnalistiku a mediální studia na Fakultě sociálních věd UK. V průběhu novinářské dráhy se zaměřoval především na popularizaci vědy a techniky, například v Lidových novinách. V letech 2005 až 2012 působil v Českém rozhlase Leonardo jako redaktor a později šéfredaktor, odvysílal několik set premiérových živých diskusí z cyklu Třetí dimenze a moderoval také další pořady včetně živých nahrávek s publikem. Spolupracoval na přípravě titulů z knižní Edice Leonardo. Od roku 2013 působí na Matematicko-fyzikální fakultě UK, kde pracuje v Oddělení propagace a mediální komunikace. Autorsky spolupracoval na některých titulech z edice popularizace nakladatelství MatfyzPress (Cesty nesmrtelnýchTenkrát v listopadu).

Pravidelně a na více zvukových kanálech

Na příští zastavení, váš Stop-time, se můžete těšit opět za čtrnáct dnů na témže místě: na webu magazínu Forum a dalších zvukových kanálech Spotify nebo Soundcloud. Udělejte si čas a brzy na slyšenou!

Author: Luboš Veverka
Photo: Hynek Glos