Jak být dobrým lékařem v éře AI? Poradí workshop

Tuesday, 14 November 2023

Současný rozvoj technologií výrazně proměňuje zdravotnictví. Jaká je budoucnost medicíny? Co skutečně léčí? V čem umělá inteligence (ne)nahradí lékaře? I o tom bude jednodenní seminář, který na Univerzitě Karlově ve dvou termínech, 5. a 7. prosince, zaštiťuje lékařka a inovátorka Ivana Schnur.

future of medicine 1

„Rozvoj umělé inteligence nelze ignorovat. Je a čím dál více bude součástí našich životů, a to i v oblasti zdravotnictví. Je potřeba být ‚u toho‘ – sledovat a diskutovat, jaké benefity či naopak rizika to může přinášet,“ říká Ivana Schnur, absolventka 1. lékařské fakulty UK, která dlouhodobě působí ve Spojených státech, kde se věnuje inovacím ve zdravotnictví. Mimo jiné spoluzaložila a vedla společnost Sensely, která vyvinula virtuální sestru usnadňující práci zdravotních sester a lékařů.

„V současnosti zažíváme naprosto unikátní období, kdy rozvoj technologií zcela proměňuje zdravotnictví. Je vzrušující být u toho. Zároveň vnímám, že pro studenty či lékaře je těžké všechny trendy sledovat, proto jsem se rozhodla uspořádat interaktivní seminář, který shrne aktuální vývoj, ale především dá podněty k přemýšlení, jak k technologiím přistupovat a jak o nich přemýšlet,“ říká Schnur, která zároveň zdůrazňuje, že prosincové akce jsou první vlaštovkou systematičtějšího vzdělávání a možná i certifikovaného kurzu.

HYN24397 3
„Aktuální rozvoj technologií proměňuje zdravotnictví, je potřeba být u toho – vzdělávat se a diskutovat benefity i rizika,“ míní Ivana Schnur. 

Seminář Inovace ve zdravotnictví proběhne ve dvou termínech – 5. a 7. prosince, kdy v prvním termínu je určena především pro pracovníky ve zdravotnictví a v druhém termínu i pro všechny ostatní zájemce. „Obsah semináře bude obdobný, ale oborovým sjednocením publika chceme nabídnout účastníkům možnost hlubších diskuzí,“ vysvětluje. Na programu budou mimo jiné panelové diskuse, kterých se zúčastní zkušení odborníci z Česka i zahraničí. „Pozvání přijali například experti, kteří stáli v čele digitálních zdravotnických inovací v rámci Národní zdravotní služby (NHS) ve Velké Británii nebo zástupci společnosti Sensely,“ prozrazuje Schnur.

V interaktivních diskuzích se chtějí zaměřit především na praktické aspekty a zkušenosti a zamýšlet se, jak inovace co nejlépe a nejefektivnější využívat i v budoucnosti. „Například současný rozvoj na poli umělé inteligence vyvolává řadu filozoficko-etických otázek: Co skutečně uzdravuje? Jak můžeme být lepšími lékaři s využitím technologií? Kde nám technologie mohou pomáhat a kde nás naopak nic nenahradí,“ vyjmenovává Schnur, která zdůrazňuje, že je potřeba diskutovat a vyjasnit si, jakou mají mít technologie ve zdravotnictví roli a jak budou proměňovat povolání lékařů. „Mezi laickou i odbornou veřejností panuje řada mýtů – například, co je to vlastně inovace? Na workshopu se na příkladech z historie zaměříme i na to,“ láká k účasti. Seminář je zdarma a proběhne v angličtině. Více informací a registrace.

Screenshot 2023 11 10 at 17.17.21

Author:
Photo: Shutterstock, Hynek Glos