Tomáš Brabec, držitel Mimořádné ceny, začínal v brzlíku

Wednesday, 13 December 2023 09:07

Imunolog Tomáš Brabec z Přírodovědecké fakulty UK získal Mimořádnou cenu, a to v rámci prestižních Českých hlav 2023. Vědec, který je doma též na Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR, zaujal porotu výzkumem mechanismu léčby zánětlivých střevních onemocnění. „Letos byli doktorandi nesmírně pilní a konkurence mezi nimi obrovská. Výzkum Tomáše Brabce si pozornost rozhodně zaslouží,“ dodal u příležitosti vyhlášení Českých hlav Martin Vlach, prorektor UK pro vnější vztahy a předseda správní rady Česká hlava

700

Tomášova cesta do střev

Dnes veleúspěšný imunolog začal studia v oboru obecná biologie, aby se pak na magisterských a doktorandských studiích věnoval imunologii. „Biologie mě fakt fascinovala už od dětství. Nicméně tehdy jsem si stěží dokázal představit, co všechno se za ní reálně skrývá a co mě čeká. Asi jako každý druhý jsem byl průběžně překvapován,“ vzpomíná sympatický vědec. A rovněž přiznává, že se příliš nelišil od ostatních dětí: i jeho nejdříve „brala“ zvířátka a zoologická zahrada byla nejoblíbenějším místem rodinných výletů. Jak Tomáš Brabec říká: za vším vězí touha objevovat nové věci, zvědavost považuje za zásadní profesní vítězství. „I za cenu, že jde často o nesmírně vyčerpávající ´posedlost´,“ připouští úspěšný imunolog. Je rád, že nikdy neměl tendence zběhnout. 

A kudy vedla Tomášova cesta do střev?  „Začátky byly docela složité,“ uvědomuje si dnes. Začínal v laboratoři, která se věnovala výzkumu brzlíku: „Naším úkolem bylo prozkoumat molekuly ze střeva. Požadavek byl, zjistit, co se ve střevě děje. Měl jsem optimalizovat metody, kterými bylo možné střevo zkoumat. Šlo vlastně o otevření nového směru, zpočátku malinko strastiplného,“ říká s úsměvem. A glosuje: „Začínal jsem v brzlíku!“        

100  500

700

Nový článek, nová laboratoř

Může se zdát, že Tomáš Brabec je malinko přelétavý student, vždyť část bakaláře absolvoval na Karlovce, kterou pak vyměnil za Akademii věd – výzkumný tým Dominika Filipa; právě tam absolvoval téměř celá doktorandská studia. „Když už jsem byl před koncem a měl hotový nezbytný vědecký článek a čekalo se ´jen´ na jeho publikování a věci kolem, vrátil jsem se zase na svou Přírodovědeckou fakultu k Honzovi Dobešovi, který v mezičase založil novou laboratoř,“ mapuje své studijně-profesní kroky. A právě s Janem Dobešem aktuálně sepsali další, vysoce impaktovaný článek v Journal of Experimental Medicine: vyšel 30. října a Tomáš Brabec je v něm opět prvním autorem!

Nyní se Tomáš chystá k další změně – má před sebou „postdocový“ pobyt v zahraničí: „Věřím, že mě čeká nový, zajímavý výzkum. To, co jsem v Česku rozjel, předám dál – skvělým kolegům, kteří budou ve výzkumu pokračovat. Jsem za to vděčný.“  

900Chtít po úspěšném imunologovi, aby vám třeba jen nastínil, kde se vidí za – dejme tomu – deset let, je prý trošku obšírné: „Zatím jsem se nerozhodl, jestli chci mít vlastní laboratoř. Většinou právě proto lidé chodí na postdoktorandská studia, aby si laborku otevřeli – vlastně je to po nich vyžadováno. Táhne to i mě: chtěl bych dělat svoje nápady, věnovat se tomu, co mě zajímá. Bohužel, doba si žádá přespříliš administrativy, psaní grantů a jiných přidružených činností. Což mě malinko znechucuje,“ přiznává vědec. A zamýšlí se: „Často školíme lidi, aby se z nich stali dobří vědci, a oni své znalosti, svou knowledge začnou využívat na přesvědčování vlivných lidí, aby od nich získali peníze. Což vám vezme zhruba polovinu vaší práce…”

901O vybudování vědeckého pracoviště v zahraničí Tomáš Brabec (zatím) rozhodně nestojí. „U evropských prestižních grantů je administrativní zátěž, co jsem se dozvěděl, dokonce ještě mnohem větší než u nás doma, v Česku. Ale hlavní důvod, proč nechci zakládat laborku v zahraničí, je, že i přes všechny nedostatky mám Česko a zvlášť Prahu opravdu rád. Stejně tak moje žena,” přiznává vědec.

Slavnostní večer s vyhlášením všech kategorií Česká hlava 2023 proběhl 26. listopadu v aule Fakulty humanitních studií UK (viz. fotografie výše), zprostředkovala jej Česká televize, moderoval Daniel Stach.
Záznam zde: Česká hlava 2023 - Česká hlava | Česká televize (ceskatelevize.cz); Tomáš Brabec cca od 18:00. 
 

Zahraniční výzva  

Střevní imunologie, zdá se, je Tomášovou životní vášní: „Už jsem podepsal smlouvu, tak snad mohu prozradit, že mě čeká práce ve vídeňské laboratoři Clarissy Campbell v institutu CeMM.“ Zde by se měl imunolog z Prahy v rámci renomovaného týmu věnovat takzvaným sekundárním metabolitům, tedy produktům střevních bakterií.

„Bakterie z nestravitelné potraviny – jako je třeba vláknina – vyrobí produkty, jež pak využívají na modulaci našeho imunitního systému. Čímž vzniká vlastně dialog mezi naším-lidským imunitním systémem a střevními bakteriemi. Věděl jsem, že ´to´existuje, moc jsem tomu nerozuměl. Teď budu mít možnost – šanci vnést do tamního výzkumu svůj potenciál, tedy vhled skrze klasičtější imunologii. Doufám, že se mi podaří propojit všechny příbuzné obory,“ přeje si Tomáš Brabec. V těchto dnech s celou rodinou, manželkou a osmnáctiměsíčním synkem, balí kufry a mizí za dalšími zkušenostmi do Rakouska. A třeba i pro další  výzkum hodný prestižního ocenění…

003

„Primárně mě baví přicházet na nové věci. A vlastně se už teď moc těším, čemu se budu věnovat a co nového se mi podaří objevit,“ okomentoval v rámci představení laureátů letošních Českých hlav (uskutečnilo se dne 24. listopadu v Didaktikonu Kampusu Hybernská) imunolog Tomáš Brabec, držitel Mimořádné ceny. Kromě té Karlovka „brala“ i Národní cenu vlády – Českou hlavu – „českou nobelovku“; získala ji profesorka Zuzana Moťovská (3. LF UK). Cenu Lorien, udělovanou Zdravotní pojišťovnou Ministerstva vnitra, pak obdržel profesor Jan Martínek (1. LF UK), na fotografii vpravo.

Mgr. Tomáš Brabec, Ph. D.
Pochází z Prahy. Po studiích na Gymnáziu Opatov na pražském Jižním Městě vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK – na bakaláři studijní obor obecná biologie a v rámci magistra imunologie. Může se pochlubit zkušenostmi z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR, kam si z Přírodovědy „odbíhá“ za výzkumem střevní imunologie. Je prvním autorem studie v odborném časopise Mucosal Immunology (Elsevier), v níž se zaměřil na studium molekuly interleukin 17 (IL-17), jenž zásadně ovlivňuje výskyt patogenních bakterií v lidském střevě – podrobnosti zde
Ve volných chvílích odpočívá pobytem a túrami v přírodě. Rád navštěvuje evropské galerie a česká divadla. „Udělení Mimořádné ceny mě opravdu překvapilo. Vlastně vůbec nevím, co přesně znamená. A jestli jsem svým výzkumem, který by nebyl možný bez skvělých kolegů v týmu, porotu zaujal, jsem za to velice rád,“ reagoval bezprostředně po vyhlášení všech kategorií České hlavy oceněný Tomáš Brabec.
Author:
Photo: Vladimír Šigut, Česká televize