Podcast Medicína srdcem: Tentokrát o erekci i ejakulaci

Friday, 21 January 2022 17:55

Sex má i zdravotní aspekty. „Muž by měl mít ejakulaci pravidelně. Stagnace sekretu v prostatě není úplně zdravotně optimální,“ říká profesor Milan Hora, přednosta Urologické kliniky ve Fakultní nemocnici Plzeň. Právě on byl hostem již třinácté epizody podcastové série Medicína srdcem, která představuje zajímavé osobnosti spjaté s Lékařskou fakultou UK v Plzni.

20211021 132833 0000„Hladina mužského hormonu s věkem klesá a muži ani nemusejí tušit, že mají nějakou hormonální dysbalanci. Projevuje se změnou habitu, obezitou, snížením sexuální výkonosti, libida a kognitivních funkcí (...) Erektilní dysfunkce přibývá s věkem. Nad padesát let věku jí trpí více než polovina mužů. Souvisí to především se stárnutím, ale i celá řada chorob poškozuje mechanismy, které se podílejí na erekci. Stoprocentně více jsou tímto onemocněním postiženi kuřáci, pacienti s hypertenzí, diabetem a pacienti se špatným životním stylem,“ vysvětluje urolog Hora.

Přednosta kliniky ve FN Plzeň vypráví též o své cestě k urologii, dále o různých tématech z oblasti andrologie a sexuologie. Mimo jiné prozrazuje, jak často by měl mít muž ejakulaci, kdy lze ejakulaci označit za předčasnou a co je to erektilní dysfunkce. „Když vám někdo slibuje zvětšení penisu, tak je to nesmysl. Velikost penisu se ovlivnit nedá. Ale většina mužů, kteří si myslí, že trpí nějakým handicapem, mají délku penisu normální,“ říká též profesor Hora. A dodává: „Fascinuje mě, když nějaký známý sexuolog nabízí látky na zlepšení erekce, ač musí vědět, že nefungují.“

Siláci, pozor na dávky testosteronu

A v podcastu, který vznikl na sklonku loňského roku, dává i užitečné rady některým sportovcům: „Užívání testosteronu u kulturistů přináší negativní následky, kam se podíváte. Testosteron je v těchto dávkách toxický, poškozuje játra a může dojít až k úmrtí. Utlumí se tvorba i vlastního testosteronu, spermií a návrat do normálu nemusí být vůbec jednoduchý.“

Série Medicína srdcem přináší podcasty LFP UK, jejichž vybrané epizody bude magazín Forum sdílet. Jako hosté jsou zváni lékaři, studenti, pacienti - zkrátka lidé, kteří mají k tématu zdraví co říci. Podcastem provází studentka všeobecného lékařství Terezie Zelenková, jež pořady připravuje. S hosty si každých čtrnáct dní povídá především o jejich osobním životě, zkušenostech a o různých tématech z oblasti lékařství a zdravého životního stylu.  Pořad je šířen na platformách Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasty a dalších.

Author: Tereza Zelenková
Photo: Shutterstock, LFP UK