Žebříček Forbes: Mezi nejvlivnějšími jsou i ženy spjaté s UK

Tuesday, 06 June 2023 16:33

Rektorka UK profesorka Milena Králíčková patří mezi nejvlivnější ženy Česka. Objevila se na 36. místě žebříčku nejvlivnějších žen, který každoročně zveřejňuje magazín Forbes. Na předních příčkách bodovaly i další ženy spjaté s UK. Mezi ty vůbec nejvlivnější časopis zařadil místopředsedkyni Evropské komise Věru Jourovou, jež absolvovala Filozofickou i Právnickou fakultu UK, předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (alumna FF UK) a pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou (PF UK).

431bca42 31bb 49d8 9141 2a444d95bbbe
Rektorka Univerzity Karlovy profesorka Milena Králíčková patří podle prestižního rankingu magazínu Forbes mezi nejvlivnější ženy Česka.

Redakce magazínu Forbes sestavuje žebříček na základě metodologie, kterou vyvinuli jejich kolegové z renomovaného amerického titulu. Každoročně tak vyhlašují stovku žen z nejrůznějších oborů, které mají přímý vliv na dění v České republice (letos jich představili dokonce 195). Nerozhoduje přitom, zda dámy působí ve vědě, v politice, v byznysu anebo filantropii či jiných oblastech veřejné sféry. Tou vůbec nejmocnější je Renáta Kellnerová, dědička impéria PPF a vdova po nejbohatším českém miliardáři.

ženy česka forbes

Tři absolventky Univerzity Karlovy v první pětce

V letošní první pětici jsou hned tři ženy, jimž k jejich úspěšné životní dráze pomohlo i vzdělání, které nabyly na Univerzitě Karlově. Na stříbrnou pozici se dostala místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, která vystudovala FF UK (kulturologie) i PF UK (právo). V nedávném rozhovoru, který Jourová magazínu UK Forum poskytla, hovoří o tom, jaké to je být ženou ve vrcholné politice, i o tom, jak důležité je získat vzdělání, jež člověku může pomoci připravit se i na tak nečekané události, jakými jsou pandemie či válka.

4b9ccd06 ebdb 48f1 9105 22c29314c8f3
Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová v historickém Karolinu. Na začátku její kariéry byla studia Filozofické a Právnické fakulty UK.

„Myslím, že každému dá velkou sílu, když bude studovat něco, v čem bude chtít být dobrý a v čem se bytostně najde. Je smutné, když někdo studuje podle přání jiných. A také je nutné být připravený na změnu a být schopný se adaptovat... Když jsem studovala, tak představa dnešního světa byla totální utopie,“ podotkla Věra Jourová (ANO), jež byla jednou z tváří tištěného magazínu Forum.

856b401c a14b 48fc 9c3c 6c52dca8b532 1
Vedoucí zastoupení Evropské komise Monika Ladmanová (vlevo) a Věra Jourová při nedávné návštěvě UK s rektorkou Milenou Králíčkovou.

Jourová dodala, že v rámci Evropské komise nemá pocit, že by ji nějak znevýhodňovalo to, že je žena. Přidala nádavkem i doporučení všem aktivním ženám, jak se mohou prosadit: „V komisi je nás žen polovina a nevidím rozdíl mezi muži a ženami – nikdo to tu neřeší a nerozlišuje. Má rada by ale byla: důvěřovat si a nenechat se odradit, nepřipouštět si bariéry! Když se ohlédnu, také jsem si mnohokrát nedůvěřovala a vlastně stále někdy nedůvěřuji,“ zamýšlela se pro univerzitní médium.

Bradáčová: Neztrácejte mladické ideály

Na bronzovou příčku v českém žebříčku magazínu Forbes letos vystoupala předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která absolvovala na Filozofické fakultě UK andragogiku a personální řízení.

be20ff80 84a3 41f4 b48c 117275e2bd02Lenka Bradáčová.

Čtvrté místo obsadila pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, jež vystudovala Právnickou fakultu UK. V roce 1998 pak získala jako nejlepší absolventka společenskovědních oborů na UK Cenu Karla Engliše. V současné době působí ve Vědecké radě UK i PF UK, což jak sama říká, považuje za „mimořádnou poctu a jedno z největších životních ocenění“.

loňském rozhovoru pro magazín UK Forum připomněla, jak důležité je nezapomínat na svoje mladické ideály: „Studentům na právnických fakultách a právním čekatelům zdůrazňuji, že je důležité, aby nezapomněli, s jakými ideály přišli do reálné praxe, a hlavně, aby nezapomněli, co jim jako mně první měsíce vadilo, poněvadž pokud na to zapomenou, znamená to, že se přizpůsobili systému, a ideály opustili… Dnes už ideály prosazuji trošku jinak: justice mne naučila, že to nejde revolučně, ale evolučně. I když evoluce v justici nesmí trvat stovky let, musí mít trošku spád... Se zkušenostmi, které mám, umím prosadit věci i efektivněji,“ podotkla Bradáčová.

V souvislosti s rozvojem moderních technologií pak také připomněla, že není dobré spoléhat se jen na to, že si vše člověk vyhledá na internetu; podle Lenky Bradáčové by měl ideální absolvent umět kriticky myslet, mít dostatek teoretických znalostí a ty by pak měl také umět správně využít v praxi. „Teoretické znalosti jsou zcela nezbytným základem. Nesdílím tezi, že je důležité vědět jen to, kde informaci najdu. V řízení před soudem – a nejen tam – není čas informaci hledat; tam ji musíte znát a umět použít. Ideální absolvent by tedy měl umět nabité teoretické znalosti aplikovat, nejen je opakovat bez znalosti souvislostí a kontextu,“ zdůraznila členka Vědecké rady Univerzity Karlovy.

TITULKA3

Forbes: Rektorka UK jako jedna z nejvlivnějších žen Česka

Coby vůbec jediná nejvyšší představitelka tuzemských univerzit se dostala do žebříčku magazínu Forbes rektorka UK profesorka Milena Králíčková. Vedení univerzity se ujala loni v únoru, čímž se zařadila po bok nejvlivnějších žen České republiky. V žebříčku časopisu Forbes letos obsadila 36. místo. Loni záhy po zvolení pro univerzitní Forum řekla: „Je zajímavé, že se mi ozývají třeba studentky a další ženy, že jsem pro ně inspirací. Anebo pro spolužačky mých dcer jsem prý impulzem k tomu si do budoucna na některé pozice či sny více věřit... Moc mě to těší a doufám, že tím pozitivním vzorem a impulzem zůstanu i nadále.“

13f13442 1d71 4d65 97e0 d05280037c91

V první padesátce jsou ale i další ženy, jež jsou spjaty s UK. V žebříčku je tak i Libuše Šmuclerová, předsedkyně představenstva Czech News Center (absolventka někdejší Fakulty žurnalistiky UK – dnes Fakulta sociálních věd UK), dále absolventka 1. lékařské fakulty a spolumajitelka rodinné Nadace Vlčkových zaměřené na podporu dětské paliativní péče Katarína Vlčková, následuje absolventka Matematicko-fyzikální fakulty UK Hana Blovská, která dnes zodpovídá za obchodní a operativní řízení investiční společnosti Conseq či přední česká právnička a zakladatelka jedné z nejstarších a největších advokátních kanceláří v České republice Vladimíra Glatzová (vystudovala PF UK).

Sestry absolventky spolu ve druhé padesátce

Do druhé padesátky se dostaly poněkud kuriózně dokonce sestry, které obě vystudovaly UK – vedoucí Úřadu vlády ČR Jana Kotalíková (FF UK a FSV UK) a Blanka Havelková (FF UK) jako členka představenstva Českých drah.

Mezi nejvlivnější ženy Česka magazín Forbes zařadil rovněž předsedkyni Akademie věd ČR a absolventku Přírodovědecké fakulty UK profesorku Evu Zažímalovou, zmocněnkyni vlády pro lidská práva Kláru Šimáčkovou Laurenčíkovou (má za sebou Pedagogickou fakultu UK), ředitelku pro rovné příležitosti a občanství EU Irenu Moozovou (PF UK) anebo Moniku Nedelkovou (též PF UK), která působí v pozici finančního arbitra. Letošní žebříček čítá 195 jmen včetně dalších dam s diplomy UK.

V magazínu Forum píšeme o absolventech UK. Ale promocí to nekončí! Zůstaňte v kontaktu se svou alma mater i vy a buďte součástí společenství Univerzity Karlovy i nadále prostřednictvím Klubu Alumni.

Author:
Photo: Hynek Glos, Vladimír Šigut