Kurz Praktická imunologie pomůže k porozumění těla

Wednesday, 24 January 2024

Oprášit, získat či prohloubit znalosti o fungování imunitního systému je náplní kurzu Praktická imunologie na Přírodovědecké fakultě UK. Podmínka k účasti je jediná: uchazeč musí do 31. ledna 2024 podat přihlášku, přičemž kurzu – probíhajícího od února do května – se může zúčastnit naprosto kdokoliv.

Karel Drbal 2

Garantem Praktické imunologie, zbrusu novým počinem Centra dalšího vzdělávání, je imunolog Karel Drbal, který na fakultě dříve vedl Laboratoř molekulární dynamiky imunitní odpovědi na katedře buněčné biologie a posledních pět let pracuje výhradně jako lektor v jediném imunologickém curriculu v ČR.

001„Náplň kurzu jsem pojal tak, aby zaujal všechny, kdo mají zájem dozvědět se více o vlastním těle: jak funguje a co se v něm děje v případě napadení infekcí nebo jakkoli onemocní,“ přibližuje imunolog. A dodává: „Má pozice je zcela nelékařská, v čemž mám velkou výhodu. Nemohu lidem dávat doporučení, ovšem mohu jim předat obecné, základní znalosti. Z nich si pak každý absolvent kurzu odvodí možný průběh a dopad nemoci, respektive užívání léčivých látek.“

Kurz na Přírodovědě startuje 20. února a končí 7. května 2024, výukovým dnem bude úterý, začátek v 18:15 a místem učebna B2 ve Viničné 7.

Porozumět vlastnímu tělu, to je oč tu běží a proč se na kurz Praktické imunologie přihlásit?      

Naprosto přesně, to je cíl. Umět pochopit vztahy v celém imunitním systému a vědět, jak koordinuje další procesy v našem těle. Anebo kde v případě potřeby získat další relevantní informace. A že jich je ve všech oborech hafo! Nutno podotknout, že málokdo se zabývá kvalitou jednotlivých informací – u nás v kurzu účastníky též nasměrujeme, kam jít a kde hledat.

V souvislosti s tím člověka napadá, že „odborníků na vše“ je v laické veřejnosti víc, než hub po dešti. Během covidové pandemie byl každý epidemiolog, všichni věděli vše o očkování a podobně. Vidíte to taky tak?

Co jsme mohli pozorovat právě v posledních letech, je názornou ukázkou nutnosti celoživotně se vzdělávat. A rozhodně bych nezůstal jen u lékařských oborů. Škoda, že se vzdělávání veřejnosti nevěnuje větší pozornost, protože pak má každý pocit, že vystačí s tím, co se naučil ve škole za mlada.

003V dnešní zrychlené době, kde informací lavinovitě přibývá, a ještě nám do všeho „mluví“ umělá inteligence, považuji potřebu neustálého dovzdělávání se skoro za povinnost. Jde o prostor, kde by každá univerzita měla uplatňovat svou třetí roli a dost možná, že se tato role stane tou nejzásadnější. Škoda, že kurzy a semináře organizované v rámci celoživotního vzdělávání většinou nekončí závěrečným prověřením, jaký dopad měly na účastníka, co si z probírané problematiky odnesl, jak se prohloubily jeho vědomosti v daném oboru. Ve světě je to běžné.

A „vaše“ Praktická imunologie s nějakým testem na závěr počítá. Absolventi získají certifikát?   

Ano, kurz bude končit volitelným testem. Pokud budete chtít, rozhodnutí je na Vás. Nebudeme rozdávat nálepky jako jistý populární šéfkuchař, ale úspěšný účastník potvrzení o absolvování kurzu dostane.

Účastníci si mohou zvolit buď prezenční studium, nebo online připojení prostřednictvím Zoomu, což je skvělé.

Věříme, že to přitáhne účastníky z větší dálky. Ti by jinak museli dvanáctkrát (tolik je studijních dnů) přijet do Prahy na hodinu a půl – výuka bude probíhat vždy ve dvou vyučovacích hodinách. U online účastníků je kurzovné nižší, protože budou mít omezenou možnost interakce s vyučujícími během hodiny prostřednictvím chatu na Zoomu. Kapacita kurzu je zatím osmdesát lidí plus dvacet pět v rámci Univerzity třetího věku (U3V).

praktická imunologieMůžeme prozradit jména osobností, jež na kurzu vystoupí?

Zatím bych zůstal jen u informace, že dvanáct přednášek znamená dvanáct zastavení v imunitním systému člověka. Předmětem každého bude vždy úvod do tématu a následné řešení konkrétních vzorových případů onemocnění a diskuze. Rozhodně se zaměříme na očkování – aktivní i pasivní, probereme alergie a astma, infekce, nádory, autoimunitní onemocnění, zánětlivé choroby, dětské choroby a vývoj imunity od narození po stáří. Co den, to jedno téma.

Prozradím ještě, že složení lektorů bude pestré, vždy půjde o osobnosti, které k danému tématu mají co říci. Vedle lékařů to budou například filozofové či vědci. Konkrétní jména teď ze mě nedostanete (s úsměvem).

V oficiálních informacích stojí, že Praktická imunologie je nekonečný kurz. Znamená to, že už víte, že bude mít pokračování?

Zcela jistě, vždyť téma imunologie není možné během dvanácti přednášek obsáhnout. Mým zájmem je v dalším semestru pokračovat a vytvořit tak prostor pro obecnou diskuzi o tématech zdraví a nemoci. Jsem otevřený návrhům ze strany účastníků na nová témata i hosty. Počítám i s tím, že v případě zájmu otevřeme kurz v zimním semestru, probíhal by dvakrát ročně. Technicky bude kurz vedený v Moodlu, s možností diskuse pro účastníky, a to též během týdne mezi přednáškami.

Prozraďte, jak těžké je pro vás „přetlumočit“ a naservírovat nám laikům  odbornější informace, abychom jim rozuměli? Aby nás všechny přednáška bavila.

Pro vyučujícího je naprosto fascinující vidět rozdíl mezi běžnými studenty a účastníky těchto celoživotních kurzů. Ti první přednášku berou často jen jako povinnost, že ji prostě odsedět musí. Naproti tomu účastníci celoživotního vzdělávání jsou hladovější po informacích, mívají neuvěřitelnou chuť a vůli být aktivně účastni. Já osobně se na kurz velice těším. Věřím, že díky zájmu účastníků nakopne i mě. Půjde o jinou zkušenost.

Immune Cells Surrounding Hair Follicles in Mouse Skin 7747051716Víte, člověk, který se věnuje převážně pedagogické činnosti, je schopen ze změti informací vytáhnout gró – základ, který mu zcela postačí pro přenos klíčových myšlenek. Právě takový „filtr“ směrem k veřejnosti je velice důležitý. Celý život nedělám téměř nic jiného, než vysvětluju a „tlumočím“; s příchodem na fakultu – což už je deset let – vlastně jenom učím. Baví mě to právě proto, že ve výuce vidím možnost koncentrovat podstatné informace a předávat je studentům a dalším zájemcům. Lektorská profese mi přijde smysluplnější než publikovat článek o nějakém detailu, co zajímá dalších deset lidí.

Abych se vrátil k vaší otázce: Přenos informací k člověku neznalému je poměrně jednoduchý. Navíc mám výhodu, že se imunologie stala díky covidu centrálním oborem, kterého bylo všude plno a lidé se opravdu zajímali. Ale stále se v médiích či odborné literatuře objevuje mnoho informací plných chyb a nepravd. I na ně bych rád v kurzu upozornil a v rámci diskuze se jim věnoval. 

Je kurz skutečně pro všechny, nebo je zájemce nějak limitován?

Naprosto ne, do celoživotního vzdělávání se může přihlásit kdokoliv. Zapojit se mohou bez omezení jak děti školního věku, tak jejich rodiče či prarodiče. Bylo by fajn, kdyby přišli zástupci všech generací třeba z jedné rodiny.

Jinou kategorií jsou účastníci U3V. Ti musí splnit tři podmínky: být starší šedesáti let, mít maturitu a účastnit se kurzu prezenčně, protože jde o součást jejich studijního plánu. Maturitu lze odpustit jen válečným veteránům, prezenční účast nikoli. Na druhou stranu mají kurz za nižší, dotovanou cenu. Předpokládám, že v příštích letech dojde ke změnám – jak v celkové státní podpoře celoživotního vzdělávání, tak i k začlenění online výuky do U3V u nás na fakultě.   

Human Cell Groups distributed by Cell Count and by Aggregate Cell Mass 
Author:
Photo: archiv Karla Drbala, Wikimedia Commons