Superhrdinka přibližuje fyziku dětem, baví i dospělé

pondělí, 12. únor 2024 07:46

Rádio Junior spustilo nový podcast, který prostřednictvím superschopností hlavní hrdinky přibližuje fyzikální jevy. „Snažili jsme se vybrat takové jevy a experimenty z fyziky, které lze zprostředkovat audio formou, děti je pochopí a zvládnou samy,“ shodují se Vojtěch ŽákJitka Houfková z MFF UK, kteří připravovali podklady k doprovodným textům a spolu s dramaturgyní podcastu Annou Vošalíkovou se zapojili také do kreativní části audio obsahu.

dovnitř 1Pedagogové z Matfyzu, Vojtěch Žák a Jitka Houfková, byli odbornými konzultanty tvůrců podcastu Superhrdinka

Ahoj. Jmenuju se Alex, je mi dvanáct, jsem superhrdinka a tohle je můj podivuhodný týden. Takto začínají všechny části pětidílného podcastu o dívce, která se každé ráno probudí s jinou superschopností. V pondělí má například takovou sílu, že dokáže vyvrátit strom i s kořeny a osvobodit tak na větvi uvízlého kocoura. Ve čtvrtek má „lepivé“ ruce, díky nimž se umí pohybovat po strmých plochách, a zachrání kominíka, kterému spadne ze střechy žebřík. V posledním dílu se jí zase podaří najít ukradené ještě horké buchtičky ze školní jídelny. Schválně, jestli poznáte, jaká superschopnost jí k tomu pomohla? Správně – dokázala vidět infračervené neboli tepelné záření.

Ale i když jste odpověď znali, stejně si podcast poslechněte. Pobavíte se, přestože jeho cílová skupina jsou posluchači Rádia Junior, stanice Českého rozhlasu zaměřené na děti. Konkrétně Superhrdinka vznikla pro ty podobného věku jako hlavní postava Alex, tedy žáky na přelomu prvního a druhého stupně základní školy.

Rozmáčknout vajíčko

MDS 37332 websizePodcast vznikal zhruba rok, během něhož se jeho dramaturgyně Anna Vošalíková (na obrázku vpravo) scházela s odborníky z Katedry didaktiky fyziky MFF UK, kdy, jak říká, brainstormovali o tom, jaké fyzikální jevy vůbec existují, které z nich by se daly přetavit do superschopností a na příběhu dvanáctileté holky srozumitelně a zábavně představit dětem. Nezbytnou součástí podcastu jsou materiály, které zasazují každou superschopnost do fyzikálního kontextu a při jejichž přípravě byli odborníci z Matfyzu podle Anny Vošalíkové nedocenitelní.

„Doprovodné články k jednotlivým dílům obsahují experimenty, poznávačky a texty, které kolegové laskavě a trpělivě připravovali a redigovali. Je to právě tento obsah, který má zcela zásadní hodnotu pro fyzikálně-popularizační rozměr podcastu,“ vysvětluje dramaturgyně. Banka možností, jak dětem přiblížit fyziku prostřednictvím experimentů, je obrovská, a bylo potřeba vybrat takové, které s příběhem aspoň trochu korespondují, děti pochopí text vysvětlující určitý fyzikální jev i bez pomoci dospělých a případný pokus zvládnou provést samy bez úhony jen s běžným domácím vybavením.

V prvním dílu pojednávajícím o síle tak třeba mohou zkusit rozmáčknout v pěsti syrové vajíčko (ovšem zcela neponičené, bez jakékoli trhlinky!). Myslíte, že se to podaří? Autorka tohoto článku přesně tímto experimentem nalákala svého osmiletého syna k poslechu podcastu. Vajíčko se mu rozmáčknout nepodařilo a v doprovodném článku si přečetl proč.

Jazykem dětí

„Texty opravdu hodně zjednodušují problematiku fyzikálních jevů,“ přiznává vedoucí Katedry didaktiky fyziky MFF UK Vojtěch Žák. Ale nejspíš jedině tak mohou na děti okolo deseti let fungovat. „Laici mívají tendenci, trošku paradoxně, vyjadřovat se o problematice, jíž se nevěnují, hodně odborně. Tomu se my naopak snažíme vyvarovat, protože si myslíme, že základní fakta se dají sdělit běžným jazykem, zatímco ten odborný je dětem spíš zahaluje,“ dodává Vojtěch Žák.

„Fyziku jsme si opravdu pohlídali. Stojím si za tím, že zjednodušení jsou taková, aby se minimalizoval vznik možných miskoncepcí, a přitom vím, mám vyzkoušeno a praxí ověřeno, že takto to děti berou,“ říká Jitka Houfková, druhá členka tohoto odborného konzultantského tandemu z Matfyzu. Oba totiž vedle toho, že didakticky připravují budoucí učitele fyziky, pracují přímo s dětmi. Vojtěch Žák vede fyzikální kroužek, jeho kolegyně zase spolupracuje s mateřskými a základními školami a dělá semináře o fyzice pro učitelky a učitele předškoláků a prvostupňových dětí.

dovnitř 2dovnitř 3Fyzikálních experimentů je spousta... Odborníci z  Matfyzu vybrali takové, které zvládnou děti samy v domácím prostředí.  

Ztotožnit se s Alex

Dospělý posluchač bude formátem podcastu překvapen. Nečekejte povídání o fyzice na pokračování. Slovo fyzika ostatně nezazní ani v jednom díle. Je to barvitý a vtipný popis všedních dnů z pohledu dvanáctileté holky, která pokaždé objeví jinou svou superschopnost a musí se s ní sama nějak vyrovnat. Je to prostě superhrdinka. Na začátku přípravy podcastu se nicméně realizační tým opravdu zabýval myšlenkou, že se děj bude odehrávat ve třídě a učitelka či učitel budou ti, kdo s Alex její superschopnosti rozeberou a vysvětlí jejich možné fyzikální důsledky. Dokonce byla varianta, že v něm budou hovořit právě odborníci z Matfyzu.

„Dělali jsme i pilotní verzi tohoto klasického vysvětlování, ale působilo to strašně školometsky a kostrbatě a pořád nám z toho vycházel jako superhrdina ten dospělý – protože on ví, co dívka prožívá, on jí to vysvětluje. A to jsme nechtěli. Naopak jsme toužili po tom, aby si hlavní postava mohla prožít superschopnosti sama. Proto jsme do příběhu vložili její nejistoty a postupná zjištění. Aby ona byla svou vlastní superhrdinkou a přicházela si na objevy sama za sebe,“ vysvětluje dramaturgyně. A nejspíš právě to děti na podcastu tak přitahuje.

Co bude dál?

„Zajímá mě, jaká bude její další superschopnost,“ vysvětloval autorce článku její syn Pepík, co ho na Superhrdince tak baví, proč chce hned pustit další díl, a nakonec si jich zvládl poslechnout všech pět za jeden večer. „Často slýchám, že příběh zaujal i děti, které třeba nemají k audiu zas tak silný vztah, nebo že si děti poslechly všechny díly naráz, protože je zajímalo, co bude zítra – stejně jako Pepíka,“ popisuje dramaturgyně pořadu s tím, že nejvíc ji potěšily ohlasy rodičů, kterým se líbí vztah mezi Alex a jejím tatínkem a maminkou, který se autorům podařilo v podcastu zobrazit.

„Jedna maminka mi napsala, že oceňuje odlehčený tón celého příběhu, to, jak se hlavní hrdinka pere se situacemi a přijímá je – je z nich překvapená, ale nepanikaří. A že rodiče jsou lidi, co neprudí, ale snaží se být chápající,“ přidává komentář dospělé posluchačky Anna Vošalíková.

dovnitř 4

Podcast byl spuštěn přibližně před třemi týdny, takže je podle ní ještě brzy hovořit o číslech. „Mohu ale prozradit, že zatím jsme s vývojem poslechovosti spokojeni. Vždycky to ale může být lepší,“ říká otevřeně šéfka autorského týmu. Protože jde o pořad pro děti, příběhy jsou jen desetiminutové a mají spád. Zajímavostí je, že zde chybí oficiální začátek. Hrdinka se prostě probudí s novou superschopností, jako každý jiný den. Díky tomu lze na prvních pět dílů elegantně navázat další sérií, tedy pokud si Superhrdinka z Rádia Junior získá srdce, a hlavně uši, malých posluchačů.

Autor:
Foto: Hynek Glos, Khalil Baalbaki

Sdílejte článek: