Zemanovi vadí Putnova účast na akci gayů

pondělí, 20. květen 2013 16:29

mfddnes210

Mladá fronta DNES | 20.5.2013 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: Mikuláš Klang | Téma: Fakulta humanitních studií

PRAHA Jedním z důvodů, proč prezident nechce Martina C. Putnu jmenovat profesorem, může být homosexualita. Miloš Zeman totiž připomněl účast literárního historika na pochodu gayů. A kauza nabrala obrátky – důrazně se do ní vložili premiér Petr Nečas i ministr Miroslav Kalousek. „Přiznám se, že neuznávám lidi aspirující na vysokoškolské pedagogy, kteří na Prague Pride drží transparent s nápisem Katolické buzny zdraví Bátoru,“ uvedl pro Českou televizi Zeman.

Politici ODS, TOP 09 a ČSSD jeho postoj odsoudili. „Pokud pan prezident opovrhuje akademickými svobodami, existuje reálné riziko, že brzy začne opovrhovat i svobodami občanskými. TOP 09 je připravena zmobilizovat všechny občanské síly k tomu, aby se mu to nepovedlo,“ sdělil ministr Kalousek. Podle Nečase by měl Zeman důvody svého odmítání neprodleně vysvětlit.

Výhrady k Putnovu jmenování by měl i bývalý prezident Václav Klaus. V sobotu řekl, že za deset let ve funkci jmenoval všechny kandidáty, nad některými však „vzdychal“. Takovým jménem by podle něj byl i Putna. Ovšem dodal, že prezident má právo profesora nejmenovat. „Jestli se pověřuje prezident, aby jmenování učinil, má mít právo ho i odmítnout. Já si vždycky myslel, že jmenování je rozhodovací akt prezidenta. Ne že je prezident pošťákem, který něco popostrčí o jeden stupínek dál,“ řekl Klaus.

Putnovy liberální názory jsou trnem v oku i některým církevním hodnostářům. Opat Strahovského kláštera Michael Josef Pojezdný dokonce Zemanovi za jeho postoj poděkoval. Na druhou stranu ovšem řekl, že krok univerzity, která Putnu navrhla, plně respektuje.

„Putna některé církevníky nevýslovně štve tím, že jedním dechem oceňuje tradiční katolickou kulturu a hlásí se veřejně ke svým homoerotickým preferencím,“ míní teolog Ivan Štampach.

Zeman: Ať se pan Putna obrátí na soud, na to má právo

Zeman, který se chce kvůli Putnovi sejít s rektorem Univerzity Karlovy Václavem Hamplem, zatím oficiálně nechtěl své kroky komentovat. „Nicméně pan Putna má svaté právo obrátit se na soud a bude mojí povinností uvést, proč jsem tak učinil,“ prohlásil prezident.

Putnovi už mezitím vyjádřili podporu odborníci ze zahraničí. „Aniž já bych něco inicioval, už mi napsali první kolegové, americký profesor James Pontuso, a chystá se nějaká větší akce na moji podporu ze strany zahraničních bohemistů. Vzniká to v Londýně a půjde to zřejmě přes Londýn, Německo a Spojené státy,“ řekl akademik v sobotu.

Do věci se nechce nadále plést, jedná o ní totiž univerzita. V akademické obci, nejenom na Karlově univerzitě, to však podle něj vře.

Putna považuje celý spor za spor kompetencí. Doufá, že se vyřeší mezi rektorátem, ministerstvem školství a prezidentem.“ Čím méně politické to bude, tím to bude lepší pro všechny strany,“ řekl. Nejmenování profesorem by prý nebral nijak tragicky. „Pracovně to neznamená nic, učím na fakultě humanitních studií a budu tam učit nadále,“ dodal Martin C. Putna.

Autor: