Rektoři: Když nebude víc peněz od státu a EU, věda v Praze utlumí

čtvrtek, 28. listopad 2013 15:17

ctk210

Praha 13. listopadu (ČTK)

Pokud se nenavýší objem peněz na vědu a nezlepší podmínky financování z EU pro pražské instituce, věda v metropoli se do roku 2020 výrazně utlumí. Na společné tiskové konferenci před pátečním Dnem vědy na to upozornili rektoři pěti pražských vysokých škol. Kromě stagnace peněz od státu, s níž se počítá až do roku 2016, jim vadí i to, že na financování vědy se málo podílí soukromé subjekty. V hlavním městě se přitom vyprodukuje víc než 60 procent vědeckých výsledků.

"Vysoké školy budou vystaveny mimořádně obtížné situaci, jak udržet kvalitu," uvedl rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. Na výzkum a vývoj šlo loni 26 miliard korun. To je sice téměř dvojnásobek oproti roku 2001, od roku 2011 ale tato částka stagnuje a ani pro příští tři roky se nepočítá s jejím navýšením.

Pokud se zásadně nezlepší podmínky, podle rektora Vysoké školy chemicko-technologické Karla Melzocha "pražská věda v roce 2020 prakticky přestane existovat." Pražským školám vadí hlavně to, že dosud mohly jen omezeně čerpat z evropských fondů, zatímco v regionech rostou z dotací obří vědecká centra. Dvě třetiny odborníků, kteří vystudovali v Praze, se přitom po škole vrací do regionů. Školy se proto nyní upínají na nový operační program na výzkum a vzdělávání a doufají, že budou podmínky čerpání nastaveny výhodněji i pro Prahu, která coby bohatý region nemá na dotace nárok.

Rektorům také vadí, že oproti zahraničí přispívají na výzkum málo soukromé subjekty. "V ČR je podíl soukromých domácích zdrojů na financování výzkumu trvale velmi nízký a pohybuje se kolem 38 procent celkových výdajů na výzkum a vývoj, zatímco průměr zemí OECD přesahuje 60 procent," vysvětlila prorektorka pro vědu České zemědělské univerzity Markéta Sedmíkova. Univerzity proto volají po tom, aby stát víc podporoval základní výzkum na vysokých školách a průmysl motivoval k investicím do aplikovaného výzkumu.

"My nakupujeme drahé přístroje za stejné peníze jako univerzity z vyspělých zemí," upozornil rektor Českého vysokého učení technického Václav Havlíček. Kvůli změně kurzu navíc technika ještě podraží. Za stávajících podmínek prý nejsou schopní získat špičkové zahraniční experty.

Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autor: ČTK