Vzpoura proti Zemanovi: docenti nepůjdou pro titul

úterý, 21. květen 2013 08:31

ln210

21.5.2013, Rubrika: Titulní strana, Strana: 1, Autor: JAN KÁLAL FILIP NACHTMANN Téma: Ostatní

Studenti vyzvali 64 akademiků, aby nepřevzali profesuru na protest proti vyřazení Martina C. Putny

PRAHA Prezident Miloš Zeman musí přehodnotit nebo věrohodně vysvětlit svůj odmítavý postoj k  profesuře Martina C. Putny. Nebo budou 11. června na slavnostním ceremoniálu v  Karolinu chybět i další docenti.

Někteří čekatelé na titul profesora se rozhodli vyslyšet apel studentů, aby do vyřešení kauzy za Zemanem nešli.

„Z výzvy studentů mám radost a rozhodně ji vyslyším,“ řekl LN Jaroslav Doležel. Docent Univerzity Palackého v Olomouci má získat profesuru v oboru molekulární biologie a genetika.

„Určitě o tom budu uvažovat,“ přikyvuje Milan Tvrdík, expert na germánské jazyky a literaturu z Univerzity Karlovy. „Putnu znám už z  90. let a jeho zásluhy jsou veliké,“ dodává.

Tvrdík připouští, že Putnovy názory jsou provokativní. Zemanův výrok, že mu na Putnovi vadí jeho forma podpory pochodu homosexuálů, však považuje za zástupný problém. „Zemanovi vadí Putnův postoj k prezidentské volbě,“ nevěří argumentům hlavy státu germanista Tvrdík. Akademik Putna se totiž proti Zemanovi opakovaně vymezil.

Zeman včera přesto zopakoval, že mu na intelektuálovi z UKnevadí jeho homosexuální orientace, ale jeho účinkování na pochodu Prague Pride před dvěma lety: „Něco jiného je pochodovat v Praze s nápisem, cituji: Katolické buzny zdraví Bátoru,“ řekl Zeman.

Další docenti si k cestě do Karolina ujasňují názory a chtějí víc informací. „Uvažuji o tom a nějak se zachovám, až situaci vyhodnotím. Pro všechny lidi, kteří tam mají jít, je to citlivé téma. A sledují to,“ míní Jana Klánová z Masarykovy univerzity.

„Poradím se se svým rektorem, co mám udělat,“ míní odbornice na choroby přežvýkavců a prasat Miloslava Lopatářová z  Veterinární a farmaceutické univerzity Brno.

Někteří budoucí profesoři, kterých mělo být i s Putnou celkem 65, už oznámili, že studentskou výzvu nevyslyší.

„Neznám názor pana prezidenta. Aneznám pana docenta Putnu, takže se k výzvě nepřipojím. Půjdu tam a převezmu si diplom,“ prohlašuje Petr Svoboda z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Za Putnu se naopak jasně postavila Rada vysokých škol. „Užší předsednictvo považuje případné neakceptování návrhu (...) za bezprecedentní zásah do autonomie vysokých škol,“ shrnul šéf rady Jakub Fischer. Také on chce s kolegy po Zemanovi detailní zdůvodnění.

Prezident by ho mohl poskytnout možná už zítra. Na Hrad za nímpřijde na schůzku rektor Karlovy univerzity Václav Hampl.

Vzpoura docentů: nepůjdou pro titul

Na Putnovu podporu – Někteří docenti zvažují nejít do Karolina, politici mluví o změně zákona

„Rektor Václav Hampl přijal nabídku k osobnímu setkání,“ uvedl mluvčí univerzity Václav Hájek s tím, že Zeman přijme Hampla na Hradě v půl šesté odpoledne.

A k případu Martina C. Putny se vyjadřovaly i koaliční špičky.

Opětovně se do kauzy vložil třeba premiér Petr Nečas (ODS). Transparent s „katolickými buznami“ odsoudil jako pitomý. Přesto by podle něj neměl být překážkou pro udělení profesorského titulu.

„To, že se někdo občas chová pitomě, ještě není důvod upřít mu ve specializovaném oboru typu srovnávací literatura a podobně nějaký akademický postup, který by primárně měl být na odborných kruzích čili příslušné univerzitě,“ prohlásil Nečas.

Nečasovi vadí politický doktor Premiér ze seznamu budoucích profesorů vypíchl jiné jméno, které jemu osobně vadí daleko víc – přesto ho podepsal.

Doktora politických věd Františka Hanzlíka.

Historik, kterého navrhla Slezská univerzita v Opavě, se ale brání. „To je podle mě naprostá neznalost předsedy vlády. Sice jsem absolvoval Vojenskou politickou akademii (Klementa Gottwalda – pozn. red.) vBratislavě, ale to proto, že jako voják jsem nemohl na civilní univerzitu,“ řekl Hanzlík LN.

„Chtěl jsem se věnovat dějinám a toto byla jediná cesta, jak se k nim dostat. Po skončení školy jsem navíc musel odejít z útvaru,“ dodal docent.

Připomněl i svoje současné aktivity, jako je kniha o pomoci krajanů při obnově demokracie v Československu. „Jsem v kontaktu s vojenskou sekcí Konfederace politických vězňů, od nich mám dokonce medaili za dlouholetou spolupráci a pomoc. I s tímto titulem,“ prohlásil. Tajit titul by prý považoval za pokrytectví.

Chystají se demonstrace Kromě toho, že někteří docenti zvažují, zda od Zemana za stávající situace přijmou titul, chystají se proti prezidentově počínání i další demonstrace. Jednu z nich svolal na čtvrtek na pražské Hradčanské náměstí exministr školství Ondřej Liška (SZ). A protesty se mají konat i v dalších městech.

Politici volají po jmenování profesorů bez zásahu Hradu Jak zamezit opakování podobných excesů do budoucnosti, už vymýšlejí na ministerstvu školství.

„Pokud by prezident skutečně jmenování nepodepsal, jednalo by se o historicky první případ a bylo by nutné hledat řešení,“ potvrdil mluvčí resortu Marek Zeman.

A hrozící zásah do akademických svobod vede i  politiky k úvahám, jak vyrušit úlohu prezidenta při jmenování profesorů. „Profesoři by neměli být schvalováni prezidentem, mají to dělat rektoři,“ míní poslanec a školský expert ODS Walter Bartoš.

„Je to trochu feudální přežitek. Nemůžeme čekat na další takové případy,“ přidává se Anna Putnová z TOP 09. I  podle ní byměla být klíčová role univerzit.

Na zmenšení prezidentových pravomocí by politici museli najít v parlamentu ústavní většinu. Není to ale nereálné, Zeman svým postupem rozladil všechny napříč politickým spektrem.

„Lze otevřít diskusi, zda by profesory neměli jmenovat rektoři,“ připouští Marcel Chládek, senátor a stínový ministr školství z  ČSSD.

***

„To, že se někdo občas chová pitomě, ještě není důvod k  tomu, upřít mu v jeho oboru akademický postup,“ uvedl včera premiér Petr Nečas

Autor: