Vítej u nás, čínská medicíno

pátek, 6. září 2013 08:14

mfddnes210

27.8.2013, Strana: 12, Autor: Lenka Petrášová

Pacienti se mohou radovat, tradiční čínské medicíně se před několika dny otevřely dveře dokořán i do největších českých nemocnic. Už to nebude popelka, z níž se oficiálně využívala jen akupunktura, ale bude mít v Česku první oficiální kliniku ve státní nemocnici, a to v Hradci Králové.

Představa člověka, který při operaci nedostane žádnou anestezii, a přesto necítí bolest, není z říše snů. Už za rok se může stát pacientům ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, že jim lékaři tuto možnost nabídnou u některých jednodušších zákroků. Anestetika totiž umí zastoupit zcela nebo zčásti akupunktura.

Lékaři z hradecké nemocnice proto pracují na vytvoření týmu s vědci z Univerzity tradiční čínské medicíny v provincii Hunan a společně vybudují kliniku tradiční čínské medicíny v Hradci. Dokument o této spolupráci minulý týden podepsal v Číně ředitel nemocnice Roman Prymula. Byl jedním ze tří zástupců českých nemocnic, kteří doprovázeli ministra zdravotnictví na jeho čínské misi.

Hradecká nemocnice počítá s tím, že právě u snižování dávek anestezie či u jejího úplného vynechání se bude inspirovat zkušenostmi Číňanů. „Líbí se mi, že tamní kliniky tradiční čínské medicíny mají i své vědecké pracoviště, které dělá výzkumy, studie a testy. Takže mají odzkoušeno a zdokumentováno, u kterých zákroků se dají jehličky použít úplně a kdy je vhodné třeba jen snížit dávky anestetik. Nepouštějí se do něčeho jen tak zbrkle,“ říká Roman Prymula.

Na hradecké klinice v centru čínské medicíny také chtějí začít využívat akupunkturu k léčbě bolesti.

Pro tělo pacienta jsou jehličky mnohem šetrnější, ale také, jak jinak, jde i o finance. Společný česko-čínský tým podepsal dohodu, že bude usilovat i o získání grantů na některé projekty a výzkumy. „Pracujeme právě na určení priorit,“ říká Prymula. Zanedbatelná ostatně není ani částka, která se dá ušetřit díky snížení dávek anestetik a na penězích jdoucích na nákladnou léčbu bolesti klasickými léky. Využívání tradiční čínské medicíny je proto výhodné pro nemocnice, jejich pacienty i pojišťovny.

Klinika v Hradci by měla vzniknout do roka a podle ředitele nemocnice nepůjde jen o léčbu za pomoci akupunktury, ale i o další léčebné metody převzaté z tradiční čínské medicíny. Jediné, na čem se plán může trochu zadrhnout, je zákon.

„Musel by se mírně upravit, protože čínští lékaři nejsou v naší lékařské komoře, a proto u nás vlastně nesmějí léčit ani operovat,“ říká k tomu ministr zdravotnictví Martin Holcát. Obchází se to tak, že když u nás operuje zahraniční tým, tak mu šéfuje český operatér. „Je načase to upravit, protože naši lékaři naprosto běžně operují v zahraničí, ale obráceně to právně moc nejde, a to ani když nás chtějí něčemu naučit,“ říká Holcát. A dodává: „Není to však nepřekonatelný problém, to půjde upravit.“

Mimo to je tu ještě jedna bariéra. Někteří experti tradiční čínské medicíny sice mají za sebou osm let studia, protože tak dlouho škola trvá, plus léta praxe, jenomže nemají lékařský titul. Tudíž u nás léčit pacienty nesmějí. „I to se snad dá ošetřit,“ věří Prymula.

V každém případě Univerzita Karlova také vyjednává o tom, že by čínští experti přednášeli na českých lékařských fakultách. Předmět tradiční čínská medicína se u nás na první lékařské fakultě vyučuje, ale je zatím jen dobrovolně volitelný. „Medici se stihnou seznámit jen s tím, co akupunktura a čínská medicína vůbec je. Jedna hodina týdně však nikoho k vykonávání praxe nepřipraví. Na to je nutné absolvovat čtyřletou výuku v jedné ze dvou našich velmi dobrých škol, které v akupunktuře a tradiční čínské medicíně vzdělávají,“ říká lékař a prezident Komory tradiční čínské medicíny Jiří Bílek.

Ministr zdravotnictví navíc říká, že by se mu líbilo zavést u nás dvouleté postgraduální studium po absolvování medicíny pro ty lékaře, kteří se chtějí na tradiční čínskou medicínu specializovat.

Experty máme už třicet let

To celé neznamená, že by se v Česku tradiční čínská medicína doposud nepraktikovala. Dobré odborníky máme už třicet let, jen se o tom oficiálně moc nemluví. „Jsou nemocnice, které na některých odděleních využívají akupunkturu, ale jako celek tradiční čínská medicína ve státních nemocnicích nefunguje zatím nikde,“ říká ministr Holcát. Sám má k akupunktuře blízko - jako pacient i jako lékař. „Léčil jsem si v Bratislavě jehličkami alergii, a sice nezmizela úplně, ale velmi rychle se upravila do podoby, že se s ní dá bez problémů žít, což žádné léky předtím nedokázaly,“ popsal ministr. Tradiční čínská medicína určitě není všelékem pro české zdravotnictví, ale umí léčit právě alergie, stavy, kdy ženy nemohou otěhotnět, aniž je k tomu fyziologický důvod, nespavost, ale třeba i obezitu.

A že se Češi vzdělávají v čínské medicíně už dlouho, dokládá i historka s darem čínské ministryně zdravotnictví prezidentu Miloši Zemanovi.

Poslala mu encyklopedii tradiční čínské medicíny, kde jsou vyjmenovány země, kde je tato léčba dobře rozvinutá. Česko mezi nimi chybí. Jenže text doprovází dvacet let stará fotografie, na níž jsou zachyceni dva naši největší odborníci na tradiční čínskou medicínu, jak po boku čínských expertů léčí na tamní klinice pacienta akupunkturou...

Číňané okopírují naše praktické lékaře

A jak může být naopak užitečné Česko Číně?

„Mají velký zájem okopírovat náš systém primární péče. Tedy vytvořit si po našem vzoru síť praktických lékařů a ambulantních specialistů,“ říká ministr Martin Holcát. „Oni totiž nic takového nemají, takže s každou banalitou lidé musí rovnou do nemocnice, což lékaře jednak zatěžuje a jednak je to drahé,“ popisuje.

I proto Číňané věnovali české delegaci mimořádnou pozornost. Přijala ji ministryně zdravotnictví Li Bin, primátor Pekingu i ministr pro lékový úřad a tamní státní televize o jednáních odvysílala hned čtyři reportáže.

Tamní nemocnice jsou na stejně dobré úrovni jako ty české. Ty nejlepší, označené pěti hvězdičkami, dokonce pracují s lepšími přístroji, než jaké jsou k vidění u nás. „Třeba inkubátory tam mají nejlepší, jaké jsou momentálně na trhu k sehnání,“ říká další šéf pražské motolské nemocnice Miloslav Ludvík, který už také plánuje výměnné stáže čínských lékařů tady a našich v Číně.

V Číně zaujaly také tři české firmy, které zdravotnickou delegaci doprovázely. Takže je možné, že Česko do Číny bude vyvážet třeba vepřovou kůži na krytí ran po popáleninách od firmy Medicem, už dnes sem vozí své polohovací postele firma Linet a slibně nakročeno má na tamní trh i firma z impéria Petra Kellnera Sotio, která mimo jiné vyvíjí lék na rakovinu prostaty. Ostatně ty nejlepší čínské nemocnice s nejvyšším počtem hvězdiček podle svých vnitřních regulí dokonce ani nesmějí nakupovat čínské výrobky, ale kupují zdravotnický materiál či přístroje a léky pouze ze zahraničí. Což je přesně opačný přístup, než jaký panuje v českých nemocnicích. Ty totiž zákon nutí kupovat jen to nejlevnější, bez ohledu na kvalitu.

Autor: