Na většině VŠ začíná v pondělí výuka, počet studentů klesá pomalu

pondělí, 23. září 2013 11:13

ctk

Praha 22. září (ČTK) - Škola začíná už i vysokoškolákům, od příštího týdne zahájí akademický rok většina veřejných univerzit. Ačkoliv ministerstvo školství tlačí na snižování počtu studentů, jen na veřejné vysoké školy jich nastoupí kolem 300.000. Další desetitisíce se zapíší na soukromé vysoké školy, které mnohdy přijímají až do října.

V pondělí odstartuje výuka například na olomoucké Univerzitě Palackého, pražské ČVUT, České zemědělské univerzitě, VŠE, Ostravské univerzitě či univerzitě v Ústí nad Labem. Školy mohou zahájit výuku podle svého, například na Masarykově univerzitě v Brně se učí už týden, naopak Univerzita Karlova zahájí výuku až od 1. října.

Řada škol také pořádá akce pro studenty prvních ročníků, aby se zorientovali v tom, jak se zapisovat na předměty, jak to chodí v univerzitní knihovně, či kde jsou jednotlivé budovy fakulty. Například studenti Univerzity Karlovy mohou chodit celý příští týden na přednášky, kde se dozví třeba o nabídce sportů a zájmových aktivit pro studenty nebo o možnostech studia v zahraničí.

Bohumila Potočná z ministerstva školství ČTK sdělila, že stát v tomto akademickém roce proplatí veřejným vysokým školám výuku 289.434 studentů. To je zhruba o pět procent méně než loni, kdy ministerstvo hradilo školám vzdělávání 303.926 studentů. Podle Potočné je to "v souladu s metodikou financování, která vychází z dlouhodobého záměru ministerstvo školství ovlivňovat počty studentů v souladu s vývojem demografické struktury".

Ačkoliv školy dostaly v minulém akademickém roce proplaceno jen necelých 304.000 studentů, reálně jich podle školských statistik vzdělávaly přes 348.000. Více než 48.000 lidí pak studovalo na soukromých školách.

I soukromé instituce přitom postihl demografický pokles, ještě v roce 2010 je podle Českého statistického úřadu navštěvovalo 57.000. Přitom od roku 2000 do roku 2010 vzrostl počet studentů soukromých VŠ téměř třicetinásobně a jejich podíl na celkovém počtu vysokoškoláků se zvýšil z jednoho procenta v roce 2000 na 14 procent v roce 2010.

Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autor: ČTK