Profesory by nově mohl jmenovat šéf Senátu, schválila vláda

čtvrtek, 9. leden 2014 10:59

ctk210

Židlochovice (u Brna) 8. ledna (ČTK)

Vláda v demisi schválila novelu, která má změnit způsob jmenování profesorů. Podle ministra školství Dalibora Štyse by měl profesory nově jmenovat místo prezidenta předseda Senátu. Ministr to řekl novinářům. Proti tomuto návrhu se ostře postavili rektoři, podle nich nebyl projednán se zástupci vysokých škol. Novelu zákona kabinet ve čtvrtek pošle k projednání do Sněmovny.

Na tom, že profesory by nově jmenoval předseda Senátu, se podle Štyse shodli v úterý na společném obědě prezident Miloš Zeman s šéfy obou parlamentních komor. Šéfem Senátu je v současnosti Milan Štěch (ČSSD). Ten ve svém dnešním prohlášení uvedl, že podle něj by měla profesory nadále jmenovat hlava státu, což prý také v úterý sdělil Zemanovi. Pokud však vláda rozhodla takto, "Senát je připraven pomoci". Štěch také dodal, že pokud vláda o změně zákona nejednala s rektory, udělala hrubou chybu.

Ještě v pondělí přitom ministerstvo školství počítalo s podobou novely, podle níž by profesory veřejných a soukromých vysokých škol jmenoval ministr školství a profesory Univerzity obrany ministr obrany.

Změny v novele a rychlost projednávání zaskočila i rektory, podle nichž je to v rozporu s vysokoškolským zákonem. "Takhle se řeší přírodní katastrofy, ne změna vysokoškolského zákona," řekl ČTK místopředseda České konference rektorů a rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. To, že by měl profesory jmenovat šéf Senátu, jim prý až tak nevadí, ačkoliv Bek uvedl, že osobně nechápe, proč by to měl být zrovna předseda horní komory. V příštím týdnu chtějí rektoři jednat v Parlamentu a pokusit se prosadit, aby se žádné změny takto narychlo neschvalovaly. Změnu jmenování profesorů by rektoři rádi viděli třeba až jako součást reformní novely o vysokých školách.

Premiér Jiří Rusnok po jednání řekl, že vláda chtěla odblokovat proces jmenování profesorů. Ten byl zastaven po loňských sporech kvůli jmenování literáta Martina C. Putny. Toho Zeman původně nechtěl jmenovat kvůli Putnovu údajně nevhodnému vystupování na veřejnosti.

Proti novele už vysoké školy vystoupily i dříve. Rektoři i Rada vysokých škol kritizovali, že jmenování ministrem má menší váhu než převzetí dekretu z rukou prezidenta. Vadí jim také, že o udělení nejvyššího akademického titulu by měl rozhodovat stranický ministr namísto nadstranické hlavy státu. Kvůli tomu, že novela dosud nebyla schválena, ministerstvo odložilo také tradiční podzimní jmenování profesorů. Zhruba sedmdesátka akademiků tak na své jmenování stále čeká.

Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autor: