Pedagogické fakulty by měly dostat desítky mil., Rada VŠ je proti

pátek, 13. prosinec 2013 11:45

ctk210

Praha 12. prosince (ČTK)

Ministerstvo školství chce příští rok přidat desítky milionů korun pedagogickým fakultám, chce tak podpořit zájem budoucích kantorů jít po studiích učit. ČTK to po jednání Rady vysokých škol řekl její předseda Jakub Fischer s tím, že rada s tímto záměrem nesouhlasí. Budoucí pedagogové se totiž vzdělávají i na jiných fakultách než pedagogických. Rada ale podpořila návrh, aby pedagogické fakulty mohly přijímat víc studentů do magisterského studia.

"Jednou z vad toho předloženého materiálu, který máme, tak je to, že podporuje pedagogické fakulty a nikoliv pedagogické vzdělávání. My si musíme uvědomit, že příprava učitelů probíhá i jinde než na pedagogických fakultách, probíhá na odborných fakultách a tam jsou také problémy, také je potřeba toto podpořit, a to tento materiál vůbec neřeší," uvedl Fischer. Peníze by prý navíc šly z rozpočtu vysokých škol, a chyběly by tedy jinde.

Částka by se měla rozdělovat hlavně podle počtu studentů a absolventů fakulty. Fakulty by za příspěvek měly podnítit studenty a absolventy jít po škole opravdu učit. Za katedru jde totiž jen zhruba polovina vystudovaných pedagogů, zbytek se věnuje jinému oboru.

Ministerstvo také navrhuje snížit pedagogickým fakultám počet studentů zapsaných do bakalářského studia a navýšit limit počtu studentů zapsaných do navazujícího magisterského studia. "Což je dobré v tom, že na pozici učitelů jsou potřeba absolventi navazujícího magisterského studia, a těch bude možné mít více, a naopak bakalářů, kteří tak dobré uplatnění nemají, bude méně," souhlasí Fischer.

Takzvaná reprezentativní komise, jejímž členem je i Rada VŠ a s níž musí ministerstvo svůj záměr projednat, má zasednout příští týden. Konečné rozhodnutí je ale na ministerstvu.

Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autor: