Rektor UK ocenil ústupek Zemana v jmenování Putny i podporu okolí

čtvrtek, 23. květen 2013 11:17

ctk210

Praha 22. května (ČTK) - Prezidentovo rozhodnutí nebránit jmenování Martina C. Putny profesorem i podporu církve či politiků ocenil rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. Napsal to dnes ČTK. Právě UK navrhla literárního historika Putnu na profesora. Prezident Miloš Zeman Putnu nechtěl jmenovat, prý kvůli Putnovu veřejnému vystupování, ale dnes oznámil, že tak učiní. Hampl uvedl, že si váží těch, kteří se postavili snaze o nahrazení odborného hlediska posuzování adeptů osobním.

Prezident také požádal ministra Petra Fialu o změnu vysokoškolského zákona, jíž by pravomoc jmenovat profesory přešla z hlavy státu na ministra školství. Rektor UK doufá, že konkrétní podoba návrhu bude projednána odbornou veřejností. "Předpokládám odbornou, kritickou a otevřenou debatu o tomto rychlonávrhu, nikoliv jeho okamžité prosazování," uvedl.

Když Zeman původně odmítl Putnu jmenovat, řada představitelů českých vysokých škol, studentů či politiků to kritizovala jako zasahování do akademických svobod. Rektor jim dnes poděkoval, že se "jasně vyjádřili na obranu základních akademických hodnot". Zvláště si cením hlasů vně vysokých škol, ať už z Akademie věd, okruhu církevních představitelů, či dokonce politické scény, které se neváhaly jednoznačně vymezit proti snaze nahradit přísně odborná kritéria ryze subjektivními hledisky," prohlásil.

"Opět se ukázalo, že okamžiky, kdy je takovýchto razantních vystoupení třeba, jsou v této zemi až příliš časté," doplnil.

Poděkoval ovšem také Zemanovi. "Rád bych ocenil, že se pan prezident nakonec rozhodl nebránit v souladu se zákonem podanému a odborně doloženému návrhu Vědecké rady Univerzity Karlovy a pana docenta Putnu po 11. červnu profesorem jmenovat," sdělil Hampl.

Zeman dnes oznámil, že Putnu přes své výhrady jmenuje, ale dekret předá historikovi ministr školství Petr Fiala. Putna s tím souhlasí, médiím však řekl, že převzetím dekretu neskončí "boj o svobodu akademického vyjadřování" v Česku.

Důvodem nesouhlasu s Putnovým jmenováním bylo podle Zemana akademikovo veřejné vystupování a postoje. Už dříve dal najevo nelibost nad tím, že se Putna zúčastnil v roce 2011 pochodu hrdosti homosexuálů Prague Pride s transparentem "Katolické buzny zdraví Bátoru". Konzervativec Ladislav Bátora, který proti duhovému průvodu protestoval, byl tehdy poradcem ministra školství.

Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autor: 4tk, ver rot