Praha bude spolu s VŠ a Akademií věd společně lobbovat za dotace

středa, 4. prosinec 2013 16:28

ctk210

Praha 3. prosince (ČTK)

Rektoři všech osmi pražských veřejných škol dnes podepsali s předsedou Akademie věd ČR Jiřím Drahošem, primátorem Tomášem Hudečkem (TOP 09) a Institutem plánování a rozvoje hlavního města memorandum o spolupráci, chtějí společně prosazovat například možnosti čerpání z EU pro hlavní město. Praha chce také odborníky z univerzit a vědeckých ústavů víc využívat třeba při posudkování a expertízách. ČTK to po podpisu memoranda v Rezidenci primátora řekl Hudeček.

Pražské vysokoškolské a vědecké instituce totiž dosud mohly čerpat z EU jen velmi omezeně. Praha jako bohatý region nemá na dotace nárok. Rektoři si tak stěžovali, že ačkoliv v hlavním městě studuje mnoho lidí z regionů, miliardy na stavbu obřích vědeckých center smějí čerpat jen v krajích.

"Myslím si, že další programovací období, a v tom jsme absolutně ve shodě právě s univerzitami a Akademií věd, bez těchto evropských prostředků by bylo pro vysoké školy už velmi zničující," řekl ČTK Hudeček. Chtějí proto o možnosti dotací společně vyjednávat jak na národní, tak nadnárodní úrovni.

"Myslím si, že pokud by se měla radnice v případě nutnosti jakýchkoliv stanovisek, expertiz, poradenství na někoho obracet, tak by vždycky v popředí měla stát právě akademická sféra, tedy jiná instituce placená z veřejných peněz," vysvětlil Hudeček. Spolupráce prý už nyní funguje, například u posuzování Trójského mostu při stavbě tunelu Blanka, na němž se podílejí odborníci z ČVUT.

Pražské instituce a magistrát se také chtějí společně podílet na projektech z oblasti výzkumu a vývoje a propagovat metropoli jako centrum inovací.

Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autor: