Khan Academy dorazila do Česka

středa, 13. březen 2013 11:15

ln210

Lidové noviny | 12.3.2013 | Rubrika: Akademie | Strana: 22 | Autor: kva | Téma: Matematicko fyzikální fakulta

Už jste někdy slyšeli o Khan Academy? Jde o dnes už světoznámý projekt, který před osmi lety založil Američan bengálského původu Salman Khan víceméně náhodou, když na dálku, pomocí videí vytvořených prostřednictvím běžně dostupných technologií, doučoval svoji sestřenici matematiku. Poté, co ho o pomoc poprosili další příbuzní a přátelé, rozhodl se absolvent Harvardu a prestižního Massachusetts Institute of Technology, že praktičtější bude umístit videolekce na YouTube.

Popularita videí a děkovné příspěvky studentů pak Khana přiměly, aby opustil práci finančního analytika a věnoval se tvorbě videolekcí naplno. Dnes nabízí Khan Academy volně na tisíce výukových videí z různých oblastí a její stránky měsíčně navštěvuje více než 5,5 milionu uživatelů z celého světa.

Projekt je financován z dotací, dobrovolných příspěvků a s významnou podporou Nadace Billa aMelindy Gatesových a společnosti Google. V roce 2010 Google oznámil, že Khan Academy věnuje dva miliony dolarů na vytvoření dalších lekcí a překlady základního učiva do nejpoužívanějších světových jazyků. V minulých dnech podpořila, ve spolupráci s českým Googlem, odstartování Khan Academy v češtině česká společnost Scio, která se dlouhodobě zabývá testováním žáků a v poslední době také rozvojem paralelního vzdělávání. Fenomén, který nabízí alternativní způsob vzdělávání komukoliv a kdekoliv, by tak mohl prospět i našim školákům. Online lekce s českým dabingem jsou dostupné na www.khanovaskola.cz.

„Přenos online lekcí do češtiny probíhá ve spolupráci se známými osobnostmi, dobrovolníky a také vysokoškolskými studenty, kteří se mohou zapojit do takzvaných překladatelských maratonů,“ konstatuje Bohumil Kartous ze Scio. Cílem projektu je podle Kartouse přeložit celý vzdělávací obsah Khan Academy do češtiny. V současné době se Khanova škola zaměřuje na překlady a dabing videí pro vyšší ročníky základních škol a střední školy.

Nejvýraznější aktivitou bude série překladatelských maratonů, jichž se může zúčastnit každý, kdo je schopen na počítači překládat anglický text do češtiny nebo do slovenštiny. První maraton za účasti jazykové školy Tandem je naplánovaný na 23. března v prostorách pražské Fakulty informatiky ČVUT.

Dobrovolníci se mohou registrovat na stránkách Khanovaskola.cz. Zájem o spolupráci projevila i Matematickofyzikální fakulta Univerzity Karlovy v  Praze.

V současné době je na internetu česky namluvených kolem devadesáti lekcí z matematiky a dalších 260 má titulky. Výuka se odehrává většinou na virtuální školní tabuli a videolekce zpravidla nepřesahují deset minut. Do budoucna má česká Khanova škola v plánu rozšířit tematické zaměření lekcí i na humanitní předměty a zároveň zapojit veřejnost do vytváření kvalitních výukových materiálů české provenience.

Každý, kdo by se do projektu rád zapojil, může využít kontaktní email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Autor: