Prostor na UK: Hollar

čtvrtek, 15. únor 2018 08:42

Nenápadná budova na vltavském nábřeží je již více než dvacet let sídlem studentů a vyučujících Institutu komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK. Mediální pozornosti se stavbě dostalo kvůli plynovému výbuchu z dubna 2013, který zdevastoval nejen Hollar, ale také další přilehlé domy a část ulice. Jaká tajemství domov žurnalistů skrývá dnes?

Jednou z nejpříjemnějších částí Hollaru je studentská kavárna, která vznikla v nevyužívaných garážích ve vnitrobloku. „Celé to začalo nápadem studentů udělat z prostoru na dvorku místo, kde by se mohli setkávat, doplňovat energii a čekat na přednášky. Vedení fakulty se tato myšlenka líbila, takže pomohlo po finanční stránce. Všechny manuální práce si ale studenti obstarali sami,“ uvádí Marie Podzemská, která má provoz kafetérie na starosti třetím rokem.

Kavárna neslouží jen jako místo pro ukrácení dlouhých chvílí mezi přednáškami, časem na Hollaru vznikla řada studentských akcí. „Vymysleli jsme obdobu světoznámé platformy Boiler room, kdy je hudební vystoupení živě přenášeno na internet. Tento koncept se skvěle ujal a jsme na něj hodně pyšní,“ vyzdvihuje jednu z aktivit Podzemská.

Kdo by si myslel, že bistro s pestrou nabídkou lokálních surovin od menších dodavatelů bude ryze studentským rájem, byl by na omylu. „Pedagogové se k nám spíše bojí, ale pár jich sem zavítalo. Pan docent Halada chodí pravidelně na polévky a pan proděkan Láb má zase v oblibě latte macchiato. Studenty zase nejvíc táhne překapávaná káva a chleba po dvacetikoruně.“ Nejcennější komoditou kavárny je pak podle studentů především možnost pohodlně posedět u zásuvky.

Studium žurnalistiky ovšem není jen o vysedávání u lahodné kávy, především vyžaduje tvrdou práci. To potvrzuje také proděkan FSV UK doc. Filip Láb, který na Hollaru vyučuje fotografii. „V současné době máme bez přehánění největší funkční fotokomoru v Praze,“ pyšní se. Klasická fotokomora, kde studenti ovládnou tradiční chemický proces vyvolání snímku, je každý semestr plná. Kurz je povinným úvodem do světa fotografie pro žurnalisty, v poslední době si jej ale mnoho studentů zapisuje čistě ze zvědavosti. „I když je klasická fotografie pomalá a nákladná, má své nepopiratelné kouzlo,“ doplňuje.

„Komoru zde ale nemáme z nějaké nostalgie, je to čistý pragmatismus. Práce tady u nás studenty dovede zpět k základním principům fotografického média. Jsou pak lépe schopni ovládat komplikované digitální přístroje, protože porozumějí tomu, co se v nich děje a jaké principy uvnitř platí,“ vysvětluje Láb.

Autor: Kamila Kohoutová
Foto: Vladimír Šigut